Innenriks

Skisse mot skisse

Partiene klarer fortsatt ikke å bli enige om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot, og møtes først igjen neste torsdag.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Etter jevnlige møter mellom de parlamentariske lederne på Stortinget er det nå pause i forhandlingene helt fram til torsdag i neste uke.

Målet er å bli ferdig før Stortinget tar ferie 19. juni.

Miljøpartiet De Grønnes representant, Rasmus Hansson, er en av dem som mener det begynner å haste.

– Nå mener jeg vi må diskutere antall og vi må diskutere tid, sier Hansson til Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen forstår er det lagt fram to skisser i forhandlingene: En fra Høyre og Frp, og en skisse fra Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Sier nei til 10.000 flyktninger

Taust

Primærstandpunktene til begge blokker er kjent: Regjeringspartiene vil ikke ta imot 10.000 syriske flyktninger, men heller hjelpe i nærområdene. På andre siden har man alle opposisjonspartiene, som vil ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Hvor langt man har strukket seg i hver skisse i løpet av forhandlingene, er det ingen som vil kommentere.

Etter det Dagsavisen kjenner til er det fem punkter det forhandles om:

  • Hvor mange flyktninger.
  • Over hvor mange år.
  • Hvor mye kan man tvinge kommunene til bosetning.
  • Hvor skal man finne penger til å finansiere det.
  • Hvor mye skal man bidra med til nærområdene.

Partiene skal nå bruke pauseuka til sjekke med sine egne hvor smertegrensen går på disse punktene. Når de møtes igjen vil det gi et klarere bilde av hvor langt man kan komme hverandre i møte.

Flere peker på at det er sannsynlig at SV og Miljøpartiet De Grønne vil ha en lav terskel for å kaste kortene og stå utenfor et forlik om de opplever at forslaget blir for svakt.

Hansson kommenterer dette med at MDG mener antallet 10.000 er «nødvendig og godt politisk forankret».

Følg oss på Twitter og Facebook!

Andre kvoteflyktninger

Det har vært få lekkasjer fra forhandlingene, men det spekuleres i at man vil bli enige om å strekke antallet man tar imot over flere år. Fra sidelinjen er Unge Venstre bekymret for hva det kan føre til.

– Skal 10.000 kvoteflyktninger tas over flere år, må man samtidig garantere at dette ikke skal gå utover andre kvoteflyktninger. I forslaget vi fikk gjennomslag for på Venstres landsmøte skulle de syriske kvoteflyktningene komme i tillegg til de andre kvoteflyktningene, ikke være en omprioritering, sier Hustveit.

LES OGSÅ: Syriske flyktninger presser mot Europas porter

– Ikke vits uten bevegelse

Også AUF er utålmodige.

– Hvis det er sånn at man ikke ser noe bevegelse fra den andre siden så er det ikke noe vits. Målet her å få regjeringen til å ta imot flere syriske kvoteflyktninger, sier Hussaini.

Ungdomspartiet var en hovedpådriver for at Ap kom med sitt Syria-vedtak tidligere i år.

LES OGSÅ: - Best å hjelpe flyktninger der de er

Tall-krangling

Norske kommuner har til nå sagt ja til 1.700 ekstra flyktninger fra Syria.

Inkluderingsminister Solveig Horne mener dette viser at det ikke er samsvar mellom ambisjonene til stortingsflertallet, og kapasiteten til kommunene. SV mener dette gir en skjev framstilling av kommunenes svar.

– Det er litt spesielt at samtidig som regjeringspartiene forhandler med Stortinget, så går statsråden ut og sier at dette er urealistisk, sa Lysbakken til NTB.

LES OGSÅ: Vil ha et felles asylkontor

Mer fra Dagsavisen