Politikk

Skeptisk til 
Tele2-oppkjøp

ØKONOMI: En ny telegigant på det norske markedet er fort dårlig nytt for forbrukeren, tror Øyvind Korsberg (Frp), mens Høyres Frank Bakke-Jensen tror Telenor trenger en konkurrent med muskler.

NetComs morselskap Telia­Sonera legger 4,6 milliarder norske kroner på bordet, og kjøper Tele2 Norge. Etter oppkjøpet, som må godkjennes av konkurransemyndighetene, vil telemarkedet i Norge i all hovedsak være delt mellom to: Telenor og TeliaSonera.

Forbrukerrådet frykter norske mobilkunder blir taperne.

- Det kan gi høyere priser, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til NTB.

Frp skeptisk

Nestleder i næringskomiteen på Stortinget Øyvind Korsberg (Frp) mener de absolutt har et poeng.

- Det er naturlig at det skjer oppkjøp også i telekomindustrien. Men jeg merker meg Forbrukerrådet sin skepsis, og ser absolutt innvendingene de kommer med. Blir det færre og større aktører i markedet vil det være med på å presse prisene opp. Det taper forbrukeren på, sier Korsberg til Dagsavisen.

Han peker på at det er den samme tendensen man har sett i matvarebransjen. Der ble et duopol stoppet av Konkurranse­tilsynet i vår.

- Vi vil følge nøye med på hva Konkurransetilsynet sier også i denne saken, og legge stor vekt på det, sier Korsberg.

Politisk rådgiver Reynir Jóhannesson i Samferdsels­departementet er foreløpig avventende til konsekvensene til oppkjøpet.

- Jeg kan ikke si nå hvordan situasjonen blir etter det nye oppkjøpet. Det blir spennende å følge med på. Det viktigste er at vi fortsatt har flere aktører i markedet som konkurrerer mot hverandre, sier Jóhannesson til NRK.

Høyre positiv

Frank Bakke-Jensen sitter i næringskomiteen for Høyre. Han tror en ny norsk telegigant kan gi positive ringvirkninger for norske mobilkunder.

- Jeg mener absolutt det kan være positivt at Telenor får en konkurrent med samme muskler.­ Ikke bare får de en likeverdig konkurrent, men de trenger heller ikke være alene om å bygge ut telenettet slik at det blir landsdekkende, sier Bakke-Jensen.

Det er leder av nærings­komiteen Geir Pollestad (Sp) uenig i.

- Jeg frykter dette oppkjøpet vil gi mindre konkurranse, med mindre priskrig og kamp om å gi best dekning, sier Pollestad.

Han mener det burde være tre nett i Norge.

- Men når det nå ser ut til å bli to nett mener vi dette må brukes til å stille krav om mobilt bredbånd til flere enn 98 prosent, sier komitélederen.

Oppkjøpet gir TeliaSonera en markedsandel på rundt 40 prosent og rundt 2,7 millioner mobilkunder. Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent.

Også teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom frykter forbrukerne vil tape på oppkjøpet.

- Det er en bra dag for NetCom og TeliaSonera. Men det er kanskje en dårlig dag for forbrukerne, sier Aarønæs til NTB.

Større muskler

Administrerende direktør i NetCom, August Baumann, mener derimot at ­konkurransen i markedet vil øke.

- Nå som vi blir større, vil vi kunne konkurrere bedre mot Telenor. Det er helt åpenbart, sier Baumann til NTB.

Baumann trekker også fram at flere kunder gjør at selskapet kan bygge ut 4G-nettet raskere. Baumann garanterer at det blir 4G-­dekning til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016.

Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge frykter ikke Baumanns varsel:

- Det er allerede hard konkurranse i det norske mobilmarkedet, og den vil bli like hard framover. Vi har lovet at vi skal være på toppen av dekningstronen, og vi vil gjøre alt vi kan for å beholde den plassen, sier Svendsen til NTB.

Teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie mener i motsetning til Forbrukerrådet og Aarønes at oppkjøpet vil føre til mer konkurranse.

- NetCom får større muskler i kampen mot Telenor. Det er viktig, sier Torgersen til NTB.

Torgersen mener få selskaper foruten NetCom, Tele2 og Tele2-eide OneCall de siste årene har klart å konkurrere ordentlig mot giganten Telenor.

- Konkurrentene har kommet og gått. Nå får vi en sterk aktør som kan konkurrere mot Telenor på kvalitet og dekning, ikke bare på pris. Derfor vil det bli økt konkurranse, mener Torgersen.

Kan gripe inn

- Transaksjonen er foreløpig ikke meldt til tilsynet, opplyser avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon Gjermund Nese, i Konkurransetilsynet, til NTB.

Så snart det skjer vil tilsynet begynne arbeidet med å vurdere konsekvensene. Slike saker har tre mulige utfall, forteller Nese. Tilsynet kan gi grønt lys, stoppe oppkjøpet, eller partene kan komme med et tilbud som ­imøtekommer tilsynets eventuelle­ bekymringer for konkurransen i markedet.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen