Innenriks

– Skattepenger skal ikke gå til å berike private

Rødt-lederen frykter at ekspertutvalg unngår å se på utstrakt bruk av velferdsprofitører.

Av Aslak Bodahl, ANB

Hvilke løsninger kan sørge for at offentlige midler i størst mulig grad går til produksjon av faktisk velferd? Et enstemmig storting har gitt et offentlig ekspertutvalg jobben med å komme med forslag.

– Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen konkluderer på forhånd med at utvalget ikke skal se på bruken av kommersielle velferdsaktører som sådan. Det er et skikkelig bomskudd. Har man først sluppet reven inn i hønsegården, løser man ingenting ved å late som den ikke er der, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Septembermålingene: Ap, KrF og Sp avhengig av SV for å sikre flertall

Utvannet mandat

Uttalelsen fra Høyre-statsråden om at «dette ikke er et utvalg som skal diskutere for eller mot bruk av private som sådan» får Moxnes til å reagere.

– Fellesskapets skattepenger som er bevilget til velferd, må også gå til nettopp velferd. Ikke til å berike private. Det må vi sikre, understreker Rødt-lederen.

– Jeg ønsker utvalget lykke til, men frykter at det må jobbe etter et utvannet mandat som ikke tar tak i det virkelige problemet. Nemlig at offentlige skattepenger som burde ha gått til velferdstjenestene i stedet går til velferdsprofitører, føyer han til.

Les også: Dette er Norges mest belastede lastebilveier

Mål om profittfritt

Moxnes påpeker at Isaksen snakker om å bruke midlene fra det offentlige på en best mulig måte «og at det offentlige ikke skal betale for mye for slike tjenester».

– Stortinget har enstemmig vedtatt at dette utvalget skal komme med forslag til løsninger som sørger for at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd, sier Rødt-lederen.

Partiet hans jobber for en profittfri velferd, fri for kommersielle aktører, men for et mangfold av både private ideelle og kommunale aktører.

– Vi støtter selvsagt en kartlegging av de private aktørene i de offentlig finansierte velferdstjenestene, sier Moxnes, som synes det er «helt bak mål» at regjeringen ikke har tatt med noen av de virkelige ekspertene på velferdstjenester i utvalget. Han etterlyser innslag fra partene i arbeidslivet.

Les også: Regjeringen innrømmer nye svakheter i terrorsikringen

Absolutt ytterpunkt

Næringsministeren sier at partiene må ta seg av den prinsipielle diskusjonen om man er for eller imot bruk av private velferdsaktører. Det regjeringen gjør er å følge opp et enstemmig stortingsvedtak.

– Vår jobb er å svare på det et felles storting har bedt oss om. Derfor kan ikke ytre venstre sette premissene og legge grunnlaget for hva resten av Stortinget diskuterer, sier Røe Isaksen til ANB.

– Det er verdt å merke seg at Rødt representerer et absolutt ytterpunkt og er motstandere eller svært skeptisk til enhver ikke-offentlig aktør. Utgangspunktet til ytre venstre er at dette ikke er noen diskusjon. De ønsker et forbud mot private aktører uansett, poengterer Høyre-statsråden.

Hvem er gründerne?

Ifølge Røe Isaksen er det mye mer interessant hvis Rødt er villige til å reflektere over eller diskutere problemstillingene og se hvem de private gründerne er.

– Det er for eksempel mange kvinner som har startet opp små og mellomstore bedrifter innen helse og omsorg. Andre private har selv jobbet i det offentlige tidligere, og flere bedrifter fyller tomrom som kommune eller staten ikke klarer selv, understreker næringsministeren.

Han vil at ekspertutvalget skal analysere, komme med fakta og se etter svakheter i systemet.

– Utvalget består av eksperter og er ikke partssammensatt. Det er helt bevisst. Derfor er det for eksempel ingen i utvalget som representerer de kommersielle barnehagene, sier Røe Isaksen.

– Det er et enstemmig storting, og ikke Rødt alene, som har vedtatt å sette ned dette utvalget. At ikke alle partiene kan få det som de vil når flere ønsker seg noe, må man leve med, sier han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen