Innenriks

Skarp kritikk mot E-tjenesten

PERSONVERN: EOS-utvalget kritiserer E-tjenesten for å ha registrert sensitive opplysninger om familiemedlemmer til sine kilder.

– Det handler om seksuell legning, tro, helsetilstand. Den type opplysninger som ikke er relevante for E-tjenestens arkivføring av kilden, sa EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer da hun mandag overleverte en særskilt melding til Stortinget som omhandlet bruk av norske kilder i Etterretningstjenesten.

Bakgrunnen for saken var at utvalget mottok en bekymringsmelding. 27. august i år foretok EOS-utvalget derfor en uanmeldt inspeksjon i Havnelageret i Oslo for å undersøke om E-tjenesten hadde lagret ulovlig informasjon i sine arkiver. Arkivet skal inneholde navn på over 400 nordmenn, har det tidligere blitt meldt. Eldbjørg Løwer vil imidlertid ikke gå ut med noe tall.

Gjennomgått alle mapper

Utvalget opplyser at det har gjennomgått samtlige mapper over norske kilder i avdelingens arkiver. Det er også tatt flere stikkprøver i datasystemet.

Utvalget opplyser at det i sine undersøkelser ikke har gjort funn som tilsier at E-tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer i strid med gjeldende regelverk. Utvalget mener imidlertid at det rettslige grunnlaget for E-tjenestens behandling av sensitive personopplysninger om kilders nærstående personer er tvilsomt, opplyses det i en pressemelding.

– Det er ikke systematisk, men det er enkelte mapper hvor det har vært registrert for mye, sier Eldbjørg Løwer.

Irrelevante opplysninger

Utvalget påpeker også at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante eller unødvendige.

Det var første gang EOS-utvalget foretok en inspeksjon i dette arkivet. Før utvalget gikk gjennom mappene ble informasjonen anonymisert. Utvalget har derfor ikke sett navnene på E-tjenestens kilder.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten. Utvalget fører tilsyn med både Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetstjeneste, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Mer fra Dagsavisen