Innenriks

Skal leve av kloke hoder

Norsk næringsliv tror ikke på økonomisk krise, men mener det er viktigere enn noen gang å ta Norge videre fra oljen. Omstillingen begynner nå.

– Vår beste mulighet fremover er å være et kompetansebasert samfunn, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.

Han tror kloke hoder kan bli vår neste olje. Norge rammes av fallende oljepriser: Siden juni er verdien på vår viktigste råvare mer enn halvert.

I går møttes statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen for å diskutere fremtiden for norsk økonomi. De vil ikke snakke om noen økonomisk krise.

Likevel er ingen i tvil om at Norge står overfor store utfordringer i omstillingen fra et oljesmurt næringsliv til en ny fremtid. Oljedirektoratet spår i sine nye prognoser opp til 20 prosent lavere investeringer i oljesektoren fra 2015-2019.

Regjeringen følger situasjonen nøye. Forrige uke var regjeringen samlet til strategiseminar på Sundvolden. Her var oljeprisen og omstilling av norsk økonomi et sentralt tema.

Forbereder omstilling

Med oljebremsen som bakteppe kommer nå norsk næringsliv med en ønskeliste til regjeringen for hvordan Norge beste mulig kan klare omstillingen.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener en offensiv næringspolitikk må bestå av kraftige satsinger på forskning, utdanning, skatteletter og utbygging av infrastruktur.

– Vi mener dette er viktigere enn noen gang når vi ser hvilke omstillinger norsk økonomi står overfor, sier direktør for samfunnsøkonomi Dag Arne Aarnes i NHO.

Ny plan for Norge

Kongsberg Gruppen lever av høyteknologi. 8.000 ansatte arbeider med maritime løsninger, forsvarsteknologi, romfart og olje og gass.

Konsernsjef Qvam lar seg ikke stresse av den voldsomme oppmerksomheten rundt oljeprisfallet. Han mener Norge først og fremst må lage en god plan for hvilke næringer vi skal satse videre på og hvordan vi kan omstille oss til ny industri.

– Norge som nasjon må bygge en idé om hvordan den neste versjonen skal se ut, hvor oljen spiller en mindre rolle. Den versjonen må inneholde en god del mer konkuransedyktig eksportrettet industri enn det vi har i dag. Det er litt for ensidig med oljen, sier Walter Qvam.

Kloke hoder

Qvam mener høykompetansen vi har i dag vil skape nye muligheter innenfor fornybar energi, havbruk, maritim sektor og digitale løsninger.

– Det viktigste regjeringen kan gjøre for å møte omstillingen er å satse mer offensivt på forskning og utdanning, sier han.

Mindre byråkrati og bedre skattesystem for næringslivet er også viktig, sier konsernsjefen.

– Det skjer store teknologiske fremskritt og fremtidens industrisamfunn vil se veldig forskjellig ut fra dagens, sier han.

Merker oljebremsen i bygg

Nedgangen i oljebransjen merkes nå også i andre deler av næringslivet. Kommunikasjonsdirektør Pål S. Syse i Skanska forteller at de ikke lar seg stresse av oljebremsen, men at de ser nedgang på grunn av lavere etterspørsel.

– Vi ser en ganske stor nedgang når det gjelder næringsbygg. Vi merker det på markedet at det er mindre i hele Norge. Det er lite kontorbygg, og vi ser også konsekvensene for hotellene, som blant annet har rom stående tomme i Stavanger på grunn av mindre aktivitet i oljenæringen, sier Syse.

Han påpeker at det viktigste regjeringen kan gjøre for byggenæringen når det gjelder omstilling fra et oljesmurt Norge er å legge til rette for mer boligbygging i byene.

– Det viktigste for oss er at regjeringen fortsetter å bruke penger på infrastruktur og tilrettelegge for boligbygging i de store byene, sier Syse i Skanska.

Må ta ansvar selv

Oljeindustrien må selv ta ansvar for omstilling etter fallende oljepriser. Det mener informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil.

Oljeselskapene rammes av en stor nedgang i oljeprisene fra i sommer.

– Vår industri må selv ta ansvar for å møte det som er klare industriutfordringer knyttet til produktivitet, kostnadsnivå, lønnsomhet og konkurransekraft, sier Lindbæk jr.

Statoil sier de nå ser betydningen av den prosessen de gikk i gjennom siste del av fjordåret med å kutte kostnader og bedre effektivitet.

Mer fra Dagsavisen