Innenriks

– Skal kommunene ivareta ansvaret er det svært viktig med god støtte fra NVE

Kommunesektorens organisasjon ser at behovet for detaljert kartlegging er større enn hva NVE greier å skaffe med midlene de har.

De siste dagene har store nedbørsmengder ført til flom flere steder på Vestlandet. Særlig den lille bygda Utvik i Sogn og Fjordane er hardt rammet.

Professor Oddbjørn Bruland ved instituttet for bygg og miljøteknikk ved NTNU varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for et år siden om at broene som går over elvene ned fra fjellet, ikke har god nok plass til at elven kan flyte gjennom når det kommer store nedbørsmengder.

Han opplever at flomansvaret faller mellom to stoler, og gikk tirsdag hardt ut mot NVE.

Han mener det er uansvarlig av direktoratet og skyve ansvaret for risikovurdering og sikring over på kommunene.

– Det er de som er i stand til å gjøre vurderingene. Da må de sikre nødvendig kompetanse og verktøy hos kommunen, sier han.

Les også: NVE: Flomansvaret ligger hos kommunene

Viktig samarbeid

Direktør Helge Eide for interessepolitikk i Kommunesektorens organisasjon vil ikke kritisere NVE, som han mener er en viktig samarbeidspartner.

– Skal kommunene ivareta ansvaret er det svært viktig med god støtte fra NVE, sier han.

Eide mener utfordringen er budsjettet. For kommunene må ha faresonekartlegging. Og det er en kompetanse de ikke har. De er dermed avhengig av direktoratet for dette.

– Vi vet at behovet for detaljert kartlegging er større enn hva NVE greier å skaffe med midlene de har. Det er hovedutfordringen, mener han.

Må ta ansvar

Men Eide går ikke med på at kommunene ikke er i stand til eller bør ha ansvaret. Arealplanleggingen må kommunene ta ansvaret for selv.

– Men skal de klare det – å unngå å bygge på de mest utsatte områdede – må de supplere egen kompetanse med den spisskompetansen som NVE innehar.

Han mener også at det er et politisk ansvar og være føre var, og ikke bygge på utsatte områder.

Så er det kommunenes ansvar å bruke kunnskapen fra direktoratet fornuftig. Eides inntrykk er at kommunene gjør det.

– Men det er viktig å tenke på at klimaet er under endring, og at vi dermed får flere områder som kan være utsatt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

90 millioner 

Det er i utgangspunktet den enkelte grunneier som har ansvaret for å sikre sin egen eiendom. Kommunen har ikke en juridisk plikt til å sikre alle steder, men vil normalt hjelpe sine innbyggere.

Kommunene kan søke NVE om bistand til å få utført sikringstiltak. NVE har en årlig bevilgning til dette og prioriterer de stedene det er høyest risiko.

Grethe Helgås i NVE forteller at NVE de siste par årene har fått økte bevilgninger til kartlegging og at de benytter i stadig større grad private konsulentfirmaer til å utføre kartlegging for øke gjennomføringstakten.

– I 2017 vil NVE bruke nærmere 90 millioner kroner til å utarbeide flomsonekart og skredfarekart. Vi samarbeider tett med kommunene om dette. Likevel vil det ta tid før vi får kartlagt alle steder det er behov, sier hun.

Når det gjelder små vassdrag i byer og tettsteder, opplyser Helgås at NVE har utgitt en egen veileder «Flaumfare langs bekkar» der de gir råd om hva kommunene selv kan gjøre.

Mer fra Dagsavisen