Anniken Hauglie (H) er arbeids- og sosial­minister. FOTO: MIMSY MØLLER

Skal få kontroll på ledigheten

Statsminister Erna Solberg setter inn Anniken Hauglie til å gjøre jobb nummer én: Få ned ledigheten.

 

Av Sofie Prestegård og Stian Fyen

– Det blir vel ikke så mye tid til å sitte i denne stolen, sa Hauglie da hun i går overtok kontoret til Robert Eriksson, som nok noe motvillig ga stafettpinnen videre.

KOMMENTAR: It’s the economy, stupid (Arne Strand)

Høyre tar over

Hauglie ble overrasket over at statsminister Erna Solberg valgte henne til å overta departementet som forvalter en tredjedel av statsbudsjettet.

– Det var ganske uvirkelig. Det kom veldig brått og uventet. Jeg har jo vært sykemeldt i hele høst, så jeg hadde ikke sett for meg denne henvendelsen i det hele tatt. Men det er klart når statsministeren spør, så har jeg etter hvert skjønt at da sier man ja, sier Hauglie, som selv fremhever at det er store oppgaver som ligger foran henne:

  • Få flere flyktninger i jobb.
  • Lose NAV-reformen i havn.
  • Håndtere den stigende arbeidsledigheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det er tungt

Denne uka kom meldingen om at Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte. Det har aldri skjedd før. Flere går inn i jula med en usikker jobbframtid.

– Det er en fryktelig vanskelig situasjon for dem som opplever å miste jobben. Det er tungt. Det å motvirke det, og bidra til at færrest mulig kommer i den situasjonen, vil være jobb nummer én, sier Hauglie.

Dette er det første Hauglie går i gang som arbeidsminister.

– Det viktigste nå er at vi klarer å få ned antall arbeidsledige og særlig inkludere mange av de ungdommene som faller ut, sier Hauglie.

LES OGSÅ: Ansatte fortviler

Samarbeide tett med partene

Den ferske statsråden har også noen klare tanker om hvordan hun skal ta grep:

– Det blir avgjørende å samarbeide tett med partene, og få våre egne virksomheter, som Nav, til å bli enda bedre rusta til å løse utfordringene, sier Hauglie.

Det er ingen hemmelighet at tonen mellom avtroppende statsråd Robert Eriksson og LO ikke alltid har vært den beste. LO-leder Gerd Kristiansen har et klart råd til hvordan Hauglie kan bedre forholdet.

– Norsk arbeidsliv står midt oppe i store utfordringer. Da er det ekstremt viktig at man samarbeider og lytter til innspill fra arbeidslivets parter, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: – Bare hundrelapper til de ledige

Roses av motparten

Hauglie kommer fra jobben som skolebyråd i Oslo, der hun blant annet forhandlet mot tidligere leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Terje Vilno.

Han er full av lovord om sin tidligere forhandlingsmotstander.

– Hun var skolebyråd under den krevende situasjonen med streik i KS. Da ble det veldig mye bråk i resten av landet, men i Oslo fant vi en løsning. Det er mye hennes fortjeneste. Hun spilte en konstruktiv og lyttende rolle. Men hun var også utfordrende, og satt ikke bare og nikka, sier Vilno.

LES OGSÅ: – Ungdom taper