Nyheter

Skal bruke musikk som rusterapi

Med tre heltidsansatte musikkterapeuter går Fredrikstad i front for et nybrottsarbeid innen kommunalt rusarbeid. Nå blir kommunen et nasjonalt ressurssenter på området.

Bilde 1 av 3

– Det har ikke vært så mye mestringsfølelse opp gjennom, men når jeg får denne muligheten merker jeg at jeg får et push av motivasjon. Det gjør noe med meg hele tida, og særlig da vi gjennomførte opptredenen vår her, sier Knut.

Han er én av rundt 50 brukere av tilbudet om musikkterapi ved avdeling for psykisk helse og rusmestring i Fredrikstad kommune.

Enklere nedturer

Når Dagsavisen treffer ham har han nettopp vært på scenen på St. Croix-huset i Fredrikstad som trommis i «Mental Fuss», et band som er etablert gjennom dette tilbudet.

– Jeg spilte trommer i ett år mens jeg gikk på skole i Sarpsborg, det var første gang jeg tok i trommestikker. Så lå de stille i mange år til jeg kom inn her i 2014, og siden har jeg vært med. Nå øver vi fast en gang i uka, og jeg har mulighet til egenøving, som jeg har benyttet meg litt av.

Han er ikke i tvil når han får spørsmål om hvor mye musikkterapien betyr for ham.

– Det er det jeg gleder meg til hver uke, og det har forandret hele mønsteret mitt – både tanker og handlinger – i en positiv retning.

– Nedturene kommer fortsatt, men da vet jeg at jeg har folk å prate med. Det har jeg også gjort de gangene det har vært noe, og da har ting løst seg med ålreite og saklige tilbakemeldinger. Det er en veldig fin gjeng å spille og prate med, sier Knut med et bredt smil.

Les også: Fra varmestua til kongens bord

Mestring

Musikkterapi har i flere år vært brukt innenfor eldreomsorg og opp mot barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Fredrikstad var den første kommunen i landet som virkelig satset på terapiformen i rusarbeidet – takket være en oppfordring og tilskuddsmidler fra Kompetansesenter for rus (KoRus) region Øst tilbake i 2013.

– Det handler om å få fram ressurser og ferdigheter i folk som det kan bygges videre på, og å bruke musikk til å fremme helse og livskvalitet. Hvis man får nok tilfang av de små mestringsopplevelsene, gir det en effekt på hvordan man klarer å mestre andre deler av livet også. Den overføringsverdien er veldig sentral, sier musikkterapeut Daniel L. Kristiansen.

Les også: Psykisk helse koster Norge 185 milliarder årlig

– Musikken tilfrisker

Han har vært med på hele reisen i Fredrikstad, og mener musikkterapi både er et supplement og en erstatning til tradisjonelle behandlingsmetoder på rusfeltet.

– Det gir et mindre trykk av negative symptomer. Når man sliter med enten rus eller psykisk helse får man en økt følelse av nedstemthet og tilbaketrukkenhet, men musikken tilfrisker mennesket og øker motivasjonen. Følelser kommer til uttrykk, og man får en økt tilgang til sosiale arenaer, sier Kristiansen.

Siden oppstarten for fem år siden har han fått to nye kolleger, og fra høsten av skal alle tre jobbe som musikkterapeuter i kommunen på heltid. I tillegg blir Fredrikstad et nasjonalt ressurssenter for bruk av musikkterapi på rusfeltet.

– Det er en litt naturlig fortsettelse av det arbeidet vi har gjort. Vi skal ikke utrope oss selv til de som har svaret på alt, men heller være en erfaringsbærer på bruken, knytte til oss forskning og drive med fagutvikling. Og så skal andre kommuner og spesialisthelsetjenester kunne henvende seg til oss med tanke på råd og veiledning rundt oppstart, forteller Kristiansen.

Står for noe annet

– I rus- og psykisk helse-feltet er vi veldig opptatt av bedringsprosesser – at folk skal oppleve å finne mening, tilhørighet, mestring og positiv identitet og selvtillit. Alle disse tingene er viktige momenter i musikkterapi, det har forskning fra andre land og forsøk innenfor psykisk helsevern vist, sier Torhild Kielland.

Hun var en av initiativtakerne til å prøve ut terapiformen i rusarbeidet i sin tid, og jobber i dag for Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon.

– Vi har ikke gode resultater på rusfeltet, det har vært mye moralisme og pekefinger, og at man må kvalifisere seg til behandling. Tilbudet om musikkterapi står for noe annet, og har en annen likeverdighet ved seg, utdyper hun.

Omfavnes av brukerne

Kielland har fulgt utviklingen i Fredrikstad hele veien, og både i 2015 og 2017 medforfattet rapporter om brukernes utbytte av musikkterapien. I den ferskeste av de to scorer tilbudet mellom 8,6 og 9,4 på spørsmål om innhold, oppfølging, rammer og nytteverdi.

– De har vært flinke og ansatt veldig dyktige musikkterapeuter som utfyller hverandre godt. Brukerne sier også at de er tre veldig forskjellige personer som både tilbyr ulike tiltak, men også personlighetsmessig matcher med ulike brukere, sier Kielland.

Hun opplyser at kun to andre norske kommuner – Sandnes og Sør-Odal – har heltidsansatte musikkterapeuter i full stilling, og til gjengjeld bare én hver.

– Ellers foregår det i mye mindre skala, men dette er nytt, så vi som jobber på nasjonalt nivå er foreløpig tålmodige.

– Vi tenker det er et veldig viktig skritt å få en kommune som er et strålende eksempel for andre gjennom å ha bygget opp en så solid tjeneste over tid, sier Kielland.

– Enormt rørende

Musikkterapeut Daniel L. Kristiansen setter stor pris på rosen de får både fra Fagrådet, men ikke minst fra brukerne selv.

– Vi blir helt målløse, for det absolutt viktigste er hva brukerne mener og føler, og hvordan de opplever tilbudet. Det er derfor jeg tok denne utdanningen, fordi jeg har lyst til å treffe folk og være en hjelp og støtte gjennom musikken. At jobben vi gjør kan løfte folk opp er enormt rørende.

Nå satser han på at det åpner seg muligheter for utvidelse.

– Framover blir det forhåpentligvis enda flere enn dagens rundt 50 brukere som får sjansen, med tanke på at vi får økte ressurser og stillingskapasitet.

Trommis Knut er på sin side ikke i tvil om at terapeutene fortjener all skryten de kan få.

– Det er så bra å jobbe med både Daniel og de andre. Det er rett og slett stort, fastslår han.

Mer fra Dagsavisen