Annonse

Skadd kvinne i Levanger døde - ektemannen siktet for drap

Kvinnen som ble kritisk skadd i en konfrontasjon med ektemannen i Levanger, døde fredag. Siktelsen mot mannen er skjerpet til å gjelde forsettlig drap.

Annonse
Innenriks

 

 

Av Dag Kjørholt og Steinar Schjetne

Den 20-årige kvinnen ble onsdag fraktet til sykehus i Levanger med livstruende skader på halsen. Fredag ettermiddag ble politiet informert om at hun var erklært død.

Politiet kom raskt til at skadene kvinnen var påført, trolig skyldtes at ektemannen hadde tatt kvelertak på henne. Den 27 år gamle mannen ble pågrepet i Levanger onsdag kveld. Han ble fredag varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapsforsøk på sin sju år yngre kone. De to første varetektsukene er han underlagt brev-, besøks- og medieforbud.

– Som en konsekvens av dødsfallet, skjerper politiet nå siktelsen til hennes 27-årige ektemann til forsettlig drap. Pårørende er varslet og den avdøde kvinnen vil bli obdusert, opplyser lensmann Anne B. Ulvin.

Ble rasende

Ektemannen, som også er fra Eritrea, har fortalt i avhør at han tok kvelertak på henne etter en verbal konfrontasjon.
– Han sier at han tok kvelertak på kona, og at han var utenfor seg selv i denne situasjonen. Han ble så sint at han ikke husker hva som skjedde videre, sier forsvareren, advokat Trond Peder Nilsen advokaten, til Trønder-Avisa.

Mannen har erkjent forholdene i siktelsen, men skal foreløpig ikke ha tatt stilling til skyldspørsmålet.

Kom fra Eritrea

Den siktede forklarte seg for politiet i to timer torsdag ettermiddag. Voldsepisoden skjedde åtte dager etter at kvinnen kom til Norge og ble gjenforent med sin mann, som da hadde bodd i Levanger i tre år.
Det var mannen selv som ringte og varslet nødetatene etter konfrontasjonen. Kvinnen fikk førstehjelp på stedet. Hun var bevisstløs da nødetatene ankom, og pustet ikke ved egen hjelp.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Inntrøndelag tingrett, skal mannen ha latt kvinnen ligge livløs uten forsøk på å hjelpe før han ringte nødetatene. Han skal også ha hatt kommunikasjon med andre.

(NTB)

FAKTA: Drap i Norge 2017

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av åtte drapssaker. I tillegg kommer en sak med dødelig vold.

3. januar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Ektemannen i 70-årene siktes først for grov kroppsskade med døden til følge, men siktelsen utvides til å gjelde drap.

5. januar: En 42 år gammel eritreisk kvinne blir funnet død i en bolig på Nesbyen i Buskerud. Den 38 år gamle ektemannen, også han fra Eritrea, er siktet for drap.

22. januar: En mann blir funnet livløs i en bolig på Blakstad i Asker, og gjenoppliving lykkes ikke. To menn som meldte seg for politiet dagen etter, er siktet for drap. Ytterligere tre personer er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til det.

25. januar: En 38 år gammel mann blir funnet død i en bolig på Ler i Melhus kommune. Dagen etter blir en 26 år gammel mann pågrepet, siktet for grov vold med døden til følge. 28. januar blir siktelsen mot ham skjerpet til å gjelde drap. 3. februar blir en mann i 40-årene pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

29. januar: Den danske statsborgeren Mark Ole Jensen (52) blir funnet hardt skadd i et bolighus på Røyneberg i Sola i Rogaland og erklæres død kort tid etter. En 32 år gammel mann blir pågrepet samme dag, siktet for forsettlig drap.

14. februar: En mann i midten av 40-årene blir funnet død på en gård i Åmli kommune i Aust-Agder. Politiet pågriper og sikter en mann i slutten av 30-årene og en kvinne i slutten av 40-årene for drap eller medvirkning til dette.

23. februar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig sør for Harstad. En mann i 30-årene er siktet forgrov kroppsskade med døden til følge, men politiet opplyser at den kan bli skjerpet til drap. Det er et familiært forhold mellom de to, ifølge politiet.

25. februar: En 58 år gammel innsatt i Ringerike fengsel blir angrepet og dør kort tid etter av skadene. En 55-årig polsknorsk medfange er siktet for drap. 58-åringen var flere ganger tidligere dømt for overgrep mot unge gutter og satt i varetekt i påvente av at en ny sak skulle opp for retten. 55-åringen soner en dom for overlagt drap i Oslo i 2014.

3. mars: En 20-årig kvinne blir fraktet til sykehus med kritiske skader i Levanger i Nord-Trøndelag. Den 27 år gamle ektemannen blir siktet først siktet for kroppsskade, så for drapsforsøk. Kvinnen dør to dager senere på sykehus, og siktelsen skjerpes til forsettlig drap. Både kvinnen og mannen har eritreisk bakgrunn, og kvinnen kom til Norge på familiegjenforening åtte dager før hendelsen.

 

En innsatt siktes for drap etter å ha angrepet en annen innsatt i Ringerike fengsel. Mannen som ble angrepet, døde kort tid etter av skadene.

Ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap, var det 25 drapssaker med 27 ofre og 31 gjerningspersoner i 2016. I 2015 var det 23 drap her i landet, mens tallet i 2014 var 27. (NTB)

Annonse