Innenriks

Sjokkerte over Solheim

Mange i både SV og Arbeiderpartiet er svært overrasket og provoserte over måten Erik Solheim har gjort sorti fra regjeringen på. Verre for Solheim enn for kongeriket, sier partiveteran Stein Ørnhøi.

I strålende sol kom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i følge med de tre nye SV-statsrådene ut på Slottsplassen i går.

- Det vi gjør nå, innebærer en fornyelse av regjeringen. Nå må vi tenke framover, sa Stoltenberg etter at statsrådsendringene var gjort kjent.

Kom i skyggen

Det vil si; denne gangen var statsrådsendringene kjent før de ble kjent for Kongen. Det skyldes ikke minst avgått miljø- og utviklingsminister Erik Solheims åpenbare skuffelse over å bli vraket.

Hans såre sorti, der han i store intervjuer i flere medier åpenlyst kritiserer SV-leder Audun Lysbakken, blir ikke godt mottatt i regjeringspartiene. Sentralt i regjeringsapparatet sies det at Solheims utfall er «ubehagelig for regjeringen, men ille for SV». De nye statsrådene, SV-nestlederne Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell - og Heikki Holmås, kom fullstendig i skyggen av Solheims oppgjør med eget parti.

Først i solskinnet på Slottsplassen ble oppmerksomheten virkelig rettet mot framtida og fornyelsen.

Verre for Solheim enn SV

Dagsavisen har snakket med sentrale politikere og rådgivere i Ap og SV. Nesten ingen vil snakke åpent. Det skyldes at mange av dem tross alt har respekt for innsatsen til Solheim gjennom mange år. Men blant flere SV-ere får Dagsavisen klar beskjed om at Solheims måte å forlate regjeringen på nettopp beviser at det var på høy tid å bytte ham ut. Flere sier rett ut at de mener at den tidligere partilederen uttaler seg som om han er for stor for SV. «Da kan han vel heller stå på lønningslista til Utenriksdepartementet», som en formulerer det.

Solheim er raus med selvrosen, og særlig uttalelsen «det er trist at partipolitikk går foran hensynet til landet» blir møtt med alt fra forbannelse til rå latter.

- Dette er nok mer leit for Erik Solheim enn for SV og kongeriket, sier SV-veteran Stein Ørnhøi lakonisk til Dagsavisen.

Fra baksetet på en bil i de spanske fjellene er Ørnhøi ganske ordknapp, men sier at han håpet at «denne sutringen» til Solheim skulle ta slutt tidligere.

- Helt unødvendig

Steinar Nørstebø er fylkesleder i Hordaland SV, der både Heikki Holmås og Audun Lysbakken er fra. Solheims avgangsdramatikk har han ikke mye til overs for.

- Jeg synes det er helt unødvendig. Han hadde stått seg på å la være å gjøre det på denne måten. Partiledelsen har jo gjort en totalvurdering, og man bør passe seg for ikke å framstå som en sutrer. Vi ser jo litt stort på hva som skader partiet for tida, men dette er et dårlig bidrag. Erik Solheim vet godt at det ikke er den typen ting vi trenger nå, sier Nørstebø.

Hans Olav Lahlum er leder i Oppland SV. Han er fornøyd med den nye kabalen og understreker at det ikke er noen dramatikk i at en statsråd må gå mot sin vilje selv om statsråden har gjort en god jobb. Han sier Solheim må få reagere som han vil, men understreker at det ikke er noen grunn til å ta dette personlig.

- Vi har ikke tradisjon for å ha statsrådsverv så lenge man selv vil. Vi kan ikke ha en situasjon i Norge hvor noen statsråder er fredet ut fra ansiennitet eller lignende, sier han.

Også stortingsrepresentant Hallgeir Langeland mener Solheims utspill har vært helt greie. I alle fall inntil Solheim sa at han ikke har tillit til Lysbakken i dag.

- Det er unødvendig å si. Jeg har vært i tottene på Solheim mange ganger da han var partileder, og jeg var mot at han skulle inn i regjering. Det forholdet kom seg. Det er synd hvis ikke Solheim er innstilt på å samarbeide på noe vis selv om han er uenig i noen av valgene, sier han.

Også Lysbakken kritiseres

SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagsavisen at han er veldig stolt av sitt nye lag og sier at det innebærer «fornyelse av norsk politikk, av regjeringen og SV».

- Å få mange sultne statsråder inn innebærer både at vi får bedre gjennomslag for mange saker som er viktige for oss og at vi står bedre rustet for framtida, sier han.

- Vi har fått mange innspill fra partiet om å slippe til unge krefter, så jeg mener det valget er rett, sier han til Dagsavisen.

Men Lysbakken slipper heller ikke unna kritikk fra rødgrønne kolleger. Flere Arbeiderparti-politikere sier til Dagsavisen at «mye av dette surret» kunne ha vært unngått om partiledelsen hadde klart å holde kortene tettere til brystet lenger. De mener Lysbakken ikke burde ha informert verken Erik Solheim eller Tora Aasland før sent torsdag kveld, slik at ingen av dem ville ha rukket å brette ut sin bitterhet før statsrådsskiftene var et faktum.

Også lederen i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, er negativ til måten den nye kabalen kom ut på.

- Det er ikke positivt at det først kommer ut hvem som skal ut, og så etterpå hvem som skal inn. Det bør de kunne forbedre, sier han.

Urimelig SV-strategi

En Ap-kilde påpeker at mange i Arbeiderpartiet misliker sitt eget partis stramme regi, der noen få får informasjon torsdag kveld, mens andre får informasjon tidlig fredag morgen. Men dette er måten å beholde regien på, sies det. De framhever at to og et halvt døgn er et hav av tid i dagens medieverden.

Dessuten, påpekes det, er det urimelig å la en statsråd møte i Stortinget og svare for regjeringens politikk når hun har fått beskjed om at hun ikke lenger er ønsket rundt Kongens bord, slik Aasland måtte denne uka.

I et intervju for en uke siden sa Tora Aasland at hun gjerne ønsket å fortsette som forskningsminister. Men da hun også måtte gå i går, var det lite surmuling. Skal man få fornyelse, må det tas grep, sier hun til Dagsavisen.

- Dette var det mest synlige. Det vitner om handlekraft og mot til å tenke nytt, sier hun.

Mens Solheim sa avskjeden kom som lyn fra klar himmel, sier Aasland at hun var godt forberedt på beskjeden. Hun sier det er vemodig, men samtidig en lettelse når en slik beslutning er tatt. avviser at hennes alder ble brukt mot henne.

- Jeg var nesten 65 år da jeg kom inn som statsråd. Nå har jeg fått sitte i 4,5 år. Vi har fremdeles godt voksne kvinner i regjeringen og det viser at man ikke tenker på alder, sier hun.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen