Innenriks

Siv Jensen må stramme til

KOMMENTAR: Oljealderen går mot slutten. Vi er ved begynnelsen på slutten.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har ikke vært heldig med rådene hun har fått fra noen av landets mest skarpskodde økonomer. Det såkalte Scheel-utvalget, som utredet et nytt skatte- og avgiftsopplegg, foreslo vern av formuesskatten og innføring av boligbeskatning. Begge deler ble avvist på stedet da Siv Jensen fikk innstillingen på sitt bord.
Finansministeren hadde ingen kommentar da det såkalte Thøgersen-utvalget, som har vurdert handlingsregelen for bruken av oljepengene, kom med sin innstilling torsdag ettermiddag om å bruke mindre oljepenger.
Scheel-utvalget ble nedsatt av regjeringen Stoltenberg. Derfor var det forholdsvis enkelt for finansminister Jensen å avvise forslag som står i voldsom kontrast til Frps skattepolitikk. For Frp-folk er økt boligskatt som å banne i kjerka. Det kommer ikke på tale så lenge Siv Jensen er finansminister. Thøgersen-utvalget ble derimot oppnevnt av den blåblå regjeringen. Den er det vanskeligere å ta avstand fra.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Tanken med utvalget er å få ekspertene til å se med friske øyne på handlingsregelen, som ble innført i 2001 mot Frps vilje. Poenget med handlingsregelen er at det skal være et tak på bruken av Statens oljeinntekter. Taket ble satt til 4 prosent årlig bruk, som tilsvarer forventet reell avkastning av Oljefondet over tid. I opposisjon var Frp en hard motstander av handlingsregelen. Frp hevdet at det kunne brukes mye mer av oljepengene enn disse fire prosentene som «skredder- og veverøkonomene» i Finansdepartementet hadde funnet på. Det er bedre å bruke oljemilliarder på syke og eldre, på veier og skattelettelser, enn å plassere pengene i utenlandske aksjer. Mange velgere bet på. Frps løfte om å bruke flere oljemilliarder den dagen partiet fikk regjeringsmakt, slo an i valgkampen.
Pipa fikk en annen lyd da Siv Jensen ble finansminister etter stortingsvalget i 2013. Allerede i det første statsbudsjettet slo finansminister Siv Jensen fast at regjeringens budsjettpolitikk bygger på handlingsregelen. I det neste statsbudsjettet holdt hun fast ved regelen. Ja, mer enn det. Finansministeren har til og med holdt seg godt under taket på 4 prosent i statsbudsjettet. Svaret på valgløftet om å gjøre noe med handlingsregelen, ble opprettelsen av Thøgersen-utvalget i oktober i fjor. Sju økonomiske eksperter fra universiteter, Norges Bank, LO og NHO fikk i oppdrag å utrede praktiseringen av handlingsregelen.
Frp var det flere som jublet. Ikke minst nestleder Per Sandberg, som kunne garantere at utvalget ville konkludere med at det kan brukes mer oljepenger enn handlingsregelen. I alle andre partier trodde man at utvalget ville komme til det motsatte, nemlig at det må brukes mindre oljepenger i årene som kommer. Sandberg tok feil. Alle de andre partier fikk rett. Utvalget ber Jensen om å sette en kraftig brems på bruken av oljepengene. Hun og etterfølgende finansministre bør begrense oljepengebruken til mellom 5 og 8 milliarder kroner hvert år. På årets statsbudsjett har Jensen økt oljepengebruken med 22 milliarder kroner. Hvis hun skal gjøre som professor Øystein Thøgersen sier, må hun bruke om lag 15 milliarder kroner mindre på neste års statsbudsjett. Finansminister Jensen har virkelig fått noe å tenke på.
Siv Jensen kan selvfølgelig ikke følge dette rådet allerede på neste års budsjett. Det ville ha rasert statsbudsjettet. Utvalget har ikke tenkt at den voldsomme oppbremsingen skal skje allerede med høstens statsbudsjett. Tilpasningen til mindre oljepengebruk må tas over 10 til 15 år. Men det er helt nødvendig å følge Thøgersens forslag. Hvis landet ikke sparer mer av oljepengene, vil utgiftene til eldreomsorg og andre velferdsgoder bli umulig å dekke om noen år. Alternativet til å bremse på bruken av oljepengene vil være en økonomisk tilstramning som Norge aldri har opplevd før. De som trodde at Oljefondet var en utømmelig kilde, en Sareptas krukke, må tro om igjen. Oljealderen går mot slutten. Vi er ved begynnelsen på slutten.

Mer fra Dagsavisen