Byrådslederkandidat for Oslo Ap, Raymond Johansen, jobber hardt med å finne forslag til eiendomsskatt i Oslo. FOTO: ARNE OVE BERGO

Sirkler seg inn 
mot eiendomsskatt

VALG 2015: Neste uke skal programkomiteen i Oslo Ap legge fram sitt forslag om eiendomsskatt. Og flere piler peker nå i samme retning: Arbeiderpartiet vil foreslå eiendomsskatt i en eller annen form.

Om en uke kommer svaret på om programkomiteen i Oslo Ap vil gå inn for eiendomsskatt i hovedstaden. Og etter hva Dagsavisen forstår peker pilene mot et forslag som innebærer at programkomiteen vil foreslå eiendomsskatt.

I august sendte Oslo Arbeiderparti et notat om eiendomsskatt ut til lokallagene og medlemmene. Etter innspillsrunder la programkomiteen i forrige uke fram sitt forslag til kommunevalgprogram, men uten et forslag om eiendomsskatt. Det kommer først neste uke.

Flere kilder Dagsavisen har snakket med er klare på at det finnes en forventning i Oslo Ap om at programkomiteen skal foreslå en form for eiendomsskatt, og at programkomiteen er innstilt på det. Men det er flere ting å ta stilling til før de skal presentere sin innstilling i neste uke.

* Hvilket innslagspunkt skatten skal få.

* Hva slags type boliger som skal beskattes - bolig og/eller næringseiendom.

* Hvordan næringseiendom i så fall skal takseres.

 

Innslagspunkt

I går skreiv avisen VG at programkomiteen under ledelse av Raymond Johansen har landet på et innslagspunkt for eiendomsskatten på 4 millioner kroner. Det vil si at ingen boliger med verdi under 4 millioner vil rammes av skatten.

Ifølge kilder Dagsavisen har snakket med er ikke 4 millioner noe dårlig forslag, men flere kilder insisterer på at komiteen ikke har landet på et endelig forslag.

- Det kan være aktuelt å sette innslagspunktet så høyt som på 10 millioner, får Dagsavisen opplyst.

 

Kontroversiell skatt

Eiendomsskatt har lenge vært kontroversielt i Oslo, selv om over 300 kommuner har en variant av skatten i dag.

Før valget i 2007 brukte Huseiernes Landsforening store ressurser på reklamekampanjer som advarte mot Rune Gerhardsen som byrådsleder, på grunn av eiendomsskatten. I 2011 underskrev daværende byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn og SVs Marianne Borgen på en avtale der de lovte å ikke innføre eiendomsskatt dersom de vant valget.

Både SV og Rødt i Oslo for lengst gått inn for skatten, og LO i Oslo har lenge ønsket en sosial eiendomsskatt.

- Det er positivt at Ap nå tar debatten seriøst, og åpner for muligheten til å innføre eiendomsskatt. Samtidig er det like viktig å tenke på at det er budsjettkutt i Oslo hvert år. Skal man unngå å fortsette å kutte må man ha en skatt som gir sikre inntekter. Vi kan ikke ha et sentrum-venstre som vinner valget i Oslo, men som fortsetter å kutte i budsjettene, sier leder i LO i Oslo, Roy Pedersen.

Byrådslederkandidat for Oslo Ap, Raymond Johansen, hadde ikke anledning til å kommentere saka. Gjennom sin rådgiver skriver han i en sms at komiteen vil konkludere i neste uke.

stian.fyen@dagsavisen.no