Innenriks

Sinte lærere går inn for streik

URAVSTEMNING: Tusenvis av sinte lærere stemmer i dag nei til sin egen fagforening, og sikter på streik for å beholde arbeidstidsavtalen sin.

Mange lærere landet rundt ble rasende da meklingsresultatet mellom Utdanningsforbundet og KS ble lagt fram tidligere i vår. Særlig pålegget om at lærerne må være 7,5 timer på skolen hver dag satte mange sinn i kok.

Nå er forslaget ute til uravstemning blant Utdanningsforbundets medlemmer.

Pål Are Vorren er en av initiativtakerne bak aksjonsgruppa «Nei-kampanjens Aksjonsgruppe» som helt siden sentralstyret i Utdanningsforbundet 3. juni anbefalte sine medlemmer å godta meklerens forslag til ny tariffavtale om lærernes arbeidstid - har jobbet iherdig for det motsatte. I kveld går fristen for uravstemningen ut klokken 23:59.

- Sier vi «ja» denne gangen har toget gått, fastslår Vorren.

Kvalitet

De siste ukene har det kokt i sosiale medier. Selv om flere lærere åpent støtter forslaget som ble framforhandlet med KS, har mange lærere uttrykt sinne og raseri over avtalen deres eget forbund går inn for. De mener avtalen er vag og inneholder «hull» arbeidsgiver over tid vil vite å utnytte.

Stridens kjerne handler om at mens den gamle avtalen slo fast at elevene skulle ha et skoleår på 190 dager, og at lærerne skulle følge dette, er denne delen av avtaleteksten strøket i forslaget som nå ligger til uravstemning. Ifølge Vorren reduseres 11 timers ukentlig hjemme-arbeidstid for lærere til 5,7 timer med den nye avtalen.

- I praksis blir lærerne nå låst til å være på skolen i 37,7 timer i motsetning til de drøyt 30 timene som gjaldt tidligere. For lærere på ungdomstrinnet, med størst behov for tid og ro til krevende for- og etterarbeid, kan dette gå ut over kvaliteten på undervisningstilbudet til elevene, mener Vorren.

På sikt er han overbevist om at et «ja» til det nye avtaleforslaget vil innebære at elevene får kortere sommerferie og flere skoledager - som lærerne automatisk vil måtte følge.

- Det er jo dette Kommunenes interesseorganisasjon KS har ønsket hele tida. Kreative skoleledere og kommuner vil spare penger ved å pålegge lærerne flere arbeidsoppgaver mens de er på skolen - uten at det koster dem mer penger. For meg som lærer er det et økonomisk tap blant annet ved at jeg kun sitter igjen med halvparten av de 600-700 kronene jeg i dag får når jeg stepper inn og tar en vikartime for en kollega, påpeker Vorren.

Protest

Han har fortsatt ikke gitt opp håpet om at lærerne reiser seg i protest og avviser innholdet i den nye tariffavtalen.

- Jeg registrerer at mange av de lærerne som er positive til avtalen på Facebook, er lokallagsledere eller hovedtillitsvalgte på fylkesplan, sier Vorren.

- Mener du at forhandlerne i Utdanningsforbundet er lurt?

- Jeg skal ikke beskylde vår forhandlingsmotpart for å ha gjort bevisste forsøk på å lure lærerne. Men lærernes forhandlere har definitivt sovet i timen - de har ikke skjønt hva de har skrevet under på. At Utdanningsforbundets egen kommunikasjonssjef ikke har kunnet svare på hvorfor bestemmelsen om de 190 dagene er fjernet, sier jo sitt. At det skjedde er selvsagt ingen tilfeldighet, fastslår Pål Are Vorren, som har jobbet som lærer siden 1978 og i dag underviser på Sandbekken ungdomsskole i Rælingen kommune på Romerike.

- Forhandlerne har sagt at de vil lytte til det rådet som får «stor oppslutning», men ikke gitt noen garantier, fastslår Pål Are Vorren.

Uravstemning

Dagens utfall av uravstemningen kan ende opp med å være bindende eller rådgivende for sentralstyret.

Kravet for at det skal være bindende er imidlertid at minst halvparten av de om lag 90.000 stemmeberettigede går inn for et bestemt alternativ, eller at det oppnår mer enn to tredeler av de mulige stemmene.

Fra før streiker allerede Skolenes Landsforbund på grunn av den nye arbeidstidsavtalen.

Mer fra Dagsavisen