Innenriks

Sikker på videre MDG-vekst

– Jeg er helt sikker på at vi får to stortingsrepresentanter. Vi har god sjanse til en tredje også.

Bilde 1 av 2

Det sier Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm, før landsmøtet som starter på Lillehammer i dag.

– Vi kom inn på Stortinget for snart fire år siden med 2,8 prosent oppslutning. Nå har vi mellom 2,6 og 2,8 prosent i snitt på meningsmålingene. Vi har en kjerne med velgere før valgkampen starter. Det gir oss et fantastisk bra utgangspunkt. Ved alle tidligere valg vi har deltatt i, har vi vokst gjennom valgkampen, sier Bastholm om bakgrunnen for sin optimisme.

Les også: Venstre nesten utradert

– Virker sannsynlig

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, gir henne delvis rett i at det synes å ligge an til ny framgang for MDG.

– Det virker sannsynlig at de klarer å beholde mandatet i Oslo. Jeg forstår at de har som ambisjon å få valgt inn mandater i Akershus og Hordaland. Det skal vel litt til før de lykkes begge steder, men det skal ikke så mye framgang til før de klarer å ta et mandat i Akershus, påpeker Bergh.

Hvis MDG lykkes i alle de nevnte fylkene, stiller partiet med følgende representanter på Stortinget i neste periode:

* Une Bastholm, Oslo.

* Rasmus Hansson, Akershus.

* Arild Hermstad, Hordaland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Holder koken i Oslo

I løpet av inneværende stortingsperiode har Rasmus Hansson klart å bli et kjent navn også utenfor Stortingets vegger. Siden 2014 og fram til dags dato er han blitt omtalt i 874 saker som NTB har skrevet.

Siden kommunevalget for to år siden, som blant annet ga MDG makt i Oslo, har også andre MDG-ere begynt å bli hyppig sitert. Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, figurerer i 222 NTB-saker i perioden 2014 og fram til i dag.

Langt fra alle disse artiklene har vært like fordelaktige for MDG. Stikkord som «søppel» og «dieselforbud», bør få det til å ringe en klokke for de fleste. Likevel holder MDG koken i hovedstaden.

– Den nyeste meningsmålingen viser at 7,6 prosent ville ha stemt på MDG i Oslo hvis det hadde vært kommunevalg nå. Vi fikk 8,1 prosent oppslutning under siste kommunevalg, påpeker Bastholm.

Valgforsker Bergh har likevel vanskelig for å tro på at MDG kan gjøre denne oppslutningen nasjonal i september.

– MDGs vekst og framgang har stagnert og gått noe tilbake etter lokalvalget i 2015. Det skyldes kanskje at de fikk makt mange steder etter valget, og at de dermed blir utsatt for mer kritikk og motstand enn før. Man skal aldri si aldri, men det virker lite sannsynlig at MDG kommer over 4 prosent ved stortingsvalget til høsten. Hvis det skal skje må de mobilisere kraftig fram mot valget.

Les også: Sier fra seg trygg plass for å kapre usikker plass i nabofylket

Vedtak: 5 prosent

Landsstyret til MDG er ikke enig med Bergh. De har vedtatt en oppslutning på 5 prosent!

– Alt over 4 prosent vil være historisk. Det vil gi oss en stortingsgruppe på 7 til 9 representanter, sier Bastholm.

Slik hun vurderer MDGs muligheter, er det bare et tidsspørsmål før juniorpartiet på Stortinget vil bli langt større enn som så.

– Vi ser for oss at vi på sikt kan få en oppslutning på rundt 15 prosent.

En meningsmåling gjort for MDG i forkant av landsmøtet, gir partiet troen på at det er mange potensielle MDG-velgere i befolkningen.

62,8 prosent svarer at de vil prioritere hensynet til klimaet over fortsatt høye oljeinntekter.

65,4 prosent sier at de vil ha mer fritid, mens bare om lag halvparten så mange, 34,6 prosent, svarer at de vil ha mer inntekt.

Både utfasing av olje og kortere arbeidstid er to av MDGs viktigste fanesaker.

– I MDGs retning

– De store trendene går i MDGs retning, konstaterer Rasmus Hansson.

– Stortingsflertallet er nå enige om at straff er dårlig medisin for rusavhengighet. Borgerlønn er blitt en legitim diskusjon. LOs største forbund og folkeflertallet vil ha mer fritid, framfor stadig mer lønn. Presset for oljeboring i Lofoten er snart historie, og Fagforbundet vil altså fase ut olje innen 2050, fortsetter han.

– Venstre og SV er partiene som er nærmest oss på vårt hovedfokus, sier Bastholm.

Men hun er ikke fornøyd med hva de andre miljøpartiene har maktet å få til.

– Verken Venstre eller KrF har klart å forplikte regjeringen.

Nå er Bastholms håp at MDG havner i en vippeposisjon etter høstens valg, slik at partiet får reell mulighet til å påvirke en ny blå eller rød regjering i grønn retning.

– Da vil vi kreve de samme ambisiøse endringene som vi nå er i ferd med å få gjennomført i Oslo.

Les også: Her kan de presse Ap sammen

Ensakspartiet?

– MDG har begrenset appell ved at de ses på som et ensaksparti, sier valgforsker Johannes Bergh.

Une Bastholm avviser at MDG bare er opptatt av miljø og klima.

Hun mener at MDG blant annet har en bedre distriktspolitikk enn Sp, og viser til at partiet har fått vært opptatt av alt fra fri rettshjelp til markedsføringsloven på Stortinget.

Under landsmøtet er både redusert arbeidsgiveravgift for lavtlønnede, formueskatten, innføringen av en karensdag, minstefradrag for selvstendig næringsdrivende og skattefordeler for skipsbygging blant det som skal debatteres.

Mer fra Dagsavisen