Innenriks

Setter foten ned for væpning av politiet

POLITI: Den blåblå regjeringen vil åpne for at politiet skal bære våpen på hofta. Men KrF og Venstre varsler at regjeringen vil bli instruert til å droppe bevæpningen.

- Regjeringen kan vrake arbeidet med en slik forskriftsendring med en gang, og bruke energien sin på viktigere saker, sier andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i justiskomiteen.

I Sundvolden-plattformen er regjeringspartiene Høyre og Frp blitt enige om at politidistriktene skal få bestemme om politiet skal være bevæpnet eller ikke. Generell bevæpning er en endring som gjøres av departementet, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet, uten at de vil si når de konkluderer i spørsmålet. Men regjeringen kan skrote planene først som sist, varsler KrF og Venstre.

- Vil endre Norge

- Vi vil instruere regjeringen til å ikke bevæpne politiet vårt. Det ønsker ikke flertallet på Stortinget, og da har vi anledning til å stoppe det. Generell bevæpning vil forandre Norge. Bare se til Sverige, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Dagens leder - Nei til væpnet politi

Dagsavisen har tidligere skrevet at 18 mennesker er blitt skutt og drept av politiet i Sverige siden 1995. I løpet av ti år er to personer drept av skudd fra politivåpen i Norge. I Sverige har de hatt bevæpning siden 60-tallet. Det er fortsatt svært omdiskutert.

Venstre vil støtte KrF i en slik instruks, og advarer regjeringen mot å strekke strikken.

- Det vil være en veldig dårlig idé om regjeringen nå sender bevæpnet politi ut i gatene, uten et stortingsflertall i ryggen.

Raser

Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sa i gårsdagens Klassekampen at et økt trusselnivå mot Norge taler for generell bevæpning av politiet. Utspillet blir slaktet av den avgåtte lederen av Politiets Fellesforbund Arne Johannessen.

- Jeg er svært klar på at permanent bevæpning er en dårlig idé. Det gjelder både før og etter terroralarmen, sier Johannesen til Dagsavisen.

I Klassekampen argumenterer Bolstad med at det er bra om politiet blir bedre trent med våpen.

- Mer trening er bra, men jeg mener dagens ordning med våpen lagret i bil er god. Det er stort sett lett å få våpenet på hofta ved behov, sier Johannessen.

- Useriøs

I 2012 gikk Politiets Fellesforbund inn for generell bevæpning. Johannessen var blant dem som stemte nei. Han ville gi Justisdepartementet ett års frist på å innføre såkalt framskutt lagring av våpen, skrev NRK den gangen. Det er nå på plass.

- Ingen bør utnytte denne terrortrusselen til å skynde på fast bevæpning av politiet. Det er direkte useriøst, sier Johannessen, som håper regjeringen konkluderer med at politi skal være uten generell bevæpning i mange år framover.

- Det som ligger i regjeringserklæringen er verst av alt. En kan ikke ha ulike ordninger fra distrikt til distrikt, sier Johannessen.

- Hardner til

Nestleder i justiskomiteen Anders B. Werp (H) begrunner akkurat det med at kriminalitetsbildet er ulikt rundt om i landet.

- Da mener jeg politiet er de eneste som kan avveie om en bør ha generell bevæpning eller ikke. Så langt er det ingen av politidistriktene som har ønsket generell bevæpning. Det ser jeg positivt på.

- Men hvis det er politiet som best avgjør dette, og politimesterne ikke har ønsket seg dette, hvorfor skal regjeringen da åpne for det? Er vedtaket til Politiets Fellesforbund så tungtveiende?

- Politiet ser også at vi har et trussel- og kriminalitetsbilde som endrer seg. Det hardner til, sier Werp.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen