Nyheter

Selger unna barnehager

SELGER: Byrådet selger 10 og konkurranseutsetter sju barnehager. Fagforbundet frykter at de ansatte kan miste pensjon for tusenvis av kroner.

- Folk frykter for sine egne sosiale rettigheter og store forandringer, sier nestleder i Fagforbundet i Oslo, Roger Dehlin, til Dagsavisen.

I desember bestemte Høyre, Venstre, Frp og KrF at Oslo skal sette i gang et storstilt prosjekt med privatisering av barnehager. Nå arbeider byrådet for å selge ti kommunale barnehager og konkurranseutsette sju.

Frykter for pensjonen

Hvilke 17 barnehager som skal over på private hender er foreløpig usikkert, men det er bestemt at barnehagene hentes fra bydelene Søndre Nordstrand, Alna og Vestre Aker.

Det betyr at hver femte kommunale barnehage i disse bydelene skal privatiseres.

- Dette kan bety flere tusen kroner i tapt pensjon hver måned for de ansatte. Jeg har sett folk som mister retten til å gå av med avtalefestet pensjon (AFP) når de egentlig har to måneder igjen, advarer Dehlin.

Fagforbundet mener nedsalget vil føre til kutt i ansattes lønns- og pensjonsvilkår. Pensjonsavtalene er bedre i Oslo kommune enn i de private barnehagene, og slik kan private barnehager driftes med overskudd på tross av lavere tilskudd. Bystyrets vedtak sier eksplisitt at kommunens bemanningsnorm ikke skal legges til grunn ved salg og konkurranseutsetting.

Ønsker mangfold

Byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Anniken Haugli (H), har ansvaret for nedsalget av barnehager. Hun vil følge opp vedtaket fra desember og selge unna barnehagene så fort det lar seg gjøre.

- Man har ikke bestemt hvilke barnehager det skal være enda, men man har besluttet at forsøkene skal gjennomføres i tre bydeler.

Etter det Dagsavisen forstår vil den endelige beslutningen om hvilke barnehager som skal få nye driftere være klart i løpet av få uker. Selv om barnehager som har høye driftskostnader særlig skal velges ut avviser Hauglie at privatiseringen gjøres for å spare penger.

- Det er grenser for hvor mye penger man kan spare for konkurranseutsetting. Så jeg tror at hvis man bare legger besparing til grunn er det ikke sikkert at man blir så fornøyd. En vel så viktig begrunnelse er at man kan få variasjon, mangfold og barnehager med ulik profil, sier hun.

«Små endringer»

På spørsmål om hvordan privatiseringen vil påvirke pensjonsordningene til de ansatte svarer byråden:

- Det er for tidlig å si, fordi det er avhengig av hvilke aktører som man velger.

Hun påpeker at noen barnehageaktører som er medlem av Private barnehagers landsforbund har tariffavtaler.

- I det store og hele tror jeg det vil være små endringer for barna og foreldrene. Det vil i hvert fall ikke bli dårligere, det er jeg helt sikker på, sier Hauglie.

Opposisjonen i bystyret er kritisk til salg og konkurranseutsetting av barnehagene. Nestleder i kultur- og utdanningskomiteen Andreas Halse (Ap) trekker fram to ankepunkter mot nedsalget.

- Det ene er at det ikke lønner seg. Det viser en rapport PwC har utarbeidet. Det andre ankepunktet er at vi vil utvikle barnehagen videre. Gjennom dette salget sier vi fra oss den muligheten, sier Halse til Dagsavisen.

Tar utbytte

Snart vil de ansatte i barnehagene få beskjed om hvem som får nye eiere og en ny arbeidshverdag.

Fagforbundet liker ikke at det borgerlige byrådet bygger ned de offentlige barnehagene.

- Vi mener at kommunen bør drifte barnehagene selv fordi det er et offentlig ansvar. Vi vil at de offentlige midlene skal brukes i barnehagene, og ikke tas ut i utbytte, sier Roger Dehlin.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen