Innenriks

Selger mat for å hjelpe barn i Sudan til å få skolegang

Gada hadde ikke sett faren sin på 18 år. Etter møtet med ham, og den tiden hun tilbragte i fjellandsbyen i Nubafjellene, vil hun nå gjøre det hun kan for å samle inn penger for å startet opp en ungdomsskole i farens landsby.

Bilde 1 av 3

Gada Ayoub kom til Norge i 2003, og har bodd mesteparten av livet i Norge i Valdres. Nå har hun flyttet til Drammen, og i år er hun en av de mange som lager eksotisk mat som det går an å kjøpe under lørdagens Globusfestival. For Ayoub er det en helt spesiell grunn til at hun ønsket å delta.

– Mitt mål er å samle inn nok penger til at jeg hjelpe til med å starte en ungdomsskole i Nubafjellene der min far bor, forteller Ayoub til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Lager eksotisk mat fra alle verdenshjørner

– Veldig sterkt å treffe pappa igjen

Opprinnelig kommer hun fra Khartoum, hovedstaden i Sudan, og sier selv at hun hadde det veldig bra da hun vokste opp. Foreldrene hennes er imidlertid fra en liten landsby i Nubafjellene, som er en fjellkjede lenger sør i landet, hvor hun i fjor reiste for å treffe sin far som hun ikke hadde satt på 18 år.

– Det var et veldig sterkt øyeblikk for meg. Siden jeg kom til Norge har jeg fått fire barn, og vi alle har det veldig bra, og nå ønsket jeg å reise tilbake til Afrika og treffe pappa igjen, sier Ayoub.

Reisen var lang, med fly til Sudan og nytt fly internt i Sudan før en åtte timers gåtur til farens fjellandsby.

– Det var ikke en lett reise, og da jeg kom fram fikk jeg bare tre dager med pappa. Men det var et veldig sterkt øyeblikk som har brent seg fast for alltid, sier hun.

LES OGSÅ: – Festivalen er en viktig bidragsyter for integrering og kultur

– Ønsker bare å få seg en skolegang

Farens landsby har blitt hardt rammet av krigens herjinger, og da hun kom fram fant Ayoub en landsby med mange foreldreløse barn som faren var med på å hjelpe og beskytte.

– Min pappa er veldig sterk i troen, og han sa at selv om vi ikke hadde snakket sammen på 18 år visste han at jeg ville komme tilbake. Det at jeg fikk lov til å treffe han gjorde meg veldig glad, og etter å ha tilbragt tid sammen med han og barna i den landsbyen bestemte jeg meg for at jeg ville hjelpe til med å få på plass en skole, sier Ayoub.

Hun forteller at mange har blitt foreldreløse etter at foreldrene har ofret seg selv for å beskytte barna fra bomberegn og krig ved å gjemme dem i flere tunneller i fjellsidene. Alle de foreldreløse barna har siden blitt samlet på samme skole.

– Da jeg traff barna, spurte jeg hva de trengte at jeg tok med når jeg kom tilbake. En ville gjerne ha en blyant, en annen ville ha en bok, en annen hadde bare lyst til muligheten for å skrive og ønsket seg en tavle. Selv om de ikke har klær og sko, ønsket de seg bare ting de kunne bruke på skolen for å få gjennomført skolegangen, forteller Ayoub.

LES OGSÅ: Fra flyktningleirer til Globusfestivalen

Samler penger for å lønne lærere

Derfor har hun nå opprettet en veldedig organisasjon, som heter Voice of Tungali, for å hjelpe til med å samle inn skolesaker og penger for å opprette en ungdomsskole.

– Jeg fikk beskjed at med 20.000 norske kroner (100.000 sudanske pund) så kunne jeg være med på å lønne lærerne på ungdomsskolen. De må ofte så mat, høste den og selge den på markedet for å brødfø sin egen familie, og hvis de har tid igjen på kvelden bruker de den for å lære bort ting til de yngre, sier hun og fortsetter:

– Vi har snakket med 13 lærere som alle hadde lyst til å hjelpe barna en 4-5 timer om dagen, men alle hadde ikke tid fordi de hadde egne familier de måtte passe på. Derfor ønsker jeg å samle inn penger slik at de lærerne kan få penger til å kjøpe mat til sin familie og hjelpe til i undervisningen så mye de klarer, forteller Ayoub.

Det var også farens sterkeste budskap til henne.

– Min far sa at hvis jeg ville hjelpe han, så måtte jeg tenke på de foreldreløse barna og hjelpe dem så godt jeg kunne. Derfor gjør jeg det jeg kan, blant annet ved å lage mat til Globusfestivalen og de pengene jeg tjener går til den veldedige organisasjonen som samler inn penger til skolesaker og for å lønne lærere, sier hun.

LES OGSÅ: Her er programmet for Globusfestivalen 2019

Selger tradisjonell sudansk mat

I tillegg til lørdagens Globusfestival, har hun også fått leid samfunnshuset i Nedre Eiker 23. november.

– I år er det første gang jeg selger mat på Globusfestivalen, men jeg har også snakket med Nedre Eiker kommune. De var veldig snille og lot meg få leie samfunnshuset der jeg tenkte jeg skulle samle alle mine gode venner, og kanskje lage litt mat og selge der og i tillegg til å informere om hva jeg gjør og hvorfor jeg gjør det. Forhåpentligvis kan jeg også få til noe lignende i de andre byene her, sier Ayoub som har menyen klar til lørdag.

– Jeg skal lage tradisjonell mat fra Sudan som består av okra, som er veldig næringsrik med sju vitaminer. Videre skal jeg ha en saus med fufu og ris. I tillegg skal jeg  lage falafel og sambousek med en salat ved siden av, forteller Ayoub som håper maten smaker.

Mer fra Dagsavisen