Innenriks

- Selg før du kjøper

BOLIG: Ekspertene er uenige om hvilken vei boligprisene går. Så hva skal en stakkar på boligmarkedet gjøre da?

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, råder dem som skal bytte bolig til å selge før de kjøper der dette er praktisk mulig. Problemet er hvor man skal bo i mellomtida.

- De får forberede venner og familie på at de flytter inn hos dem hvis de ikke får kjøpt ny bolig før de må ut av den gamle, sier Sandmæl.

Har de ingen å flytte inn til hvis de ikke får tak i ny bolig tidsnok, kan de leie i mellomtiden der det er mulig. Hennes råd til de som selger før de kjøper, er at de forsøker å skaffe seg lengst mulig overtakelsestid.

Sandmæl poengterer at et prisfall ikke behøver å bety mye for de som skal bytte bolig. Motstykket mot å selge billigere enn før, er at man kjøper billigere enn før.

Mellomløsning

Nordeas forbrukerøkonom, Christine Warloe, peker på ulempen ved å selge bolig før du kjøper.

- Risikoen ved å selge først er større enn ved å kjøpe først, sier hun.

Hun minner om at du ikke er garantert å finne en bolig du trives med hvis du har begrenset tid. Og jo flere spesifikke krav du har til ny bolig, jo mer ugunstig er det å selge først.

- Å gjøre din største økonomiske investering basert på tidsnød, er ikke noe godt råd, advarer hun.

Hun understreker imidlertid at du må vurdere hva økonomien din tåler og hvor lett boligen din er å selge før du bestemmer deg for om du skal gardere deg ved å selge før du kjøper.

Warloe anbefaler å finne en god løsning på mellomfinansiering framfor å selge først.

- De store bankene har ikke endret utlånspraksis. De som ønsker det kan få både mellomfinansiering og rask behandling av sin boliglånssøknad. Derfor mener jeg det er bedre å få en verdivurdering av boligen eller snakke med banken om hvor langt du kan strekke deg, heller enn å selge først, sier Warloe.

- Ikke vent

- Hva med dem som skal inn på boligmarkedet, bør de vente og se an utviklingen?

- Nei, mener Silje Sandmæl i DNB.

- Framtidige priser er bare prognoser. Vi vet aldri hva som skjer. Det er ikke sikkert det lønner seg å vente, særlig ikke hvis du må betale husleie i ventetida. Kom deg inn på boligmarkedet og fortvil ikke hvis prisene faller etter at du har kjøpt, sier hun.

Andre problemer

For dem som verken skal kjøpe eller selge betyr et prisfall at de på papiret får lavere formue fordi boligene faller i verdi. Sandmæl sier at dette i utgangspunktet vil ha liten betydning for dem.

- Én gruppe vil imidlertid merke prisfallet godt, påpeker hun. Det er de som bruker boligen som sparebøsse. De har regnet med å kunne selge og få penger til overs når den tid kommer at de for eksempel skal skaffe seg en mindre bolig.

- Dette viser at man må skaffe seg flere spareben å stå på. Å spare i bolig alene, er sårbart, sier Sandmæl.

Dette mener ekspertene om prisene

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel:

Nedgangen i boligprisene blir større enn tidligere antatt, rundt 5-10 prosent i hvert av årene 2014 og 2015.

Juel begrunnet overfor NRK.no for noen dager siden et prisfall i 2014 med at prisene har falt samtidig som antall boliger omsatt har gått ned.

- Prisfall gjør trolig at det hoper seg opp med boliger som ikke blir solgt. Dermed blir det færre budkriger, sa han til nettstedet. Han pekte også på at skjerpede krav til bankenes egenkapital gjør at færre får lån og at veksten i norsk økonomi dessuten går ned.

DNB Eiendoms adm. direktør Terje Halvorsen:

Prisene vil fortsette nedover i resten 2013 og ta seg noe opp igjen i begynnelsen av 2014.

Boligprisene har falt to måneder på rad, i september og oktober, men ekspertene i Norges to største finanshus vurderer utviklingen forskjellig.

- Vi vurderer prisfallet som en sunn korrigering, sier Halvorsen.

Han begrunner det med at renten fortsatt vil være lav. Det samme vil arbeidsløsheten, mens innvandringen og urbaniseringen vil fortsette.

- Dette sammen med for lav boligbygging resulterer i at vi tror vi får en balansert boligprisutvikling i 2014, sier Halvorsen.

Han poengterer at en nærmere analyse av prisutviklingen i oktober viser at det er en større differanse enn før mellom de områdene der boligprisene stiger mest og de som opplever prisfall.

- Forskjellene blir større. Veksten vil bli enda mer ujevnt fordelt, sier han.

Hva styrer prisene?

Styreleder Tormod Boldstad i Norges Eiendomsmeglerforbund legger vekt på helt andre ting. Han mener det har skjedd en forskyvning det siste året i hva som styrer prisutviklingen i boligmarkedet.

- Eiendomsmeglere over hele landet opplever at psykologien i boligmarkedet det siste halve året har blitt styrt mer av hva som blir skrevet i media, sier han i en pressemelding.

En undersøkelse forbundet har gjort blant medlemmene konkluderer med at det mediene skriver er det som påvirker prisene mest sammen med bankenes utlånsvilje. Renten og folks holdning til egen økonomi var viktig før, men kommer nå lenger ned på listen.

Mer fra Dagsavisen