Politikk

Satte statsstøtte på børs

TJENER GODT: Høyres stortingsgruppe har tjent millioner på aksjefond. Totalt er det 22 millioner kroner som ligger i aksjer og andeler. - En buffer for dårligere tider, forklarer Høyre.

Stortingsgruppenes regnskapsrapporter viser at de i 2013 mottok drøyt 160 millioner kroner i tilskudd fra Stortinget.

Høyres stortingsgruppe skiller seg ut. De er de eneste som har tjent penger på aksjekjøp. Bare i 2013 fikk de to millioner kroner i avkastning på aksjefond; en kollektiv investering i mange forskjellige aksjer.

- Grunnen til at vi har større avkastning i 2013 er rett og slett at det var et godt år. Dette henger sammen med svingningene i aksjemarkedet, sier sekretariatsleder Christina Wist i Høyres stortingsgruppe til Dagsavisen.

Konservativ profil

Høyre har valgt Arctic Fund Management til å forvalte deler av driftstilskuddet. Wist understreker at de begynte i det små på 2000-tallet, men kan ikke svare på nøyaktig hvor mye av driftstilskuddet som ble plassert i aksjer.

- Fondsparingen er konservativ, med stor spredning i mange og store selskaper. Helt i tråd med partiprofilen, sier Wist.

Blant de største selskapene er amerikanske selskaper som General Electric Co. som er store på kjernekraft og Capital One som spesialiserer seg på lån og kredittkort.

Wist opplyser om at dette ikke er gevinst de har tatt ut, og at over halvparten av pengene ligger i rentefond.

- Dette er en buffer for dårligere tider. Partiets tilskudd svinger jo litt med oppslutning. Som ansvarlig arbeidsgiver mener vi det er viktig å ha lagt av midler slik at vi slipper å betale ut sluttpakker om det går dårlig, slik enkelte andre partier må gjøre nå, sier Wist.

- Lever opp til imaget

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er blant dem som nedbemanner. Men finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen, blir mest lattermild når Dagsavisen spør om aksjeinvesteringer kunne vært noe for dem.

- Dette er bare så Høyre. De får statsstøtte, og så bruker de det på børs. Hvorfor ikke investere i tjæresand i Canada når de først er i gang, spør Valen retorisk.

Selv om dette har gått svært bra for Høyre, mener Valen det er prinsipielle betenkeligheter ved denne måten å forvalte penger på.

- Hvis det hadde gått dårlig, ville dette vært å sløse bort skattebetalernes penger, sier Valen.

Også partiet Høyre har latt Arctic forvalte penger for seg. De har satt av arv de mottok på midten 90-tallet, opplyser partisekretær Lars Arne Ryssdal. Arctic Securities Asa er et meglerhus som startet opp i 2007. Bak sto en rekke profilerte folk fra bransjen, blant annet Jon Gunnar Pedersen (H), som nå er statssekretær i finansdepartementet. Han har nå permisjon fra meglerjobben. Via Arctic Partners eier også gründerne store poster i Arctic Securities og Arctic Asset Management, ifølge Dagens Næringsliv.

PR-hjelp

Regnskapsrapportene viser at alle stortingsgruppene har brukt mye på «konsulenttjenester». Hos de rødgrønne partiene har det gått med svimlende summer både til meningsmålinger og medierådgivning. Øverst troner Arbeiderpartiet, som har brukt nærmere 2,7 millioner kroner på konsulenttjenester. Hans Kristian Amundsen, sekretariatsleder for Ap, forklarer at dette er en samlepost for ulike ting.

- Som web- og infotjenester, revisjon, meningsmålinger, kompetansekartlegging og advokatutgifter i forbindelse med lovforslag, ramser Amundsen opp.

Senterpartiet har brukt over én million på konsulenttjenester. 400.000 kroner har gått til en ekstern medierådgiver fra Skogstrand Holding AS.

- Vi har brukt Øyvind Skogstrand som medierådgiver hos oss både i valgkampen og etter valget. Han har fakturert rundt 700 kroner timen, sier sekretariatsleder Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet.

De har i tillegg brukt 200.000 kroner på ulike meningsmålinger. SV har brukt omtrent det samme.

Hos Venstre er det reisene til ansatte rådgivere som er den største kostnaden, på rundt 172.000 kroner. Det er nesten 100.000 kroner høyere enn året før. Venstres kontorsjef Morten Hagen, forteller at det skyldes to ting.

- Det ene er en samling sekretariatet hadde i Amsterdam. I 2012 var samlingen i København. Differansen i flybilletter utgjør noe. Det andre er at det var valgår. I forbindelse med valgkampen reiste våre politiske rådgivere mer enn i mellomvalgår, sier Hagen.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen