Innenriks

Salg av slankepillerøkt med 50 prosent

Salget av slankepiller har økt med 50 prosent. For lite sier ernæringsprofessor Serena Tonstad (bildet). Hun mener altfor få nordmenn tar piller mot fedme.

Fedme er den nye folkesykdommen og det mener Tonstad vi må gjøre noe med ved å behandle med medikamenter. Salget av slankepiller som er reseptbelagt har fra første kvartal i fjor til samme tidsrom i år økt med 50 prosent.

Burde vært flere

Hvert eneste døgn er det rundt 10.400 nordmenn som tar en dose med slankemedisin. I fjor var tallet 7.100. Ifølge overlege og professor i ernæring Serena Tonstad burde langt flere nordmenn gjøre det samme.

– Det burde vært flere. Kanskje har 11-12 prosent av befolkningen mellom 30 og 60 år en BMI (Kroppsmasseindeks red.anm.) på over 30 som er sykelig fedme. I tillegg kommer 2-3 prosent som ligger under 30 men som likevel har risikofaktorer. En tredjedel til halvparten av disse burde fått tilbud om å forsøke slankepiller sier Tonstad til Dagsavisen.

Hun mener tilbudet vi har til mennesker med stor overvekt er altfor dårlig. I tillegg til svært dyre slankepiller er det noen ytterst få som får tilbud om kirurgi.

150.000

Det betyr at så mange som 150.000 mennesker bør få tilbud om slankepiller ifølge Tonstad. De to produktene som selges i Norge er Xenical og Reductil. Problemet er at disse er dyre og de er ikke på blå resept. Det mener professoren de burde vært.

– Xenical har vist å redusere sjansen for diabetes to. Dette er mennesker som har en medisinsk grunn til å gå ned i vekt og de som er så overvektige har en sykdom. De har prøvd mange ulike ting. Noen vil klare å gå ned i vekt med egne tiltak men veldig mye av dette skyldes gener. Livsstilsendringer er en mulighet men de fleste trenger hjelp sier Tonstad.

På Ullevål universitetssykehus hvor Tonstad er overlege er kapasiteten sprengt.

– Vi er nedlesset av henvisninger og klarer så vidt å holde hodet over vannet forteller hun.

Fettsuging

Serena Tonstad mener det er mentale sperrer hos leger og myndigheter som er noe av problemet.

– Vi behandler andre relaterte sykdommer som høyt blodtrykk og kolesterol med medikamenter men holder igjen på fedme. Får vi ned vekten på folk kan vi redusere bruken av medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol. Vi bruker milliarder på disse medisinene men det er sperrer mot å bruke penger på piller mot fedme. Det er en andel som har så gode resultater at det er synd ikke flere får benytte seg av det sier Tonstad.

Fastlege Bente Aschim får henvendelser fra pasienter som ønsker slankepiller men det er foreløpig ikke det store rushet.

– Det er ikke noen ekstrem mengde men noen henvendelser. Det er flere som spør om Fedon Lindberg og fettsuging. Det er en klar fokus på kropp og mange vil drøfte fettsuging selv om de er normalvektige. Det som er viktig er at pasienter som står i fare for å utvikle sykdommer som diabetes to og hjerte- og karsykdommer kan få disse medikamentene. Problemet er hvis de kun bruker det og ikke legger som kostholdet sier Aschim.

Mer fra Dagsavisen