Innenriks

Ruster opp anlegg tross OL-nei

NYE ANLEGG: OL-planene for 2022 er makulert, men planene om opprustning av sårt tiltrengte idrettsanlegg i Oslo fortsetter. Men planer i andre kommuner vrakes.

Etter Høyres OL-nei onsdag, er alle planene om et OL i Oslo i 2022 lagt i grus. 185 millioner er brukt i prosessen for å få et OL til Oslo.

Pengene er ikke totalt bortkastet, siden mange av planene kan videreføres.

Men anlegg som var planlagt utenfor Oslo, er ikke med i planene.

- Oslo2022 er eid av Oslo kommune, og det er ikke naturlig for oss å gå videre med planene i andre kommuner, sier OL-direktør Eli Grimsby til Dagsavisen.

- Det foreligger planer om ny ishall på Lørenskog, og Lørenskog kommune er velkommen til å videreføre de planene vi har, sier hun.

Vikersund hoppsenter var tenkt som olympisk hoppbakke, og det var planer for oppgradering. Det blir det ikke noe av.

- Det er et sprik mellom World Cup-standard, som vi har i dag, og olympisk standard, sier byggeleder i Vikersund hoppsenter, Bjørn Espen Hovde.

- Hva går disse forskjellene på?

- Det gikk på spesifikke fasiliteter som IOC ønsker. Dette arbeidet skrinlegges nå. Vi hadde håpet på olympisk hopp i Vikersund, og det er mange med hjerte for hopp som er skuffet i dag, sier han.

Planer

Men Oslo kan få den oppgraderingen byen trenger.

- Det foreligger nå planer om at OL2022 skal igangsette en plan- og designkonkurranse på nye Jordal Amfi fra februar 2015, sier Eli Grimsby.

Det betyr at en ny area vil stå klar i god tid til et eventuelt hockey-VM i 2020, som Norge nå ønsker å arrangere.

VIF-direktør Jan Tore Kjær var skuffet etter OL-nederlaget, men ser likevel lyst på framtida.

- Jordal står i fare for å måtte stenges når som helst. Derfor er det gledelig at planen om et nytt Jordal er øverst i bunken, sier han til Dagsavisen.

I forslaget til budsjett for 2015, satte byrådet av 34 millioner kroner til generell rehabilitering av idrettsanlegg.

- Det er ikke som mange tror at alle disse pengene skal brukes på Jordal. Vi kommer til å bruke et par millioner til oppgradering av nødvendig ventilasjon i garderobene, sier Kjær.

På tegnebrettet

Reguleringsplanen for området er godt i gang, og planene for en ny hall har lenge vært på tegnebrettet.

- Vi vil videreføre arbeidet Oslo 2022 har lagt ned for oppgradering av samferdselsinfrastruktur, idrettsanlegg og byutviklingstiltak i Oslo, sa byrådsleder og leder for søkerkomiteen Stian Berger Røsland da hans eget parti hadde vraket OL-planene.

- Noe av det første vi går løs på, er å sikre en ny hall på Jordal. Der er arbeidet godt i gang og Oslo kommune vil fortsette den positive dialogen vi har med Vålerenga om dette, sier han.

Leder i Oslo Idrettskrets, Norvald Mo, har håp om at Jordal Amfi kan stå ferdig til 2017.

- Jeg har dårlig erfaring med slike prosesser, men er det stor nok vilje, og alle planprosesser går raskt, skal det være mulig, sier Mo til Dagsavisen.

600 millioner

Et nytt Jordal Amfi, med 6.000 tilskuerplasser, vil koste opp imot 600 millioner kroner. Hvor pengene skal komme fra er det ingen som helt vet.

- Vi ser for oss et samarbeid mellom Vålerenga, kommunen og private investorer, sier Kjær, som har løpende kontakt med potensielle investorer.

Det er også mulig å søke om statlige midler (tippemidler).

- Vi har jobbet med et prosjekt i flere år, så har det vært lagt litt på is i påvente av OL. Nå tas det fram igjen, sier Kjær. Idrettsbyråd Guri Melby (V) er klar på at arbeidet med nye idrettsanlegg og oppgraderinger av Grønmo og Økern skal fortsette.

- Nå skal OL-etaten, som ledes av Eli Grimsby, lage en gjennomgang av hva de mener er mest aktuelt å gjennomføre. Men det er ingen tvil om at Jordal Amfi kommer høyt opp på lista. Det er det bred politisk enighet om, sier hun til Dagsavisen.

Må fordøyes

Ennå har ikke OL-tilhengere, politikere og OL-etaten riktig kommet seg etter neisjokket onsdag.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler var med på politikernes befaring på Jordal Amfi i forrige uke, og han er opptatt av at beslutningene tas raskt.

- Allerede i høst bør politikerne bestemme seg for at det skal bli nytt på Jordal, sier Bøhler.

- Når det gjelder de andre anleggene, bør man holde seg til de samme tidsrammene som det var lagt opp til i forhold til OL, sier han til Dagsavisen.

I de reviderte planene, om et billigere og mer spredt OL, var ny skøytehall på Valle Hovin tatt ut, til fordel for gjenbruk av Vikingskipet på Hamar.

Nå er skøytehallen inne igjen.

- Det er enighet om å gå videre på de prosjektene som ligger inne i OL-planene, sier Bøhler.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen