Innenriks

Rusomsorg er big business

«Den offentlige rusomsorgens nederlag.» Det er professor Fanny Duckerts umiddelbare reaksjon på private rusinstitusjoner som tar seg rådyrt betalt.

Dagsavisen fortalte i går om at de private rusklinkikkene Vangseter og Fanaseteren tar 119.000 og 120.000 kroner i betaling for et seks ukers opphold. I en periode har begge institusjonene tilbudt klienter kredittlån med høy rente for at de skal greie å betale «inngangsbilletten.» Daglig leder i Vangseter, Jens Christian Petersen, sa rett ut at klinikken ikke ønsker klienter med økonomiske problemer.

Mens Vangseter i nærmere 30 år har henvendt seg til godt voksne alkohol- og pilleavhengige, er Fanaseteren i Hordaland en nyåpnet institusjon for yngre personer med flere typer avhengighet: Rus, spill og mat.

- 120.000 kroner er mye penger. Dette skulle ikke være nødvendig og er den offentlige rusomsorgens nederlag. Det betyr at det offentlige ikke har god nok kapasitet og ikke tilbyr god nok behandling, sier professor Fanny Duckert.

Duckert jobber ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun er klinisk spesialist og ekspert i tidlig behandling av alkoholproblemer.

 

Popper opp

- Det et er en myte at mennesker blir kvitt rusproblemet sitt ved å bli «låst inne» et visst antall uker. Det popper for tida opp rådyre private klinikkinstitusjoner som drives av personer som selv er tørrlagte alkoholikere, tidligere rusavhengige og eks-klienter. De hevder å vite hva «alle» rusavhengige trenger og hvordan de skal løse sine problemer. Men det å ha hatt problemer selv er verken en tilstrekkelig eller nødvendig kompetanse for å behandle andres problemer, påpeker Duckert.

 

Sendt bort og gjemt

Hun er skeptisk til hele konseptet der rusavhengige blir «sendt bort og gjemt bort til problemet er løst». Ofte av en desperat pårørende som skyter inn pengene, eller av en bedrift som betaler oppholdet for en av sine ansatte.

- Forventningen er at de vil få tilbake en varig helbredet, velfungerende person. Sannsynligheten for at det skal skje er svært liten, sier Duckert.

 

Stor sprekk-risiko

Hun legger til at risikoen for at personer med kroniske livsstilsproblemer skal sprekke er stor.

- Hva er overføringsverdien av å være inne på en døgninstitusjon, fjernt fra ditt vanlige liv, der alt det praktiske blir gjort for deg og tilværelsen går på skinner? Etterpå skal du tilbake til ditt kompliserte liv uten å ha lært så mye om hvordan du skal håndtere dette. Kroniske problemer opptrer jo ikke i et vakuum, sier Duckert.

Den anerkjente professoren og psykologspesialisten mener man bør unngå innleggelse så sant det er mulig.

- Innleggelse virker som en lettvint, kjapp og grei måte å fikse et problem på. Du kommer inn på dagen, de ansatte er der og trår til. Men det fører så mye negativt med seg. Du er mindre levedyktig når du kommer ut enn inn, sier Duckert.

Den anerkjente professoren og psykologspesialisten har i en årrekke forsket på rusavhengighet og selv arrangert polikliniske kurs som strekker seg over hver tredje lørdag i tre måneder. Et kurs hos henne koster 9.000 kroner.

- Under kursene skal deltakerne fortsette med sitt vanlige liv og prøve ut endringsstrategiene i realistiske situasjoner, men med oppfølging. Dette er kroniske problemer. De forsvinner ikke, men man kan lære seg bedre måter å håndtere livet sitt og problemene på, sier Duckert.

Mer fra Dagsavisen