Innenriks

Runddans med paraply er i sentrum

KLIMA: Paraplyer lokker haugesunderne 
til butikkene. Kanskje har vasstrukne østlendinger noe å lære?

Langtidsvarselet for Oslo og Østlandet er enda mer gråvær. Et vær som kan gi de fleste mest lyst til å holde seg inne. Hvordan skal man lokke dem ut?

- For at haugesundere skal gå til sentrum og handle, til tross for regn, har vi låneparaplyer i alle butikkene i sentrum, forklarer markedskoordinator Malene Kildentoft i foreningen Haugesund sentrum.

- Det regner ute nå mens jeg prater med deg. Ute på gata ser jeg bare masser av våre røde paraplyer.

- Kjøpesentervær

Oslo handelsstandsforening medgir at været er en utfordring når det gjelder å få folk til å handle i sentrum av hovedstaden.

- Det været vi har nå kaller vi for kjøpesentervær. Da kjører man til kjøpesenteret, parkerer, handler og bærer varene rett ut i bilen igjen, sier Gunnar Larsen, leder i Oslo Handelstandsforening.

- Vi har vært inne på tanken om å ha utlånsparaplyer tilgjengelig i butikkene. Men samtidig er det så mange som selger paraplyer i byen, de er allerede lett tilgjengelig for de fleste. Så slike paraplyer kan komme i konkurranse med paraplysalget i butikkene, forklarer Larsen.

Tusenvis i omløp

Noen som har paraplyer å låne vekk i Oslo, er de store hotellkjedene. De gjør sitt for å holde kundene tørre med flere tusen paraplyer. Rica har paraplyer stående i resepsjonen ved sine hoteller, som gjestene fritt kan bruke.

- Vi har et årsforbruk på drøyt 4000 paraplyer, og hovedvekten går til hotellene. På Vestlandet er det kanskje sydvester vi skulle lånt vekk, sier kommersiell direktør i Rica, Pål Semb-Johansson humrende.

Også kollegaene i Thon og Hotell Bondeheimen låner ut mobile vern mot regn. Bondeheimen har et årsforbruk på omtrent 2500, sier resepsjonssjef Ronny Wilhelm. Han innrømmer at du får kjøpt bedre paraplyer i en butikk, men at han ennå har til gode å oppleve at en av paraplyene har klappet sammen over ham. Siden 2005 har Thon lånt ut sine røde paraplyer, og i takt med nye hoteller, har antallet paraplyer økt. På snart ti år med låneordningen har de rundet 20.000 paraplyer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Camilla Gulsett.

- I dag estimerer jeg at vi har et forbruk på 6000 paraplyer i året. Det er hyggelig å kunne låne ut en paraply til våre gjester på en regnværsdag, sier Gulsett.

Glasstak?

Oslo handelsstandsforening har valgt å legge mer vekt på andre tiltak for å få folk til å handle i sentrumsgatene. Blant annet jobber de med planer om å legge glasstak over enkelte bygater, som i Bodø.

- Men dette er tiltak som tar lang tid, på grunn av reguleringssaker og avtaler med gårdeiere, sier Larsen, og legger til at målet er at kundene skal kunne gå tørrskodd i noen av byens handlegater.

- Men vi har ingen planer om glasstak over Karl Johan, understreker han.

Ett av flere tiltak for sentrumshandelen i hovedstaden, er å få på plass en egen sentrumsleder, i samarbeid med Oslo kommune.

- Alle kjøpesentre har sin egen senterleder. Også sentrum bør ha en egen leder som kan koordinere de ulike aktivitetene i disse områdene, mener Larsen.

Bo i Bergen

I Bergen vakte det stor diskusjon da det ble satt opp glassbaldakiner langs butikkfasadene på Torgallmenningen, for at kunder skal kunne holde seg tørre.

- Men jeg tror bergensere har en annen mentalitet, vi er ikke så redde for en skur. Vi er vel alltid kledd for mye vær, sier daglig leder i Bergen sentrum, Steinar Kristoffersen.

Han mener byen har gjort lite for å tilpasse seg været.

- Men det vi hadde trengt, var at større områder av sentrum var gjort om til boområder, i stedet for konteinerhavn. Skal vi ha et levende sentrum må det også bo folk der, sier Kristofersen.

- Men det som uansett er viktig, og det må også Oslo-folk lære seg: å kle seg etter været.

Stort svinn

Allerede i 2005 startet Haugesund med utlån av paraplyer til de som ønsket å handle, men ikke var kledd for været.

- Dersom det begynner å regne, er det bare å ta med seg en paraply fra stativet i butikken du er i, og sette denne på plass i neste butikk. Om du tar paraplyen med hjem er det også greit, man tar den med seg på neste bytur. Men vi har et relativt stort svinn, forklarer Kildentoft. Det meste av svinnet skyldes visstnok cruisepassasjerene, som synes de røde paraplyene med Haugesund sentrum og logoen til den lokale sparebanken på, er fine suvenirer.

- For dette er paraplyer av meget god kvalitet. De tåler en del vind og blir ikke lett ødelagt, forklarer Kildentoft.

Mye ute

Hun forklarer at de har fått gode tilbakemeldinger på utlånsparaplyene.

- Folk her i byen er flinke til å bruke byen. Haugesundere kler seg etter været. Det er de gode til på Vestlandet, folk går ut uansett vær. Man kan gjøre mye ute selv om været ikke er så bra.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen