Innenriks

Røe Isaksen avviser skoleforskerne

Kunnskapsministeren fastholder at osloskolen er bedre enn andre til å løfte elever.

Av Karin Lillian Fladberg og Bjørn S. Kristiansen

Dagsavisen har stilt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen noen spørsmål om den ferske rapporten fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Han har svart på e-post, og skriver blant annet:

– Det er ikke riktig at NIFU-rapporten om skolebidrag viser systematiske forskjeller mellom østkantskoler og vestkantskoler. Når du korrigerer for bakgrunnsvariabler som hvilke karakterer elevene har fra ungdomsskolen, ser vi store forskjeller mellom skoler, men ikke systematiske forskjeller mellom øst og vest, skriver han.

NIFU-rapporten, som er bestilt av Utdanningsdirektoratet, viser at:

* De videregående skolene i Oslo samlet sett ligger svakt under eller på landsgjennomsnittet når det gjelder hvor gode skolene er til å sikre at elevene fullfører og består. Dette gjelder både på studieforberedende og yrkesfag.

* De videregående skolene i Oslo er ikke bedre til å løfte sine elever enn skoler ellers i landet.

* En oversikt over alle de videregående skolene i Oslo, viser en delt osloskole. Det er et klart mønster at andelen som fullfører og består er betydelig dårligere på typiske østkantskoler sammenlignet med skoler i vest og sentrum.

Mens elever på Bjørnholt, Hellerud, Hersleb, Kuben, Manglerud, Persbråten, Stovner og Ulsrud fullfører og består i betydelig mindre grad, befinner elever på Elvebakken, Foss, Fyrstikkalleen, Lambertseter, Oslo Handelsgym, Oslo Katedralskole og Ullern seg i den motsatte enden av skalaen.

– Samlet sett er det ikke grunnlag for å hevde at Oslo løfter sine elever mest i landet eller mer enn andre fylker, bekrefter forsker Martin Flatø ved NIFU.

Les hele saken her: Oslo: Langt fra flinkest i klassen

«Fritt skolevalg»

Professor Thomas Nordahl leder Senter for praksisrettet utdanningsforskning ved Høgskolen i Hedmark. Han sier blant annet dette om forskjellene i fullføring i Oslo:

– Dette er et utslag av et sterkt konkurranseorientert system for elevinntak.

Røe Isaksen avviser at «fritt skolevalg» bidrar til valgfrihet først og fremst for fagsterke elever, mens svakere elever samles på skoler med lavere status.

– Det er veldig bra at alle videregående skoler i Oslo skal være like tilgjengelige for alle søkere, uavhengig av hvor de bor i byen. Alternativet er at fordeling av elever til skoler skjer på bakgrunn av hvor man bor. Jeg har liten tro på en slik løsning. Fordeling av elever til videregående skoler etter bosted vil frata elever på for eksempel østkanten som har gode karakterer fra ungdomstrinnet, muligheten til å søke seg inn på de skolene de har mest lyst til å gå på.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økt segregering?

– Viser ikke dette at Høyres skolepolitikk; med fritt skolevalg, penger som følger eleven og sterk resultat- og målstyring fører til økt segregering?

– Nei, tvert imot viser den at noen av de beste skolene, som bidrar mest til gjennomføring, befinner seg på østkanten. Samtidig ser vi at gjennomføringen av videregående skole for barn av foreldre med kun grunnskoleutdanning er over sju prosentpoeng høyere i Oslo enn i resten av landet. Det viser at Oslo-skolen i betydelig grad lykkes med å utjevne forskjeller.

– Ifølge forskerne er ikke Oslo bedre til å løfte elevene sine enn andre, samtidig som det er andre fylker som utmerker seg mer positivt. Skryter dere på dere en virkelighet som ikke er reell slik også Marianne N. Hansens nye forskning indikerer?

– Nei, og tallene viser tydelig Oslo er bedre enn andre storbyer til å løfte barn av foreldre med grunnskoleutdanning. Så vidt jeg kan se har ikke Nordli Hansen sett på gjennomføringen i Oslo etter elevenes utdanningsbakgrunn sammenlignet med andre fylker. Dersom man gjør det, ser man at blant elever med grunnskoleutdannede foreldre, har Oslo 7,1 prosentpoengs høyere gjennomføring enn landsgjennomsnittet for alle utdanningsprogrammer samlet, skriver Røe Isaksen.

Les også: Lar skolerapporten vente til over valget

Mer fra Dagsavisen