Innenriks

Rødt millionærer 
på salg av bygård

RØDTS LANDSMØTE: Partiet Rødt tjente ni millioner kroner på salg av en bygård i Oslo sentrum. Pengene kommer godt med når partileder Bjørnar Moxnes vil sette i gang med omfattende fornying av partiet.

- Vi har brukt enormt mye tid, krefter og ressurser på bygården. Og etter hvert gikk det nok i minus også, fordi vi ikke fikk leid det ut. Det var veldig lite fornuftig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Da gamle Rød Valgallianse fikk to representanter på Stortinget i 1993, ga det partiet endelig litt økonomisk albuerom. De ferske pengene ble brukt til å kjøpe en hel bygård i Oslo sentrum. Tanken bak kjøpet var å også kunne huse andre organisasjoner.

- Siden den gang har vi erfart at et parti som oss ikke først og fremst skal drive med utleie av kontorlokaler, fakturering og oppfølging av leietakere, sier Moxnes.

Nå er den gamle gården solgt til et arkitektfirma. Og etter at Rødt har kjøpt seg nye partikontorer sitter de igjen med et pent overskudd etter at eiendomsprisene i Oslo har skutt i været de siste årene: Ni millioner kroner ligger igjen i partikassa.

Og når Rødt samles til landsmøte i Oslo til helgen, kommer de ferske pengene godt med.

Vil fornye partiet

- På landsmøtet vil vi starte «Prosjekt bygg Rødt». Og for å gjøre det trenger vi også penger. Kort og godt: Vi er et fattig parti med store mål, sier Moxnes.

Og partibygging har Rødt behov for. Den ytterste venstresida i Norge har ikke gode kår om dagen. Moxnes var omtrent tusen stemmer unna en plass på Stortinget i høst. Partiet har ikke vært i det gode selskap på snart 20 år. Også SV er i en vrien situasjon. De havnet så vidt over sperregrensa i høst, og det tidligere regjeringspartiet har sett totallet på enkeltmålinger i år.

- Det viser at per nå er det ikke noe folkekrav om et sosialistisk Norge. Vi har en jobb å gjøre, og må innse det, sier Moxnes, og legger til:

- Samtidig mener jeg det ikke er noe argument for å legge bort de sosialistiske prinsippene våre om mer demokrati, mindre klasseskiller og sikre arbeidsfolks rettigheter. Dette er prinsipper jeg tror har stor oppslutning om vi klarer å formulere det på en måte som treffer.

Kommunisme

En viktig del av Moxnes‘ fornyingsprosjekt innebærer nettopp å kommunisere politikk og begreper som folk flest forstår og kjenner seg igjen i. I forkant av landsmøtet har det vært en debatt innad i partiet om begreper som kommunisme skal være en del av språket i prinsipprogrammet. Det har blant annet ført til at det ligger to utkast til programmer som skal debatteres og stemmes over. Moxnes ønsker ikke å være tydelig på hvilket program han ønsker, men har likevel noen ønsker.

- Det viktigste er at prinsipprogrammet er tydelig på hva vi står for, og ikke kan brukes til å så tvil om Rødts demokratisyn. Visjonen vår er et samfunn uten klasseskiller. Det er den vakre ideen vi står for, sier Moxnes.

- Bør den vakre ideen kalles for kommunisme?

- Det er et begrep som er blitt brukt om et samfunn uten klasseskiller. Der er folk i Rødt uenige om begrepet kommuniserer godt nok. Noen mener at den merkelappen er viktig å holde fast ved, mens andre vil si at «samfunn uten klasseskiller» holder, og at man med det slipper avsporinger i debatten. Jeg mener det er sunt at vi har en debatt om dette.

Når Rødt ønsker å fornye seg har de blant annet hentet inspirasjon hos sitt danske søsterparti Enhetslisten, som har vokst til et stort og viktig parti i Danmark.

- De har klart kunststykket å modernisere partiet uten å gå mot høyre. Det er mange venstresidepartier i Europa som har fornyet seg ved å omfavne markedet. For eksempel Tony Blairs Labour i England, som ikke bare har stjålet høyresidas klær, men også høyresidas politikk

Moxnes viser til at sosialdemokratiske partier i hele Europa har forlatt en del venstresideprinsipper, og omfavnet markedet. Det har oppstått et politisk vakuum, mener Moxnes.

- Det vil ta tid før små partier som oss klarer å nå ut til virkelig store befolkningsgrupper. Vi ser i land som Danmark, Hellas og Nederland at tydelige sosialistiske partier begynner å vinne nytt terreng. De partiene som får det til er de som fornyer seg uten å løpe fra prinsippene sine. Men om fornyelse betyr at man tar over markedspolitikken, er det ikke noe vits med partier som oss. Rødt er et parti i støpeskjeen. Vi er i forandring, vi har aldri vært flere medlemmer, og en helt ny generasjon gjør seg gjeldende nå. Det gir grunn til optimisme, sier partilederen.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen