Innenriks

Rødgrønt flertall på ny måling

Skal Jonas Gahr Støre bli statsminister, kan han bli avhengig av støtte fra både MDG og Rødt. Det viser en ny meningsmåling.

Av Stian Fyen og Aslak Bodahl, ANB

Det borgerlige flertallet ryker på junimålingen Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men skal Jonas Gahr Støre skaffe seg flertall i Stortinget, trenger han støtte fra begge jokerne i norsk politikk: MDG og Rødt karrer seg nemlig begge over sperregrensa og kan bli en betydelig maktfaktor, mens KrF havner under med 3,8 prosent.

– Jeg får mange tilbakemeldinger fra folk som sier de er glade for at vi er et parti som står for noe, og som stiller maktpolitikerne til ansvar, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Partiet har vært over sperregrensa fem måneder på rad på ANBs målinger.

Kommentar: Rødt kan ha kommet for å bli over grensen (Arne Strand)

Ny situasjon

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, sier til ANB at det har oppstått en helt ny situasjon i norsk politikk når Arbeiderpartiet er avhengige av Rødt og MDG for å skaffe flertall.

– Ap er såpass svekket samtidig som de mindre partiene på rødgrønn side framstår som sterke. Det skaper nye samarbeidsforhold og betyr at Ap er nødt til å inngå kompromisser med andre partier for å danne regjering på et senere tidspunkt, sier Bergh, og legger til:

– Det finnes et potensial for Ap til å mobilisere velgere, men samtidig vil det by på mange vanskeligheter og utfordringer når det gjelder samarbeid mellom så forskjellige partier, sier Bergh, og legger til at det er lite sannsynlig at MDG vil inngå et samarbeid med de borgerlige partiene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil kaste Erna

Det siste er MDGs nyvalgte nasjonale talsperson Arild Hermstad langt på vei enig i. MDG er et blokkuavhengig parti, og i så måte sier Hermstad vippeposisjonen på Stortinget er en drømmeposisjon. Samtidig er han tydelig på at dersom MDG får anledning til å kaste regjeringen, vil de bruke den.

– Så lenge Høyre bastant og hele tiden ser til høyre og Frp, er det naturlig for oss å bidra til at de jages ut av regjeringskontorene. Hovedgrunnen til det er at Høyre lar Frp styre de fem viktigste miljødepartementene. For oss er det det verste som kan skje. Så det vil ikke være vanskelig for oss å bidra til å kaste regjeringen, sier Hermstad.

I tillegg til å kaste regjeringen er det andre målet til MDG å tvinge Arbeiderpartiet til å ta avstand fra oljeindustrien.

– Et krav fra vår side er at vi ikke kan støtte et regjeringsprosjekt som lar oljelobbyens premisser styre olje- og energipolitikken i Norge, sier MDG-talspersonen.

Les også: Rødgrønt flertall tross ny krisemåling for Ap

Selger seg dyrt

Moxnes i Rødt sier de vil benytte første og beste sjanse til å felle den borgerlige regjeringen. Men han understreker at Rødt ikke kommer til å støtte Arbeiderpartiet billig.

– Et nytt flertall må gjøre noe med den økende ulikheten i Norge, rydde opp i arbeidslivet, stanse sosial dumping og sikre en profittfri velferd. Det er ikke så mye vits med et nytt flertall hvis vi ikke får en ny politikk, sier Moxnes.

Han har selv erfaring fra Oslo-politikken der MDG har styrt i snart tre år med støtte fra Rødt. Erfaringene derfra er at det er mulig for de to partiene å samarbeide, mener Moxnes.

– Vi ønsker en koalisjon som bekjemper den økende ulikheten og menneskeskapte klimaendringer. Det siste handler først og fremst om industripolitikk, der vi styrker og videreutvikler industri basert på fornybar energi. Det er MDGs valg om de vil være med i en sånn koalisjon, men de får mye mer igjen der enn i en allianse med de borgerlige, sier Rødt-lederen, og legger til:

– I Oslo er vi stort sett enige om miljøpolitikken, og uenige på andre områder. Men det kan håndteres. På Stortinget landet Rødt og MDG på hver sin side i den store striden om Acer. Vi er to forskjellige partier, men samarbeidet i Oslo går godt, sier Moxnes. (ANB)

Kommentar: Torpedoen vil først treffe regjeringen til høsten. Men den har sprengkraft til å senke regjeringen.

Dette er juni-målingen

Opinions meningsmåling for juni er basert på 954 intervjuer foretatt 5.–11. juni. 73 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene. Alle endringer er innenfor feilmarginen (endring fra mai i parentes).

Ap 24,0 (+ 1,2)
Høyre 27,1 (+ 0,6)
Frp 13,0 (- 1,9)
KrF 3,8 (- 1,6)
Sp 10,7 (+ 0,1)
SV 6,5 (- 0,6)
Venstre 4,1 (+ 0,3)
Rødt 4,8 (+ 0,3)
MDG 4,0 (+ 0,9)
Andre 1,8 (+ 0,7)

Mer fra Dagsavisen