BLI ELLER GÅ: Får Erna Solberg fortsette som statsminister, eller må hun overlate roret til Jonas Gahr Støre? Det kan vi få svar på allerede klokken 21.

Rekordpresis valgprognose klokken 21

Om alt går som vanlig med telling av forhåndsstemmer og valgdagsstemmer, vil vi kunne se valgresultatet allerede klokken 21. Men det forutsetter at småpartiene plasserer seg i overraskende stor avstand til sperregrensa.

 

Siste: Første valgprognose: Erna fortsetter

I år har over en million nordmenn forhåndsstemt. Helt presis er tallet 1.029.014. Det er omlag en tredel av stemmene.

Les også: Rekord: Derfor har over én million forhåndsstemt

Når den første valgprognosen offentliggjøres idet de siste valglokalene stenger, vil vi dermed ha et sjeldent godt utgangspunkt for en presis prognose.

– Rekordmange har forhåndsstemt, vil prognosen klokken 21 være tilsvarende treffsikker?

– Jeg vil si at det burde den være. Forhåndsstemmene i seg selv er jo en sterk indikasjon, siden de utgjør en tredel av stemmene. Om vi også har et alminnelig, brukbart antall kommuner hvor stemmene er helt ferdigtalte klokken 21, burde prognosen treffe godt, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De i alt 175.014 forhåndsstemmene avgitt i Oslo, var ferdig talte før klokken 17.30 mandag ettermiddag, bortimot to timer før fristen. 100 valgarbeidere deltok i den manuelle opptellingen.

Likevel er det ikke gitt at vi kan føle oss sikre på hvordan det ender ved den første prognosen.

– En ting er om vi blir overrasket og prognosen viser et tydelig resultat, men om målingene har rett og flere partier er veldig nær fire prosent, må det mer fintelling til. Om MDG, for eksempel, bare mangler noen hundre stemmer på sperregrensa, spiller det ikke noen rolle at prognosen er uvanlig treffsikker, sier Bergh.

I tillegg til den første prognosen, publiseres også valgdagsmålinger med sperrefrist klokken 21.

Les også: Valgdagsmålingene treffer ofte på blokkfordelingen