JOBBER PÅ TG: Fredrik Angell Moe jobber med videoproduksjonen av The Gathering. The Gathering er en datafestival som arrangeres hvert år i påsken. Ungdom og voksne kan spille, programmere, se på tv eller gjøre andre kreative ting der datamaskiner står i fokus.

Rekordmange jenter på datatreff på Hamar

Norges største datatreff The Gathering – TG – åpnet dørene onsdag, med flere jenter enn før. 7.000 er ventet innom.

Innenriks

– Totalt venter vi at nærmere 7.000 mennesker innom landets desidert største påskehytte, sier kommunikasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik i The Gathering til NTB.

Kapasiteten i Vikingskipet i Hamar er utvidet med flere hundre sitteplasser siden forrige påskehappening for folk som heller vil sitte i en smekkfull og mørk hall enn å tilbringe høytiden i ei hytte langt til fjells.

Les også: Andre igjen bruker påsken på å dra til Strömstad for å feste

12 prosent jenter i år

Samtidig øker jenteandelen. På fem år har andelen økt fra 7 til 12 prosent, forteller Frøya Viridian, lederen for konkurranser og spillturneringer på TG.

– Jeg tror mange har følt at gaming og datakultur er et gutteområde. Mange tenker at det ikke er så mange av oss jenter som kan dataprogrammering, men vi kan det, og det er mange av oss, sier Viridian til NRK.

Pressekontakt Hoa Binh Ngnyeh forteller at arrangørene aktivt har jobbet for å fange interessen hos jenter, blant annet med aktiviteter som spiller mer på jenters interesser.

Kan vinne 163.000 ikroner

I år er det dessuten fristende pengepremier i potten i sju turneringer. I motsetning til den sterkt voksende e-sporten der noen få inviterte topplag kjemper mot hverandre om ofte enorme pengepremier, er tanken å gi de aktive deltakerne et seriøst tilbud. Selv om nøkkelordet er "casual gaming", blir det imidlertid en smak av e-sport også i Vikingskipet.
Lagturneringene med spillene Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends og Overwatch har til sammen 124.500 kroner i premiepotten, med 20.000 kroner til vinnerlagene og prispenger helt ned til åttendeplass. I spillene Herthstone, Minecraft All Stars, Minecraft Voxel Hero og Rocket League er det 38.500 kroner fordelt på de tre beste.

– Tidligere har mange ikke hatt mulighet til å komme, fordi sannsynligheten for å få noe igjen for investeringen er liten. Nå har vi gjennomført tiltak for å svare på det, og vi håper flere lag har lyst til å være med. Intensjonen er ikke at lag skal kjøpe billett og så dra igjen etterpå, fortalte Jørgen Vigdal, event-ansvarlig av The Gathering, til Gamer.no i mars.

Han understreket at for The Gathering er e-sport noe de aller beste holder på med, men at det ikke skal være et e-sport-stempel på spillturneringene. Hvem som helst skal finne glede i å konkurrere i Vikingskipet.

Les også: - Toppserien, er det damefotball?

Ikke bare "data-eliten"

For selv om flere profesjonelle e-sport-lag deltar i dataspillturneringene på The Gathering denne påsken, er målet at alle skal delta – ikke bare eliten.

– Du kan sammenligne The Gathering med Norway Cup. Vårt arrangement skal samle alle som er interessert i dataspill, og som har lyst til å prøve seg på en turnering for første gang. Vi er ikke ute etter å tilby et konkurrerende tilbud mot større ligaer, sier pressekontakt Hoa Binh Nguyen i The Gathering (TG) til NTB.

(NTB)