Innenriks

Refusjons-kutt sinker bosetting

Strømmen av enslige mindreårige asylsøkere til Norge kan bli tredoblet i år. Samtidig er tilskuddet til bosetting i kommunene redusert med 20 prosent.

– Flere kommuner er ikke fornøyd med refusjonsordningene til barnevern for asylsøkere. Det er utfordrende for bosettingen dersom kommunene legger ned tilbud samtidig som behovet øker, sier Randi Kleven, regiondirektør i IMDi – Integrerings- og mangfoldsdirektoratet – avdeling Øst.

– Kommunene skal foreta individuelle vurderinger av den enkeltes behov ved valg av omsorgsløsning, legger Kleven til.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Anbefaler bofellesskap

IMDi anbefaler at kommunene etablerer bofellesskap for enslige mindreårige: «Det gir en rekke fordeler; flyktningene bosettes raskere og integreringen kan starte tidligere», skriver IMDI på sine nettsider.

Men døgnbemannede bofellesskap er dyrere enn å bosette mindreårige asylsøkere alene, eller to og to sammen på en hybel, med en miljøarbeider som kommer innom av og til. Da regjeringen i fjor reduserte bosettings-refusjonen til kommunene fra 100 prosent til 80 prosent, ble flere bofellesskap nedlagt.

LES OGSÅ: Slik hjelper nordmenn flyktningene

Legger ned

– Resultatet av at kommunene må betale 20 prosent selv, er nedleggelser av bofellesskap, sier mottaksleder Bente Hagesæter i Byggveien bofellesskap på Ryen, et kommunalt bofellesskap for enslige, mindreårige asylsøkere.

Bofellesskapet på Ryen huser tolv mindreårige asylsøkere fra Eritrea, Etiopia, Somalia og Syria – både gutter og jenter. Alle går på skole. Bofellesskapet er bemannet døgnet rundt. I alt elleve ansatte jobber her.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Trygghet og veiledning

– Hybel er ikke forsvarlig omsorg hvis man ønsker god integrering. De første åra i asylsøkernes nye liv legger fundamentet for deres videre liv i Norge. Forutsigbare og omsorgsfulle voksne, trygghet og veiledning bør være dette fundamentet, sier Hagesæther.

263 av 750 bosatt

De aller fleste mindreårige vil få opphold i Norge. Likevel blir mange ventende månedsvis på mottak før de kommer i gang med livet sitt. Så langt i år er bare 263 mindreårige bosatt i en kommune. Det er 315 færre enn kommunene har vedtatt å ta imot. Anmodningen fra myndighetene var 703 plasser.

LES OGSÅ: Drammen best på bosetting

Tredobling

Som Dagsavisen skrev forrige uke, er antall mindreårige afghanske asylsøkere som kommer til Norge fra Afghanistan doblet i år. Av 964 afghanske asylsøkere kom til Norge ut juli var 699 var under 18 år. Sammen med en eksplosiv økning i mindreårige fra Eritrea og Syria ligger det an til en tredobling av mindreårige asylsøkere.

  • Av i alt 1.357 mindreårige asylsøkere er 269 under 14 år.

240 i uka

Også andre europeiske land har opplevd en kraftig økning i antall mindreårige asylsøkere.

Til Sverige kom det nylig 240 ungdommer på én uke. Det er det høyeste tallet noensinne, opplyser Migrationsverket, Sveriges svar på UDI.

– Vi aner ikke hvor lenge ikke hvor lenge denne trenden vil vare, sa UDI-direktør Frode Forfang til NRK nylig.

Mer fra Dagsavisen