Redaktørene som ofret alt for ytringsfriheten

Dette bildet av Fremtiden-redaktør Henry Karlsen som hentes av bevæpnede tyske soldater, har jeg hengende på jobb.

 

Nazistene mente redaktøren var en del av «Lügenpresse», løgnpressen. Henry Karlsens ulovlige handling var blant annet tittelen «Regjeringa Nygaardsvold er landets eneste lovlige regjering». I Stavanger ble kollega Trond Hegna arrestert for tittelen «Ingen nordmann til salgs».

Når enkelte hevder at det å fortelle om en amerikansk presidents beviselige løgner eller advare mot hatefulle ytringer og angrep på demokratiske verdier, er «fake news», tenker jeg på disse modige redaktørene i vår egen avisfamilie. De visste at om ingen overvåker makthavere og næringsliv, får vi overgrep og korrupsjon.

75 år senere lever vi i en tid med konspirasjonsteorier. Fakta, vitenskap og etablerte medier utfordres av personer som jakter eller vil beholde makt. Nettopp i slike tider trengs den frie og uavhengige journalistikken mer enn noensinne.

Derfor er Dagsavisen, Fremtiden og Rogalands Avis med på kampen #ettminutt om viktigheten av å ha et mangfold av medier og verdien av journalistikk som vi kan stole på.

Eirik Hoff Lysholm, sjefredaktør og administrerende direktør.