Innenriks

- Rammer pasientene

At leger uten fast jobb ikke tør å si fra om kritikkverdige forhold, truer pasientsikkerheten, mener pasientombudet.

- Problemstillingen har kommet meg for øre flere ganger, sier Knut Fredrik Thorne, pasientombud i Akershus.

I går skrev Dagsavisen at ni av ti leger i spesialisering på norske sykehus ikke har fast jobb. Frem til de blir ferdige spesialister, ofte i 40-årsalderen, går de aller fleste i tidsavgrensede stillinger eller ulike vikariater. Yngre legers forening mener praksisen går ut over kvalitet, kontinuitet og pasientsikkerhet ved sykehusene. Thorne deler bekymringen.

- Under et foredrag jeg holdt, fortalte en lege at han hadde påpekt en del kritikkverdige forhold under et morgenmøte. Han fikk beskjed av avdelingsoverlegen om at hvis han hadde for mange av den typen spørsmål, kunne han bare glemme å få fast jobb. Jeg har også hørt lignende historier fra flere andre leger, sier han, og fortsetter:

- Sett fra et pasientsikkerhetsperspektiv er det helt håpløst. Det er klart det er viktig å lytte til legers opplevelser av situasjonen ved sykehuset. Er det så lav takhøyde, går det ut over pasientene.

Står stille

Også behovet for kontinuitet i behandlingen taler for å innføre faste stillinger, mener ombudet.

- Det er klart det er viktig. Jeg kjenner til flere saker hvor utstrakt bruk av vikarer ikke har hatt spesielt heldig utfall sett fra pasientens side, sier Thorne.

Våren 2010 fremmet Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie en interpellasjon i Stortinget om den utstrakte bruken av midlertidige stillinger for leger i spesialisering. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fastslo da at faste stillinger skal være normen, og at det med tanke på leger i spesialisering «er viktig å jobbe videre for å få disse stillingene mer over i faste stillinger».

Yngre legers forening sa til Dagsavisen i går at prosessen står stille, om ikke i motsatt retning.

Vestre Viken Helseforetak eier de fire sykehusene Ringerike, Drammen, Asker og Bærum og Kongsberg. Ved Kongsberg ansatte man tidligere leger i spesialisering fast, men nå praktiserer hele Vestre Viken tidsbegrensede stillinger for disse, i likhet med mange andre foretak.

Har forståelse

- Vi forstår at de som går lenge, opplever det problematisk. Men per i dag er dette systemet, sier HR-sjef Karin Ask-Henriksen i Vestre Viken.

- Vi er strenge med at midlertidige stillinger skal være i tråd med loven. Da vi ble ett sykehus, var det viktig for oss å ha lik praksis for alle våre medarbeidere. Slik systemet er i dag, at det er en utdanningsstilling, ville vi ha stoppet gjennomstrømningen hvis de stillingene var faste. Jeg er kjent med at helseministeren har gitt uttrykk for at det er ønskelig med faste stillinger, men da må det gjøres en del ting, blant annet med tariffavtalen, mener hun.

Helse Sør-Øst RHF eier blant annet Vestre Viken. Fungerende HR-direktør Tobias Bøggild-Povlsen skriver i en e-post til Dagsavisen at målsettingen i Helse Sør-Øst er at alle ansatte skal være ansatt i faste og hele stillinger, og at dette er viktig for å sikre kontinuitet, kvalitet i pasientbehandlingen og pasientsikkerhet.

- Når det gjelder bruk av midlertidige stillinger for leger i spesialisering, avventer vi prosessen som pågår mellom Spekter og Legeforeningen, skriver Bøggild-Povlsen.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var i går på reise, og hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Mer fra Dagsavisen