Innenriks

Programleder, journalist og partifelle

I beste sendetid på TV 2 intervjuet sentralstyremedlem i Høyre, Arne Hjeltnes, sin partisjef Erna Solberg. - Problematisk, sier etikkekspert.

 

- Det er klart dette er problematisk. Jeg reagerte umiddelbart da jeg så programmet, sier ekspert i presseetikk og tidligere ansatt ved Institutt for journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen.

Mandag kveld intervjuet Arne Hjeltnes, sentralstyremedlem i Høyre og programleder i TV 2, statsminister Erna Solberg under programmet «Nyttårsfest med Arne og Tina». Som partileder i Høyre er Solberg også leder av sentralstyret Hjeltnes sitter i, og er dermed sjefen til Hjeltnes. Over en tilsynelatende upolitisk flate, pludret programlederen med Solberg om hva hun skulle gjøre på nyttårsaften og om innholdet i hennes kommende nyttårstale. Hjeltnes har kjent Solberg i flere tiår, siden han selv var leder i Voss Unge Høyre og hun i Bergen Unge Høyre. Denne rolleblandingen fikk flere til å reagere.

 

Reagerte umiddelbart

- I dette tilfellet handler det ikke bare om at Hjeltnes blander roller som programleder og politiker, men også om at han er en skikkelse som tidligere har fått mye kritikk nettopp for å blande sammen roller, da særlig næringsinteresser, sier Bodahl-Johansen.

Han poengterer at programmet i tillegg ble spilt inn på Vaaghals, en restaurant Hjeltnes selv er deleier i.

- Det gjør ikke akkurat situasjonen noe bedre, sier han.

Etikkeksperten sier denne typen rolleblanding er med på å undergrave norsk journalistikks troverdighet.

- Det som i stor grad legitimerer journalistikkens troverdighet er dens uavhengighet til omverden. For Hjeltnes er politikk en vesentlig del av hans liv. Det er veldig naivt å tenke at man kan skille det som man i teologien ville kalt regimentene fra hverandre. Det er viktig at publikum ikke skal oppleve at man lar mennesker med dobbeltroller opptre slikt det har blitt gjort i dette tilfellet, sier Bodahl-Johansen.

 

Uenig

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Jan-Petter Dahl, er uenig i Bodahl-Johansens kritikk.

- Jeg ser ikke problemet. Arne Hjeltnes har ikke hatt noe å gjøre med hvilke gjester som er blitt invitert til dette programmet. Vi kjenner godt til at Hjeltnes har vært aktivt medlem av Høyre i flere år, og det har vært flere ulike gjester med forskjellige ståsteder i denne programrekken, sier han.

- Syns du det er problematisk at programmet er spilt inn på et sted han selv er deleier da?

- Han eier en liten del i denne restauranten ja, men igjen er det produksjonen og TV 2 som selv har valgt stedet. Vi valgte å sende derfra fordi det er en god TV-teknisk location. Så er det heller ikke første gang det lages matprogram fra steder der for eksempel kokker jobber. Hellstrøm og Brimi har gjort det ofte. Men her har vi som sagt tatt en selvstendig avgjørelse, sier han.

 

Problematisk hybrid

Hjeltnes er heller ikke alene om å blande programleder- og politikerroller. I høst kunne vi blant annet se Hadia Tajik (Ap) være programleder for «På bortebane», samtidig som hun også var leder av justiskomiteen. Programmet søkte å «skape debatt rundt viktige verdier og holdninger som de fleste tar for gitt i Norge». Tajik, som selv har en bachelorgrad i journalistikk fra Universitet i Stavanger, reiste til blant annet USA og Frankrike for å bli utfordret på norske verdier, ved å møte sterke forsvarere av andre løsninger enn de norske. I den forbindelse fikk Tajik kraftig kritikk, både fra opposisjonelt politisk hold og fra flere etikkeksperter.

- Tajik får mikrofonstativet og framstår som en hybrid mellom personen, politikeren, journalisten og programlederen Tajik, uttalte generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, da programmet først ble sendt.

Bodal-Johnsen er enig i Stavrums synspunkt.

- Politikere kan trekkes inn i programmer som eksperter og gjester, men bør ikke være en del av redaksjonen. De må ha en helt nødvendig avstand, og der slet Tajik på samme måte som Hjeltnes sliter nå. Hun ble åpenbart oppfattet som en del av NRK-miljøet og som en integrert programleder, sier han.

Omdømmeekspert Lasse Gimnes sier de fleste former for masseeksponering fort blir politiske, selv om det ikke nødvendigvis er så opplagt.

- Jeg vil ikke kommentere disse konkrete eksemplene, men det er klart. All positiv eksponering er et pluss, enten du skal telle bananer eller om du skal sanke oppslutning og stemmer. Å bli eksponert for veldig mange mennesker, blant annet gjennom TV, i en positiv kontekst har en klar verdi, også politisk, sier han.

Gimnes framholder at en høy grad av åpenhet rundt programlederes eventuelle politiske ståsted derfor er essensielt.

- Dette er absolutt en type problemstilling som det er viktig å rette et kontinuerlig blikk mot, og det er viktig at det stilles kritiske spørsmål til programledere og deres relasjoner. En seer, leser, titter eller bruker skal kjenner til de relasjoner og bånd som måtte eksistere, slik at de vet hva de har å forholde seg til, sier Gimnes.

Mer fra Dagsavisen