Innenriks

Politiet fikk ikke helikopterbistand

- Et urovekkende eksempel på bruken av den nye bistandsinstruksen for politiet og Forsvaret.

Slik beskriver lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), TV 2-saken om terroralarmen som gikk 2. oktober.

Politiet utløste alarmen under åpningen av Stortinget og ba om helikopterbistand fra Forsvaret. En statssekretær i Justisdepartementet avslo politiets anmodning.

Bør forklare

Justisdepartementet mener prosedyrene er blitt fulgt og forsvarer beslutningen, men justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) hadde torsdag ennå ikke kommentert hendelsen.

– Departementet bør så raskt som mulig forklare hvordan denne forespørselen ble håndtert og hvorfor bistanden ikke ble gjennomført. Vi må anta at politiet vurderte situasjonen slik at faren var overhengende og at deres egne ressurser ikke strakk til, sier Anundsen til NTB.

Han legger til at kongehuset og hele landets maktelite befant seg i Stortinget da politiet ba om assistanse fra Forsvaret, men ble stanset av en statssekretær i departementet.

Første test

Kontrollkomiteens leder viser til at dette er den første testen på den nye bistandsinstruksen etter 22. juli.

– Den skulle gjøre samarbeidet mellom politiet og Forsvaret lettere. Men ved første gangs bruk blir anmodningen satt til side på politisk nivå. Forsvaret responderte på en muntlig anmodning fra politiet, men ventet på det formelle svaret. Den politiske godkjenningen kom ikke, sier Anundsen.

Han finner det logisk at kontrollkomiteen ser denne hendelsen i sammenheng med høringene om Gjørv-kommisjonens rapport og redegjørelsene fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Faremo. Høringene begynner til uken og vil prege arbeidet i Stortinget i hele november.

Jan Tore Sanner (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen (Frp) krever at justisminister Grete Faremo (Ap) umiddelbart må møte i Stortinget for å forklare seg.

– Dette var en situasjon som åpenbart hadde potensial i seg til å kunne bli svært alvorlig. TV 2 har avdekket svikt i beredskapen, særlig kommunikasjonen mellom politiet og Justisdepartementet, sier Sanner.

Ny svikt

KrF-leder Knut Arild Hareide ber om avklaring på hvordan beredskapsanmodningen skal behandles i framtiden.

– Ut fra den informasjon som foreligger, virker det som regjeringen på ny har sviktet i beredskapen. Det er oppsiktsvekkende at det gjøres en politisk vurdering av om politiet skal få slik bistand. Slike politifaglige vurderinger bør ikke ligge på politisk nivå, sier Hareide.

Bakgrunnen for terroralarmen 2. oktober var en tidligere straffedømt 43-åring som dagen før hadde truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen.

Oslo-politiet mente mannen kunne være i byen, og mens politiet jaktet på ham, fant etterforskere ut at mannen hadde kjøpt 60 liter diesel og fryktet dette kunne være ingrediens i en bombe.

Politiets beredskapstropp så på situasjonen som så alvorlig at de ønsket skarpskyttere i helikoptre over hovedstaden under åpningen av Stortinget. Helikoptrene landet på Ekeberg, mens de ventet på en formell godkjennelse av bistandsanmodningen i Justisdepartementet.

Tydelig

– Vi har skrevet en god bistandsanmodning, som er tydelig på hva vi ønsker. Og i hvert fall for fremtiden må vi få klare linjer for hvordan vi skal forholde oss, sier Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo.

Departementet svarer at retningslinjene ble fulgt i denne saken.

– Anmodninger skal følge linjeansvaret. Den formelle avgjørelsen om at anmodning om håndhevelsesbistand ikke skulle fremmes, ble tatt av statssekretær JD. Dette er det departementet som avgjør. Departementet forholder seg til Politidirektoratet og det var dialog i saken mellom JD og POD, heter det.

Sjøvold har nå skrevet brev til Politidirektoratet, og ber om en avklaring på hvordan bistandsanmodninger skal behandles i fremtiden.

43-åringen ble pågrepet fire dager etter åpningen av Stortinget.

Mer fra Dagsavisen