Innenriks

– Plantene blir stressa

Rekordvarmen påvirker frukt- og grøntproduksjonen på godt og vondt.

Sommerens historiske tørke påvirker ikke bare folk og fe, også matprodusentene merker effektene av varmen.

– Frukt og grønt trenger generelt mye sol og kjølige netter. Plantene blir stressa av høy temperatur hele tiden, sier Atle Olsen, kategorisjef for frukt, bær og blomster i Coop Norge.

Særlig har jordbærene våre blitt påvirket av været:

– Netter med over 20 grader gjør at jordbærene blir modne raskere og at man ikke får størrelsen man er ute etter.

Bedre og verre

Olsen forklarer at årets varme påvirker frukt og grønt forskjellig:

Jordbær: Sesongen startet tre uker tidligere enn vanlig, og vil slutte tidligere. Bærene modnes raskt, men får mindre smak og blir mindre enn vanlig.

Brokkoli, blomkål og løk: Gror mindre på grunn av tørken og blir mindre i størrelse.

For epler, plommer og moreller, kan tørken imidlertid være en fordel, mener Olsen:

Epler: Gitt at været snur framover, kan eplene bli fine til høsten.

Plommer og moreller: Kan få en bedre sesong enn vanlig, ettersom disse er følsomme for mye vann og vil være lite rammet av fukt og råte.

Kan gi importproblem

Olsen tror ikke tørken vil vare.

– Vi lever jo i Norge, så jeg tror ikke dette været vil vare evig, men dette er jo ikke heldig for norsk jordbruk, siden det går utover vannreservene, sier Olsen.

Han understreker at Coop vil holde en tett dialog med produsentene. Mye godt vær kan gi utfordringer også for importen.

–Når brokkolisesongen er over i Norge, er det naturlig for oss å importere fra Spania. Om sesongen er over en måned tidligere, kan det være at sesongen ikke har startet der enda. Da kan det bli vanskelig å finne noen å importere fra. ferdig tidlig kan det bli vanskelig å finne plass å importere fra, sier Oslen, men understreker at han fortsatt har troen på en god sesong.

– Det er tross alt verre om det regner i tre uker i strekk.

Mer fra Dagsavisen