Kultur

Permisjonsstopp i Oslo-skolen

Utdanningsetaten i Oslo setter foten ned for foreldre som tar tar ungene sine ut av skolen når det passer dem.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) og Utdanningsetaten i Oslo har sett seg kraftig lei på egenrådigheten blant mange foresatte i Oslo-skolen. Ikke bare tar foreldrene barna ut av skolen utenom skolens ferier opp til flere ganger i året. De ignorerer også rektors avslag på permisjonssøknaden.

Ifølge Utdanningsetaten i Oslo er problemet like stort over hele byen, selv om begrunnelsen for å ta barna ut av skolen kan være forskjellig: Ferie, dannelsesreise eller opphold i foreldrenes hjemland, er noen eksempler.

- Det er ikke måte på hva både vi og foreldrene forventer av lærere og rektorer. Da er det et minimum at barna er på skolen. Det skal ikke være et sted man bare slenger innom, sier Ødegaard til Dagsavisen.

Maks ti dager i året

I dag gir Opplæringsloven rektor mulighet til å frita elever fra lovpålagt skolegang i inntil to uker (ti skoledager) sammenhengende «når det er forsvarlig». Samtidig settes det ingen begrensninger på hvor mange ganger i løpet av skoleåret det kan gis permisjon. Et smutthull mange foreldre vet å benytte seg av.

Dette smutthullet vil Ødegaard nå tette ved å innføre en egen Oslo-standard for permisjonssøknader, som etter planen skal innføres 1. januar 2013. Heretter vil elevene få maksimalt ti dager permisjon i året. Og regelverket skal praktiseres strengt.

- Det skal veldig gode grunner til å få permisjon. Man er 190 dager på skolen, og har fri i 175 dager. Det burde være mer enn tid nok til å reise og dyrke fritidsinteresser, sier Ødegaard.

I praksis betyr det nye reglementet at elever kan fratas så godt som all permisjonsfri utenom skolens ferier og fridager.

- Tilbakemeldingen jeg får fra våre rektorer, vi har 108 av dem, er ganske entydig. Her er det på tide med en innstramming, sier Ødegaard.

En av dem som føler permisjonspresset på kroppen er Jon Isebakke, rektor ved Engebråten ungdomsskole i Oslo.

- Før høstferien fikk jeg over hundre permisjonssøknader. Det meste dreier seg om språk-, kultur- og dannelsesreiser. Det virker også som at flyprisene til Ryanair avgjør når foreldrene vil ha ferie, sier Isebakke.

Stjeler mye tid

Han har allerede innført en streng fortolkning av gjeldende regelverk på sin skole. Søknader om permisjon til feriereiser i skoletida innvilges som hovedregel ikke. Dette er nødvendig for at elevene skal holde tritt med undervisningen, mener Isebakke.

- Vi ser at selv kortere fravær fra skolen medfører betydelig merarbeid for elevene når de kommer tilbake. Men selv om det er foreldrenes ansvar å ta barna ut i permisjon, forventer de at lærerne tilrettelegger ved å sende arbeidsplaner på e-post, lage nye prøver og så videre.

Dagsavisen skrev tidligere denne uka at over halvparten av norske rektorer opplever at de ikke har tid til å være gode faglige og pedagogiske ledere. Noe av grunnen skyldes nettopp permisjonslystne foreldre.

- Så å si alle foreldre klager på avslagene vi gir. Å behandle alle disse klagene tar mye tid. Jeg vil heller bruke tida på å drive en god skole, sier Isebakke, som er glad for regelendringen som nå kommer.

- Det vil gjøre at færre søker permisjon for sine barn, og at jeg som rektor vil bruke mindre tid på behandling av permisjonssøknader. Samtidig blir jeg trygg på at jeg behandler søknadene på lik linje med andre Oslo-rektorer, og slipper sånn sett at foresatte med flere barn får nei hos meg og ja hos en annen rektor, sier Isebakke.

Ikke spesielt for Oslo

Ødegaard tror ikke permisjoner er et problem som er spesielt for Oslo-skolen.

- Jeg tror dette har vært en utvikling over tid, som har med velstandsutviklingen å gjøre. Økte inntekter gir større muligheter til å reise. Men det har en pris. Reiser i skoletida går ut over barnas skolegang, sier Ødegaard.

I et brev til Kunnskapsdepartementet, der han informerer om Oslo-skolens praksisendring, ber skolebyråden derfor kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) om å skjerpe de nasjonale reglene for permisjon i skolen.

- Dette handler om elevenes framtid. Altfor mange er for svake i lesing og regning, og altfor mange faller ut av videregående skole. Da må vi sørge for at elevene er på skolen, sier Ødegaard.

Vil bøtelegge foreldre

Han vil også bøtelegge foreldre som tar barna ut av skolen selv om permisjonssøknaden avslås. Men da dette ikke er mulig innenfor dagens lovverk, ber han nå Kristin Halvorsen om å vurdere endringer.

- Jeg synes vi bør ha denne muligheten sett i lys av utfordringene norsk skole står overfor. Dette handler også om respekt for lærere, rektorer og samfunnet. Hver fjerde krone i Oslo-budsjettet går til skole. Da synes jeg vi må kunne stille noen krav tilbake, sier Ødegaard.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen