Innenriks

Per Sandberg gir opp

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) stortingsmelding om pliktsystemet for torsketrålere har falt i fisk. Nå trekker han hele saken, ifølge flere kilder.

Det får Dagsavisen opplyst fra flere uavhengige kilder. Mest sannsynlig kommer det til å skje når regjeringen møter til Kongen i statsråd fredag.

Etter at næringskomiteen møttes torsdag, som i utgangspunktet var dagen innstillingen skulle avgis, het det at behandlingen var utsatt.

– Et flertall i komiteen er enige om at vi utsetter avgivelse av innstilling i saken til tirsdag, sa Arbeiderpartiets saksordfører, Ingrid Heggø til NTB torsdag formiddag.

Reelt sett er det imidlertid klart at partiene ikke har klart å finne flertall for noen løsning, opplyser flere kilder.

Dermed har Frp-statsråden varslet at han trekker meldingen, får Dagsavisen opplyst.

I en e-post skriver informasjonssjef for fiskeriministeren i Nærings- og fiskeridepartementet, Ingrid Dåsnes:

«Departementet registrerer at Stortingets innstilling er utsatt, ut over det har vi ingen kommentar.»

Les også: Får ikke fiske-flertall

Flertallet som glapp

Som Dagsavisen omtalte i midten av mai, er regjeringen langt unna et flertall for å avvikle pliktsystemet. Pliktene ble i sin tid utformet for å sikre at fisk ble levert på land og sørge for sysselsetting og bosetting i kystsamfunn langs kysten i Nord-Norge. Uthuling av systemet over tid har imidlertid medført at bare ti prosent av den pliktbelagte torsken faktisk bringes til land for bearbeiding.

Selv om Sandbergs og regjeringen nå er langt unna flertall for å fjerne siste rest av pliktsystemet, kunne det gått annerledes. Til Dagsavisen 18. mai sa Sandberg det følgende:

– Jeg hadde flertall i Stortinget da jeg leverte meldingen i mars.

Samtidig viste han til at «noe skjedde» mellom mars og mai, og på spørsmål om dette var landsmøtevedtak både hos KrF og Venstre om å verne pliktsystemet, svarte han:

– Det får du spekulere i.

Fra sentralt hold i KrF har Dagsavisen fått bekreftet Sandbergs påstand. Det var opprinnelig et knappest mulig flertall med regjeringspartiene og KrF om avvikling av pliktsystemet. Men det endret seg med KrF-landsmøtet.

Stortingsmeldingen Sandberg la på bordet i mars, førte til at et opprør langs kysten i Nord-Norge – som lenge har ulmet – blusset opp igjen for fullt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kystens vrede

Frp-statsråden la for noen uker siden ut på en slags turné der han inviterte til folkemøter i Tromsø, Melbu, Hammerfest og Vardø. Målet var å møte berørte kystsamfunn og informere om regjeringens stortingsmelding, i et forsøk på å skape forståelse for at avvikling av pliktsystemet var nødvendig.

Det spørs om det hjalp, og Sandberg har høstet en del kritikk etter folkemøtene – samtidig som han også har fått skryt for faktisk å reise rundt til berørte lokalsamfunn.

Kystopprørets vrede er nå rettet mot fiskeriministeren, men den bygger på frustrasjon som er bygget opp over en årrekke.

Sandberg forgjenger, Elisabeth Aspaker (H), måtte tåle en storstilt demonstrasjon foran Stortinget i 2014 – og før det er krass kritikk rettet mot flere av Aps fiskeriministre i den rødgrønne regjeringstiden.

Kystbefolkningen mener at fiskeriforvaltningen over tid har uthulet forpliktelsene som trålflåten i sin tid tok på seg for å få tilgang til lukrative torskekvoter. Det er relativt bred enighet om at det såkalte pliktsystemet ikke fungerer etter intensjonen. Men der kystbefolkningen og flere partier på Stortinget vil stramme inn pliktene, har regjeringen med Sandberg i spissen gått i motsatt retning, og foreslått avvikling.

– Pliktene fungerer ikke

– For hele Nord-Norge vil dette bety mye for lønnsomheten. Ingen er fornøyd med pliktsystemet. Ingen står fram og sier det fungerer. Derfor gjør vi disse endringene for å skape forutsigbarhet og legitimitet i et system som skaper lønnsomhet og bosetning langs kysten, sa Sandberg da han presenterte pliktmeldingen i mars.

Han foreslo å fjerne bearbeidingsplikten, oppheve tilbudsplikten og avvikle aktivitetsplikten mot en avkorting på 20 prosent av torskekvotene. Trålrederier med tilbudsplikt kan kjøpe seg fri for to millioner kroner per kvotefaktor.

Avkortingen på 20 prosent av kvotene som i dag er tildelt deler av trålflåten, ville Sandberg fordele på kystflåten i Nord-Norge.

Mer fra Dagsavisen