Innenriks

Pensjon: Regjeringen hever aldersgrensen i staten

Pensjonsalder: De borgerlige partienes regjeringsplattform slår fast at aldersgrensen i staten skal heves fra 70 til 72 år. Partiene vil også vurdere å heve aldersgrensen for alle.

«Pensjonsordningene må legge til rette for mobilitet mellom privat og offentlig sektor», skriver partiene i regjeringensplattformen Høyre, Frp, Venstre og KrF sine landsstyremøter godkjente torsdag kveld.

Å «øke den alminnelige aldersgrensen i staten til 72 år, slik den er i arbeidsmiljøloven», er ett av tiltakene.

En motsetning

– Det har ligget i kortene at det var en plan om dette. Så det er ikke overraskende. Her vil politikken ligge i detaljene. I privat sektor er det adgang til aldersgrense på 70 år om partene er enige om det. Dette vil avhenge av hvordan partene får være med på å utforme dette og hvordan det blir satt ut i praksis, sier pensjonsekspert og Fafo-forsker Jon M. Hippe til FriFagbevegelse.

Han forklarer at det har vært en motsetning mellom at arbeidstakere har opptjening i pensjon til man er 75 år og aldersgrensen der arbeidsgiver kan si deg opp.

Heve for alle

– På den andre siden har det i privat sektor blitt argumentert med at arbeidsgivere kan være mer forsiktige med å ansette eldre arbeidstakere fordi man må beholde dem lenge. Dermed kan det paradoksalt nok bli vanskeligere for eldre i arbeidslivet å få ny jobb med høyere aldersgrenser, sier Hippe.

– Både LO og NHO har spilt inn at en ikke skal øke aldersgrensene veldig mye. Målsettingen har heller vært å beholde 60-åringene i arbeid, sier han.

I tillegg vil de «vurdere ytterligere heving av den øvre aldersgrensen i arbeidsmiljøloven», som i dag er 72 år, med hensikt å få eldre arbeidstakere til å stå lenger i jobb. (FriFagbevegelse)

Mer fra Dagsavisen