Innenriks

Partiene drar helsekortet

Valgforsker vil ikke kalle utspillene for valgflesk.

Knapt to uker før valgdagen spiller både regjeringspartiene Høyre/Frp og Arbeiderpartiet ut sine respektive helsekort. På tide, mener valgforsker.

Tirsdag presenterte helseminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) planene om et flunkende nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet til over 3 milliarder kroner.

I sitt forslag til statsbudsjett for neste år vil regjeringen fremme forslag om en lånebevilgning på 2,7 milliarder til dette.

Samme dag kunngjorde Arbeiderpartiet sitt løfte om å bevilge 12 milliarder kroner ekstra til sykehusene i neste stortingsperiode.

Ikke uventet

At utspillene kommer på samme dag, kan være tilfeldig, men ikke uventet, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Jeg har ventet et stund på at det skulle komme noe om helsepolitikk. Dette er tradisjonelt høyt oppe på lista over temaer velgerne er opptatt av, sier han til NTB.
Valgforskeren nøler imidlertid med å omtale helseutspillene som valgflesk.

– Jeg vil heller si det er en form for undersalg . Partiene kan bli nødt til å øke bevilgningene enda mer enn det de nå lover, rett og slett fordi behovet vil vokse, påpeker han.

Utspillene skiller seg også fra vanlige valgkampsaker, som gjerne skal være noe nytt og blankt og fint, mener Jenssen.

– Det høres ut som om de lover en forbedring. men det kan like gjerne være at de trår vannet, at dette ville komme uansett, sier han.

Ruste opp

Aps milliardløfte skal først og fremst brukes til å ruste opp sykehusene.

– Mange sykehus i landet vårt er gamle og nedslitt. Da kreves det opprustning, vedlikehold og nybygg, heter det fra partihold.

I tillegg vil partiet utvide rammene for nye investeringslån ved å oppjustere låneandelen fra dagens 70 prosent til 80 prosent.

– Slik kan nye sykehusbygg, medisinsk teknisk utstyr og IKT realiseres raskere enn i dag, mener Ap, som også lover å sørge for kveldsåpne sykehus for å korte ned ventetiden for pasientene og ta i bruk nye medisiner og nye behandlinger raskere enn i dag.

I tillegg lanseres 20 tiltak for å bedre forholdene for pasienter og sykehusansatte.

Protonsentre

Én av milliardene skal brukes til å bygge såkalte protonsentre for strålebehandling av kreftpasienter i Oslo og Bergen.

Protonterapi er regnet blant de fremste behandlingsmetodene innen stråleterapi og har vært utredet i Norge siden 2010. Men etableringen av slike sentre har latt vente på seg.

Også Høyre og Frp spisser sin helsesatsing mot kreft.

– Kreft er noe som opptar mange, og flere vil det bli i framtiden, spår valgforsker Jenssen.

Planene om en ny klinikk på Radiumhospitalet kommer på plass etter at Helse sør-øst i fjor sommer vedtok å beholde dagens sykehusstruktur.

(ANB-NTB)

Mer fra Dagsavisen