– På dager hvor det er mye feiring, ser vi alltid at det blir for mye beruselse

Fyll rundt om i landet har gitt politiet nok å holde styr på 17. mai. Voldshendelser og fyllebråk er gjengangere flere steder.

Innenriks

Av Jens Marius Sæther og NTB

I hovedstaden startet nasjonaldagen med et slagsmål på Ekeberg i Oslo, der flere russ var involvert. En av ungdommene ble sendt til legevakten etter å ha vært bevisstløs som følge av vold, mens en annen ble pågrepet av politiet for voldsbruk.

Noen timer senere meldte politiet at ungdommer hadde avfyrt skudd med softgun inne i en T-banevogn.

Men på ettermiddagen sa Tor Gulbrandsen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til Dagsavisen at det hadde vært en grei dag for politiet.  

– Det har ikke vært veldig mye til nå, og vi håper det fortsetter. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Masseslagsmål

Så begynte det å tikke inn med meldinger om bråk og masseslagsmål. 

En Tesla-fører råkjørte på Aker Brygge i Oslo. Det viste seg at føreren og passasjerene rømte fra tre menn som skal ha angrepet dem.

De tre mennene var beruset ifølge de fornærmede. De skal ha trodd Teslaen var en drosje, og det oppsto klammeri da sjåføren sa at det ikke var tilfelle. Sjåføren fikk et kutt i låret, mens en kvinnelig passasjer ble slått og dyttet.

Rundt halv åtte i kveld ble det varslet om et masseslagsmål inne på Aker Brygge-restauranten TGI Friday's. 

– Dette er nok den mest alvorlige hendelsen i kveld. Det var rundt 40 personer som var involvert, og det tok tid for politiet å få kontroll på situasjonen. Det var en familie som hadde et selskap der, og så kom det brått inn en del mennesker som gikk løs på familien. Det var to grupperinger innenfor rom-miljøet som var involvert, sier Gulbrandsen til Dagsavisen. 

To personer ble pågrepet og en ble innbrakt til arresten. 

17. mai-fylla

I 22-tida i kveld la oslopolitiet ut en en twittermelding: 

«Vi har mottatt mange meldinger om støyende fester og festdeltagere i hele distriktet. Vi har ikke hatt kapasitet til å følge opp alle meldingene.»

Gulbrandsen bekrefter at situasjonen har endret seg etter at Dagsavisen snakket med ham sist. 

– Det har vært ganske mye. Det som var god stemning tidligere i dag, har utviklet seg til dårlig stemning og en del slagsmål. 

Operasjonslederen understreker at mesteparten av dagen har gått greit og at det ikke har vært noen uønskede hendelser ved de store arrangementene på dagtid. 

– På dager hvor det er mye feiring, ser vi alltid at det blir for mye beruselse som ender i slåsskamper og amper stemning. Så det er ikke uventet. 

Flere bortvist fra utesteder

I Tromsø ble flere berusede personer bortvist fra utesteder i løpet av dagen. Tre menn ble bortvist fra sentrum etter å ha havnet i slåsskamp på et utested. En av mennene ville ikke føye seg etter beskjeden fra politiet, og kom tilbake til utestedet. Det førte til at han ble pågrepet.

I en annen hendelsen ble en mann i 20-årene pågrepet etter å ha klappet til en 13-åring på et serveringssted.

Dagen har likevel generelt gått greit for seg i fylket.

– Men det har vært en tre-fire personer som har fått i seg litt for mye å drikke og blitt vanskelige, sier Steinar Gudmundsen, operasjonsleder i Troms politidistrikt til NTB. Han opplyser at det ikke har vært noen alvorlige hendelser.

Falsk anmeldelse

I Sula meldte en beruset mann fra til politiet om at en person var skadd i en knivstikking. Det viste seg å være tull, og mannen ble anmeldt for falsk anmeldelse, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

I Drammen ble en utagerende mann pågrepet på Bragernes torg etter å ha slått til flere personer, ifølge Sørøst politidistrikt.

Heller ikke i Bergen gikk dagen helt rolig for seg. Rundt klokken 16.30 ble en beruset mann satt i drukkenskapsarrest etter å ha skapt uro, og en time senere pågrep politiet en mann.

Dette etter at han hadde truet ansatte og knust glass på et utested.