Innenriks

Overlevde Utøya, gir råd til franske venner

Margrethe Rosbach vet hvordan det er å bli utsatt for terror. Nå hjelper hun franske venner med å håndtere terrorangrepene i Paris slik nordmenn taklet 22. juli.

Av Lasse Hansen

– Hva skal vi gjøre? Hvordan skal vi klare å være ett folk etter dette?

Slik lød spørsmålene Rosbach fikk fra venner i Frankrike etter terrorangrepene i Paris sist uke.

Den unge Ap-politikeren studerer politikk ved universitetet Sciences Po i Le Havre i Frankrike, og er samtidig fast representant i Stavanger bystyre. Hun var fortsatt hjemme i Stavanger på juleferie da hele verdens øyne var rettet mot Paris. Vennene i Frankrike tok kontakt nærmest umiddelbart.

– De var sterkt preget av terrorhandlingen, og uttrykte bekymring for hvordan Frankrike kunne håndtere dette, sier Rosbach til Rogalnds Avis.

Sammenligner med Utøya

Rosbach har selv opplevd terror på nært hold. 22. juli 2011 var hun på AUFs sommerleir på Utøya. 69 mennesker kom aldri tilbake.

Hun var sterkt involvert i hvordan Norge håndterte tida etter massakren, og har prøvd å formidle dette videre til sine venner i Frankrike.

– På samme måte som på Utøya, er motivet i Paris å polarisere og skape hat. Når vi vet det, er det enklere å kjempe imot, nettopp ved å gjøre det totalt motsatte. Vi må fortsette å promotere toleranse, respekt og åpenhet, slik Norge var så flinke til etter 22. juli, sier hun.

Ap-politikeren oppfatter den umiddelbare responsen i Frankrike i all hovedsak som positiv, og viser til markeringen der anslagsvis over tre millioner mennesker møtte opp rundt om i landet for å vise sin støtte.
– Vis at dere fortsatt står sammen. Vis at dere ikke blir redde av terrorhandlingene. Ingen skal kunne trues til taushet.

Frykter politisk spill

Allerede har terrorangrepene fått politiske etterdønninger i Frankrike. Jean-Marie Le Pen, tidligere leder av partiet Front National og far til nåværende leder Marine Le Pen, la kort tid etter terrorangrepene ut en valgplakat med følgende melding på Twitter: «Keep calm and vote Le Pen».

Samtidig ble det i forkant av minnemarkeringen kjent at president François Hollande ikke hadde invitert Marine Le Pen.

– På lengre sikt er jeg redd for at høyresiden i Frankrike vil bruke terrorhendelsen for å få større oppslutning, sier Rosbach.

– Avler rasisme

Hun viser til det hun omtaler som en gettofisering av byer som Paris og Marseille, og mener den skaper isolerte samfunn.

– Slike samfunn styrker følelsen av «vi og dem». Isolerte samfunn avler fremmedfrykt, rasisme og hat. Som en konsekvens av dette kan det bli en større utfordring for Frankrike enn det var i Norge å skape et samhold på tvers av tro og religion.

Rosbach ser med bekymring på at situasjonen i Frankrike kan bli brukt mot islam som religion også andre steder i verden.

– Vi må svare med kjærlighet og ikke bukke under for hat, avslutter Rosbach.

Mer fra Dagsavisen