Innenriks

Østfold-kysten drukner i søppel

Siden våren har Skjærgårdstjenesten i Moss samlet inn 11.640 kilo søppel – mer enn i hele 2017.

Bilde 1 av 4

Mengden tilsvarer godt over 1.000 søppelposer, og er mer enn i hele fjor. Blant årets fangst er rundt 20 kubikk med isopor.

Skjærgårdstjenesten dekker kystområdet fra Hvitsten i nord og nesten helt ned til Engelsviken i sør.

Mye kommer fra utlandet

Det går mye plastflasker. En gjennomgang av fjorårets fangst, viste at rundt 60 til 70 prosent av flaskene stammer fra utlandet.

– Det er tydelige forskjeller mellom hva som ender opp på Hvaler, hos oss og Hurum. Hvaler får mye søppel fra utlandet, men jo lenger inn i fjorden du kommer, jo mindre utenlandsk søppel finner du, forklarer båtfører Dag Roar Kure i Skjærgårdstjenesten i Moss Drift og Anlegg.

Fant 20 sko på liten øy

Noe av det mest forunderlige de har funnet er elektroavfall, som telefonkabler, som man vanligvis ikke forbinder med maritim forsøpling.

– Mangfoldet i det vi finner er helt enormt. Det er mye du ikke skulle tro hører til havet i det hele tatt, forteller Kure.

Han trekker også fram funnet av nesten 20 sko på den 0,1 kvadratkilometer lille øya Mellom Sletter, også kjent som Midtre Sletter, mellom Larkollen og Saltnes.

– Øya ble ryddet i to etapper. De 20 skoene var fra én slik ryddeetappe. Det er forferdelig mye sko til å være en ubebodd øy, sier han.

For øvrig ble det funnet store mengder bomullspinner (Q-tips) på søsterøya Søndre Sletter i år.

LES OGSÅ: Kystkommunen Hvaler vurderte ikke forbud mot heliumballonger på 17. mai

Samler seg i sivet i bukta

Det siste året har Skjærgårdstjenesten stadig vekk kommet over gammelt søppel, som har ligget i naturen over tid. Kure nevner en ketsjupflaske fra 80-tallet som et eksempel.

– Det at vi møter på gammelt søppel tyder på at vi er i en god progresjon. Jeg tror vi nå ligger på plussiden, altså at vi fjerner mer enn det kommer, og stadig vekk klarer å minske den totale mengden, sier han.

Mye av søppelet er godt skjult for allmennheten. De mest utsatte stedene er områder med siv innerst i bukter.

– De områdene er som magneter for søppel. Samtidig er det der fuglene og resten av dyrelivet ofte holder til. Det er nesten ingen som drar dit for å fjerne søppel, ettersom de er så utilgjengelige. Det er stort sett bare oss, sier Kure.

LES OGSÅ: «Håpets katedral»: Bygger kunstinstallasjon av søppel

Prøver å finne kildene

Mandag kom representanter fra Oslofjorden Friluftsråd og den marine kompetansebedriften SALT til Moss, for å se nærmere på et utvalg strandsøppel plukket av Skjærgårdstjenesten i Moss. Målet er å identifisere kildene til marin forsøpling i Ytre Oslofjord, for deretter å finne løsninger for å minske utslippet fremover. Søppelet de undersøkte ble ifølge Kure samlet inn i fjor.

– Vår erfaring er at over 90 prosent av det vi finner på strendene i Oslofjorden består av plast, forteller rådgiverne Liv-Marit Hansen og Nicolay Moe i Oslofjordens Friluftsråd.

– Søppelet i Ytre Oslofjord er ofte en kombinasjon av avfall fra privat forbruk, doavfall, ulik næringsvirksomhet og fiskeri. I tillegg mottar de ytre delene av Oslofjorden en betydelig mengde utenlandsk søppel. Det er derfor en sammensatt og komplisert oppgave å stoppe kildene, da aktørene som bidrar til forsøpling er svært mange, legger de til.

LES OGSÅ: Rekordmange frivillige sa seg villige til å rydde Østfolds kyst for plast og annen søppel

Mer fra Dagsavisen