Innenriks

Oslo-øl på ordentlig

Sagene bryggeri ved Akerselva ble stiftet i fjor. Neste år skal de etablere bryggerilokaler i Oslo. Dermed får byen igjen et Oslo-øl ut over mikrobryggeriene.

Nå skal det igjen brygges øl i stor skala i hovedstaden, nemlig ved Akerselva. Området er det klassiske industriområdet i Oslo sentrum og Sagene bryggeri planlegger å åpne produksjonslokaler i Sagveien i Oslo i løpet av vinteren. Henning Thoresen, som er grunnlegger, og hva vi kan kalle primus motor, mener det er liv laga for et ølbryggeri i Oslo.

- Ja, absolutt. Nå er vi i sluttforhandlinger om lokalene på Hjula veveri. Vi vil bli et mellomstort bryggeri som kan produsere opp til en million liter øl i året. Vi vil også sikte oss inn på øl til Vinmonopolet - hvor ølet er sterkere, sier en stolt Thoresen.

Allerede nå kan du kjøpe Sagene-øl på polet og i butikker, samt på enkelte puber. Men fra neste år øker altså produksjonen. Bryggerimester Kristian Ivsett Johnsen er midt i testingen av nye fat og karboniseringen gikk litt skeis - da ølspruten sto i taket. Sånn går det når man lager øl ved kontorpulten i lokalene de har i «Stallen» ved Akerselva.

- Hva som er et godt øl varierer veldig med hva du synes er godt. Bittert øl må også ha en sødme, og søtt øl kan ikke blir for søtt, da blir det udrikkelig, sier bryggerimesteren, som skal pønske ut mange øltyper i den kommende tida.

 

Tre øltyper

Foreløpig har Sagene tre øltyper; «Sagene mørk vinter», «Sagene pilsner» og «Sterk Jul».

Hos Vinmonopolet får Dagsavisen opplyst at ølsalget der har steget jevnt og trutt de siste årene - omtrent 30 prosent i hver av de to siste. I år vil salget utgjøre omtrent 1,8 millioner liter øl.

Sagene bryggeri ønsker å lage øl på gamlemåten, hvor det er mye manuelt arbeid og du kan se hele prosessen.

Planen er altså å bygge et anlegg som vil kunne produsere omtrent en million liter øl i året. I tillegg til produksjonslokalene vil bryggeriet også ha et tradisjonelt ølutsalg i tilknytning til bryggeriet. Her kan kunder komme og kjøpe øl som blir laget i kun små opplag.

- Dessuten har vi anledning til å gjøre events og kvelder med ølsmaking for grupper, legger Thoresen til.

Totalt vil bryggeriet sysselsette seks personer og lokalet er på omtrent tusen kvadratmeter.

- Området her er helt riktig for oss. Når vi først skal starte med bryggeri, måtte det bare blir her, sier Thoresen når han snakker om området ved Mølla i Akerselva.

Om alt går som det skal, vil bryggingen komme i gang i løpet av april eller mai.

 

Flere bryggerier før

Som Dagsavisen har skrevet var det tidligere en rekke bryggerier i Oslo. Nå, tretten år siden siste industribryggeri ble borte, starter altså Sagene bryggeri opp sitt eget industribryggeri, og det i Oslo sentrum. Vi kjenner vel alle til Schous og Frydenlund? Men rundt 1900 var det hele 46 bryggerier i Norge, hvorav ni holdt til i Oslo - eller Kristiania som byen het da; Schous, Ytteborg, Frydenlund, Ringnes, Christiania, Christiania Aktiebryggeri, Eger & Co (senere Central), Forseth & Co (senere Fortuna) og Nora (senere Rosenborg og enda seinere St. Hallvard) bryggeri.

Tradisjon

Det er en stolt tradisjon Sagene bryggeri fører videre. Området de skal etablere seg i var navet da den industrielle revolusjonen kom til Norge omkring 1845.

Tekstilbransjen inntok Sagene og Nydalen og det er altså et gammelt veveri Sagene ønsker å gjøre om til bryggeri. Halvor Schou startet Hjula veveri, og faren hans var jo som kjent bryggerimester Christian Schou. Dermed er ringen på sett og vis sluttet - når det igjen skal brygges øl langs Akerselva.

- Vi ønsker å konkurrere med de største, det er deres markedsandeler vi går etter. Mikrobryggerier og de små lokale bryggeriene er kulturbærere og de må vi ta vare på, sier Thoresen, som etter planen kan åpne den første ølen de har brygget i de nye lokalene, til våren.

Mer fra Dagsavisen