Politikk

Oppvask i SV etter krisevalget

HAVARIKOMMISJON: SV berget seg så vidt over sperregrensen. - Det er vanskelig å overdrive hvor alvorlig situasjonen nå er for partiet, mener SU-leder Andreas Halse.

- Vi må bygge partiet, både organisatorisk og politisk, sier Vibeke Johnsen, leder av analysegruppen i SV som har evaluert katastrofevalget.

Fra regjering til mikroparti

Mandag legger utvalget fram sin konklusjon for sentralstyret. I går var det fortsatt hektisk arbeid og diskusjon i komiteen, men Dagsavisen vet at de foreløpige konklusjonene før rapporten er ferdigskrevet i går var:

* SV har vært for dårlig på politikkutvikling.

* Organisasjonen er for svak.

* Partiet har manglet politisk bredde.

Valgnatta mistet SV regjeringsmakten og var med 4,1 prosents oppslutning bare en hårsbredd unna å havne under sperregrensen.

I ukene før stortingsvalget var oppslutningen enda lavere, og mange stilte spørsmål ved om partiet ville forsvinne for godt dersom det havnet under det skumle 4-tallet.

Rødgrønn slitasje

I oppvasken som nå følger for å forsøke å peke på hva som gikk galt og hvor veien går videre for SV for å komme seg ut av uføret, fredes partiledelsen - de skal etter det Dagsavisen kjenner til ikke være pekt på som mer ansvarlige for ulykkesvalget enn andre i partiet. Dermed er Audun Lysbakkens stilling som partileder ikke et tema.

Regjeringsslitasje blir nevnt som en av årsakene til den sviktende oppslutningen. Flere kilder Dagsavisen har snakket med trekker fram at SV ikke fikk kommet tydelig nok ut med sine seirer i den rødgrønne regjeringen - mens nederlagene ble blåst stort opp i pressen.

Flere påpeker at Ap tok æren for mange av SVs gode reformer - og det er med lettelse partiet nå står på egne ben i opposisjon.

Johnsen, som har ledet arbeidet med rapporten, påpeker at det var nære på at SV ikke fikk noen stortingsgruppe.

- Vi er klar over at vi har en jobb å gjøre. Vi er veldig glad for at vi fikk en stortingsgruppe - og ikke bare én stortingsrepresentant, sier hun til Dagsavisen.

Må bygge organisasjonen

Nå blir det varslet et større arbeid i SV for å få partiet på rett kjøl. Partisekretær Silje Schei Tveitdal har skrevet utkast til en fireårsplan sentralstyret skal vedta for å styrke partiet både politisk og organisatorisk.

- Hvis vi skal heve oss og vokse som parti må vi også se hva vi kan gjøre annerledes, sier partisekretæren.

De lange politiske linjene og flere grep for å få en haltende SV-organisasjon på offensiven skal vedtas på landsstyret i mars.

Håper på vekst i opposisjon

SU-leder Andreas Halse har sittet i analysegruppa. Han mener partiet nå må ta ansvar for situasjonen de har havnet i og utvikle ny politikk.

- Det er vanskelig å overdrive hvor alvorlig situasjonen nå er for partiet. Nå gjelder det å ta dette på alvor og bygge troverdighet. Vi kan ikke løpe rundt og snakke om at vi skal legge ned oljeindustrien uten å ha alternative arbeidsplasser klare. Alle skjønner at statsbudsjettet må ha en inntektsside, også med SV i regjering, sier han og oppfordrer samtidig til å bre ut partiet.

Halse påpeker at velgerne som så vidt berget partiet over sperregrensen i høst ikke er kommet for å bli.

Mer enn miljø og skole

Fylkesleder i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, mener også SV har hatt utfordringer med å nå fram med sin egen politikk i den rødgrønne koalisjonsregjeringen. Nå er SV i opposisjon og slipper å kompromisse.

Lahlum mener partiet må være flinkere til å formidle at de har mer å by på enn miljø og skole.

- Mange oppfatter SV som et parti med få saker. Det er feil, men vi har ikke klart å kommunisere dette godt nok, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken har ikke lest rapporten. Han er glad partiet kom over sperregrensen, selv om de hadde kniven på strupen. Lysbakken er enig i at partiet må ha eierskap til flere saker enn miljø og skole.

- Helt siden jeg begynte som partileder har jeg snakket om en bredere plattform. Vi skal være et bredt folkeparti på venstresiden, sier SV-lederen.

Han mener likevel det er avgjørende at partiet beholder rollen som det ledende miljøpartiet.

- SV er både rødt og grønt. Vi er opptatt av både fellesskap og miljø, og det tror jeg er en kombinasjon mange liker, sier Lysbakken.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen