Innenriks

Opplever at vi har pasientenes tillit

Administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir innrømmer at Akershus universitetssykehus ikke er i mål. Men at det er trygt for pasientene insisterer hun på.

I går gikk pasientombudet i Akershus hardt ut og sa at mangelen på leger og sykepleiere ved sykehuset er uakseptabel. Han mener situasjonen er så alvorlig at politiet må gripe inn gjennom etterforskning.

- Utspillet tar utgangspunkt i en rapport fra Fylkesmannen som jeg tar meget alvorlig. Vi har fått frist til 15. september på å svare på spørsmålene i rapporten. Vi arbeider nå med å hente inn og sette sammen dokumentasjon fra avdelingene, sier administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Ahus, som ikke vil gå inn i det konkrete innholdet i rapporten før svarene er avgitt.

Strøm av skandaler

De siste ukene har det blåst kraftig rundt Akershus universitetssykehus (Ahus): I flere saker (se faksimiler) har Fylkeslegen gitt sykehuset hard kritikk. Politiet vurderer å gjenoppta etterforskningen av saken der en ett år gammel gutt tørstet i hjel på sykehuset i fjor.

- Det er veldig triste saker, og de skaper utrygghet både for pasientene og personalet vårt. Det er viktig for oss å forklare at situasjonen har forbedret seg, sier sykehusdirektøren.

Gunnlaugsdottir viser til at Ahus 3. januar i fjor overtok ansvaret for et pasientgrunnlag på 160.000 mennesker fra Oslo universitetssykehus (OUS), som ledd i hovedstadsprosessen. 1500 ansatte skulle også følge med.

750 kom til Ahus sammen med hele virksomheter innenfor psykisk helse og rusomsorg, som ble overført fra sykehusene i hovedstaden. De resterende 750 skulle komme gjennom frivillig overgang - og der sa det stopp. 1000 OUS-ansatte søkte stilling på Ahus, men kun 200 takket ja til tilbud om stilling. Da pasientene kom flyttende, var ikke alt personalet på plass.

Ung stab

- Jeg vil ikke legge skjul på at vi var for få. Da vi planla overflyttingen, var ikke OUS ferdig med sine bemanningsplaner. Derfor valgte OUS-ansatte å takke nei til stilling hos oss, sier direktøren.

- Det kunne man vel forutsett. Prosessen virker litt dårlig koordinert?

- Nei, det vil jeg ikke si. Fra Ahus var det sagt klart ifra om hvor mange vi trengte sommeren 2010, men OUS var ikke klare før i oktober. Da sto de midt i fusjonen, sier Gunnlaugsdottir.

Konsekvensen av at så få ansatte fra OUS ville flytte til Ahus ble blant annet at mange vikarer fikk faste stillinger. Ahus fikk en ung stab, mens seniorene ble i OUS. Gunnlaugsdottir peker på mangelen på innarbeidet kompetanse og rutine som en av forklaringene på hvorfor sykehuset hadde en vanskelig situasjon i fjor. Hun understreker imidlertid at dette er folk som nå bygger sin karriere i Ahus og at situasjonen vil bli bedre.

- Har Ahus blitt offer for hovedstadsprosessen?

- Det vil jeg ikke si. Men med bakgrunn i den har situasjonen blitt mer krevende enn nødvendig.

- Tragisk

I første halvår i fjor var det ni unaturlige dødsfall på Ahus, hvorav tre skyldtes mangelfull pleieoppfølging, har Fylkeslegen fastslått. Samtidig var pasientbelegget på enkelte avdelinger opp mot 120 prosent. Sykefraværet var skyhøyt ved flere avdelinger, og sykehuset hadde over 2.000 brudd på overtidsreglene.

- Ved alle sykehus hender unaturlige dødsfall. Det er naturlig at politiet går inn i sakene. At den lille gutten døde er en tragedie, først og fremst for de pårørende. Det er en meget alvorlig sak, og også krevende for personalet vårt, sier hun.

Ahus skriver ut 5000 pasienter i måneden. Med ansvar for en befolkning på til sammen 460.000 personer fordelt på 21 kommuner og tre bydeler i Oslo møter sykehuset mange utfordringer. Direktøren fastholder at situasjonen er bedre i år, og viser til statistikk som viser at belegget på de mange avdelingene ved sykehuset har gått ned, at færre pasienter ligger på korridor, og at Ahus ligger foran nasjonale målsettinger blant annet når det gjelder ventetider til diagnose og behandling av brystkreft.

- Føler du at dere har tillit hos pasientene i dag?

- Jeg opplever det, selv om det selvsagt ikke kan dokumenteres, sier hun.

Tillitsvalgte har overfor Dagsavisen i sommer hevdet at bemanningssituasjonen ved Ahus fortsatt er for dårlig, og at det går ut over pasientbehandlingen. Direktøren mener problemene i dag bare gjelder noen få avdelinger.

Skal heve kompetansen

- Hver enkelt pasient som ikke får adekvat behandling er veldig leit. Vi har 100 avdelinger på Ahus. Noen få seksjoner sliter fortsatt. Men vi jobber systematisk med dette. I fjor var første prioritet å få nok ansatte. I år er det å bygge kompetanse. Vi har blant annet utviklet en egen lederskole. Med mye ungt og nytt personale er gode ledere viktig. God drift og trygg pasientbehandling har nær sammenheng, sier Gunnlaugsdottir.

- Har dere fortsatt korridorpasienter?

- Ja. Som andre sykehus stenger vi sengeposter om sommeren. Ellers hadde ikke personalet fått ferie. Korridorpasienter er ingen ønskesituasjon, men det gjelder ikke bare Ahus - uten at det gjør det bedre. Vi har ikke alvorlig syke pasienter på gangen, og vi prøver å flytte både pasienter og personale mellom avdelinger, sier hun.

- Er det trygt på Ahus nå?

- Ja.

- Har du sovet godt om natta gjennom dette?

- Ja, det har jeg. Men nattesøvn er ikke det viktigste parameteret for å måle hvordan du gjør jobben din. Hadde det fortsatt vært samme situasjon nå som i fjor, ville jeg ikke sovet godt. Men vi kan vise til framgang på alle fronter, fastholder Gunnlaugsdottir.

På spørsmål om hva hun mener om politikere som er kritiske til situasjonen ved Ahus, viser hun til at det er krevende å gjennomføre store og langsiktige omstillinger med budsjetter som legges for et år av gangen.

- En ting er å fatte skrivebordsvedtak, det er noe annet å gjennomføre.

Mer fra Dagsavisen