Innenriks

Ønsker ikke feministparti

FEMINISME: Likestillingskampen kjempes best i de partiene som allerede eksisterer, sier profilert Arbeiderparti-politiker.

Feministiskt Initiativ (FI) oppfordret nylig alle land i Skandinavia til å starte egne søsterpartier. Inspirert av den fremadstormende feministbevegelsen i Sverige etterspurte også Miljøpartiet de grønne (MDG) i går en ny giv i den norske likestillingsdebatten. Politikere på venstresiden sier at man ikke skal se bort ifra «svenske tilstander» også i Norge, men de ønsker heller å kjempe for likestilling i egne partier enn at det skal dannes et nytt.

- Kampen kjempes best i de partiene som allerede eksisterer, sier stortingsrepresentant for Ap, Anette Trettebergstuen.

Både Ap, SV og Rødt spisser nå sine feministiske plattformer for møte det økende likestillingsengasjementet i Norge.

Regulert arbeidsliv

Trettebergstuen hevder at likestillingspolitikken gikk framover mens de rødgrønne satt med makten.

- Men nå ser vi også hvor enkelt det arbeidet kan rives ned, sier hun.

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, er langt ifra enig i at den rødgrønne regjeringen gjorde en god, feministisk jobb. Han mender det er «utrolig» at de rødgrønne satt på tinget i åtte år uten å gjøre noe for arbeidstidsreduksjon.

- Dét i seg selv er mer oppsiktsvekkende enn at de blåblå fører den politikken de gjør. Det er i arbeidslivet den viktigste likestillingsjobben ligger i Norge. I Rødt er derfor kampen for sekstimersdagen en av våre hovedsaker, sier Moxnes.

I det får Moxnes støtte fra SVs kvinnepolitiske leder, Marthe Hammer. Hun sier pappapermisjon og full barnehagedekning er helt avgjørende for norske kvinners likestilling.

- Det må legges til rette for at kvinner skal få delta i arbeidslivet på lik linje med menn, sier hun.

Hammer reagerer derfor på at MDG sa til Dagsavisen i går at de mener man har gått for langt i institusjonaliseringen av feminisme i Norge.

- Jeg lurer på hva de mener med «for langt». Vi vet at tiltak som pappaperm og kvotering fremmer likestilling. Når vi vet at MDG også ønsker å fjerne sexkjøpsloven og å beholde kontantstøtten, lurer jeg på hva de tenker feminisme egentlig er, sier hun.

Feministparti kan ødelegge

Et norsk feministparti er ikke noe alle venstrepartiene ønsker.

- Jeg tror at det å gå ut av partier på venstresiden og inn i marginale ettspørsmålspartier ødelegger for saka, sier Trettebergstuen.

Heller ikke Moxnes ser noe klart behov for et eget feministparti. Han mener kampen kjempes best ved å koble feminisme til klassekamp og fagbevegelsen. SV er eneste parti som stiller seg utelukkende positive til et norsk feministparti.

- Jeg opplever FI som et svært positivt tilskudd i den svenske partifloraen. De har tvunget fram feminisme på dagsorden i ALLE de svenske partiene, sier Hammer.

Hammer understreker at SV samtidig er det eneste vedtatt feministiske partiet på Stortinget og at hun derfor mener at SV er det mest interessante partiet å jobbe med feminisme i.

- Feminisme er ikke en bisak hos oss, men en av våre hovedpilarer, sier hun.

Hammer mener det økte engasjementet for likestilling vil tvinge norske partier til å gjøre sine respektive syn på feminisme mer synlig i tida framover for å hefte velgerne.

- FIs suksess inspirerer til å tørre å sette disse sakene enda høyre opp på dagsorden, sier hun.

Tilhører venstresiden

I Sverige har åtte år med borgerlig regjering og kraftig økende sosiale forskjeller blitt pekt ut som mye av forklaringen på feministbevegelsens voldsomme frammarsj. Rødt, SV og AP gir også den borgerlige regjeringen her i Norge æren for å ha skapt økt engasjement for likestilling den siste tida.

- Årets åttende mars-feiring viste sprengkraften som ligger i at konservative krefter tukler med kvinners rettigheter, sier Moxnes.

Han får støtte fra Trettebergstuen.

- Det at vi har fått en regjering som kutter i barnehageplasser, øker kontantstøtten, angriper abortretten og kutter i pappaperm, er gjenkjennelig høyrepolitikk, men jeg tror allikevel at det overrasker, og ikke mist provoserer, mange, sier hun.

Selv om regjeringen har tatt flere kontroversielle grep i forbindelse med kvinnesaker, har både konservative ministre som Solveig Horne og Erna Solberg omtalt seg som feminister. Det liker Hammer dårlig.

- Feminismen er en ideologi. Og den tilhører venstresida, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen