Innenriks

Ønsker bedre vern av journalister

TRUSSELSAKEN: Trusler mot journalister må straffes med lengre fengselsstraffer enn det Ubaydullah Hussain fikk i Oslo tingrett i går, mener generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Hussain (28) ble dømt til fengsel i 120 dager for trusler mot Dagsavisens journalist Nina Johnsrud og en annen journalist. Dommen omfatter også trusler mot en sakkyndig i retten og hatefulle ytringer mot jøder i Norge. Hussain ble derimot frifunnet for hatefulle ytringer mot den homofile forfatteren Amal Aden.

- Det er bra han ble dømt. Det skulle bare mangle, sier Arne Jensen til Dagsavisen.

Helt fornøyd er han likevel ikke.

- Jeg er usikker på om straffen er streng nok. Jeg synes man burde skjerpe straffenivået ytterligere. Slike trusler er ikke bare et anslag mot den enkelte journalist og redaksjon, men også mot de frie medier og den frie debatten som sådan, påpeker Jensen.

Straffes sjelden

En undersøkelse som Arbeidsforskningsinstituttet gjennomførte for Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag våren og sommeren 2012, viser at om lag 20 prosent av journalistene og 40 prosent av redaktørene her til lands, er blitt truet de fem siste årene.

Undersøkelsen avdekket også:

* Manglende rutiner for oppfølging av journalister og redaktører som blir truet.

* At svært få saker blir politianmeldt.

* At enda færre saker ender med tiltale.

I dommen mot Hussain blir det da også påpekt at det ikke finnes mange eksempler på rettspraksis i lignende saker, og at straffeutmålingen derfor har vært en utfordring, skriver VG.

Aktor i saken mot Hussain, statsadvokat Carl Fredrik Fari, hadde lagt ned påstand om fengsel i ti måneder, mens Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, krevde full frifinnelse for sin klient, ifølge NTB.

60 dager av straffen Hussain ble dømt til, er gjort betinget med en prøvetid på to år. Fordi Hussain har sittet 53 dager i varetekt, anses straffen som sonet. Hussain tok betenkningstid da dommen ble lest opp i tingretten. Han har nå frist på seg til 21. februar med å finne ut om han vil anke, men i retten i går uttalte Hussain at han var glad for at han slipper å sone.

- Jeg registrerer at retten er stort sett enig med oss, med unntak av tilleggspunktet, sier aktor Carl Fredrik Fari til VG.

- Jeg kan ikke være overrasket over dommen. Retten finner det samme bildet når det gjelder praksis i slike saker, tilføyer han.

- Farlig utvikling

Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, sier at dommen mot Hussain er i tråd med journalistlagets politikk om at trusler mot journalister skal anmeldes og tiltales.

- Vi ser en omseggripende tendens til mer vold, trusler og sjikane mot journalister og redaktører. Det er grunnleggende sett ikke bare trusler mot ytringsfriheten, men også mot samfunnets rett til informasjon, sier Spence til Dagsavisen.

- Jeg er glad for at domstolen har trukket en grense og at man ikke kan slippe unna, bare ved for eksempel å sitere fra hellige skrifter. Dette er blitt oppfattet som trusler av våre journalister, og det er lett å forstå, fortsetter han.

Før dommen falt i går, uttalte Hussain at han bare har holdt seg til Koranens bokstav, ifølge Aftenposten.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til samme avis at dommen mot Hussain slår fast et viktig prinsipp.

- Ytringsfriheten skal ha vide rammer, men når ytringer inneholder trusler, går det en grense. Vi kan jo tenke på hvilke konsekvenser det kan få hvis folk blir redde og dette får følger for arbeidet deres, sier hun.

Ble ikke trodd

Hussain, som tidligere var talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, har hele tida nektet straffskyld. Før dommen falt i går hadde han fremdeles tro på at han ville bli frikjent på alle punkter. Men retten mente at Hussains forklaring om at ytringene hans ikke var ment som reelle trusler, var lite troverdig. Den trodde heller ikke på forklaringen hans om at han er motstander av å spre vold og terror.

Tidligere var Hussain også siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men denne siktelsen ble henlagt.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen