Innenriks

Oljemillioner i kullversting

Oljefondet har hatt hundrevis av millioner plassert i en særlig miljøfiendtlig form for kullproduksjon.

Bilde 1 av 4

– Hvis du sammenligner denne type kullproduksjon med det verste av tjæresandproduksjonen, så er det ikke noe bedre, sier Arild Hermstad, leder av Framtiden i våre hender.

Kullinvesteringer i Oljefondet har lenge vært et hett stridstema i norsk politikk. Mange mener fondet bør trekke seg ut av kull av miljøhensyn.

Nå sier miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender at Oljefondet har hatt flere hundre millioner plassert i selskaper som driver med en svært kontroversiell og miljøskadelig form for kullutvikling.

Oljefondet sier de har solgt seg ut av to av disse selskapene, men kan ikke utelukke har de fortsatt har penger i andre selskaper som driver med dette.

Fjerner fjell

For å få kullet ut av fjellene på billigst mulig måte, sprenger selskapene bort fjelltoppene og henter kullet ut fra toppen. Ifølge Hermstad er det en usedvanlig helseskadelig, miljøfarlig og naturødeleggende metode for å hente ut kull.

– I Appalachia Mountains, der dette foregår, har de sprengt bort tilsvarende 500 fjelltopper. Det er 5.000 kvadratkilometer, som tilsvarer 700.000 fotballbaner. I Norge har vi omtrent 200 fjelltopper på over 2.000 meter. 3.000 kilometer elver er blitt forgiftet, sier Hermstad.

Millionbøter

Et av selskapene han sikter til, fikk i fjor over 200 millioner dollar i bøter og kostnader som følge av miljøkriminalitet, ifølge Associated Press.

Fotograf og aktivist Paul Corbit Brown er fra området og har i en årrekke fotografert og dokumentert miljøødeleggelsene i fjellene. Han viser til forskning som viser at denne type gruvedrift også skaper alvorlige helseproblemer for lokalbefolkningen.

– Min egen mor har fått kreft to ganger. Hun har aldri røyket, aldri rørt alkohol eller narkotika. I en alder der hun burde ha vært pensjonert og reist verden rundt, må hun besøke et nytt legekontor hver dag, sier Corbit Brown til Dagsavisen.

Nå reiser han rundt og lobber for at banker og fond skal trekke seg ut av kullindustrien og legger press på Norge.

– De siste årene har vi fått to amerikanske og fem europeiske banker til å trekke seg ut. De forstår at dette har stor risiko og er svært ødeleggende for folkehelse og for naturen, sier han.

– Solgt ut

Kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Oljefondet skriver i en e-post til Dagsavisen at de allerede har solgt seg ut av en rekke selskaper som driver med kull.

«Av disse var to selskaper involvert i såkalt mountain-top removal. Under vårt seminar om ansvarlig forvaltning i februar framhevet vi at vi ikke anser mountain top removal som en bærekraftig forretningsmodell på sikt. Derfor har vi ikke investeringer i denne sektoren», skriver Skaar.

Fremtiden i våre hender framholder at Oljefondet fortsatt har penger plassert i fire selskaper som sprenger fjell, de har bare ulike definisjoner av metoden.

Vil fortsatt ha kull i oljefondet

– Det ­viktigste er å satse på fornybar energi sier finanstopp Idar Kreutzer.

I dag arrangerer Fremtiden i våre hender et frokostseminar om kull i Oljefondet. Der skal Paul Corbit Brown innlede og Kreutzer, som leder Finans Norge, sitte i et debattpanel.

Kreutzer er skeptisk til om et prinsippvedtak mot kull i fondet er rett vei å gå.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sørge for fallende kostnader for produksjon av fornybar energi. Det mest virksomme er å aktivt bidra til teknologiutvikling og investeringer i fornybare energikilder, sier Kreutzer, som understreker at han ikke snakker på vegne av Finans Norge.

– Aktivt eierskap er også et viktig poeng. Man har større innflytelse om man eier enn når man ikke eier, sier han.

Finanstoppen er bekymret for de faktiske effektene av å trekke fondet ut av kull. Da vil bare noen andre gå inn som eiere i stedet, og driften vil bare fortsette, mener han.

– Det er et annet dilemma som er interessant, som jeg gjerne vil høre andres synspunkter på, nemlig hva som skjer dersom man lykkes med å få mange nok investorer til å ikke ville investere i kull. Det kan føre til at marginalkostnadene på kull faller og at kull blir mer konkurransedyktig sammenlignet med fornybar energi, sier Kreutzer.

Stortinget skal behandle kull i fondet i løpet av våren.

Mer fra Dagsavisen