Innenriks

Oljefunn spiser opp utslippskutt

Statoils gigantfunn i fjor gjør utslippskuttene kortvarige, frykter miljøbevegelsen. - De roper ulv, ulv, svarer oljenæringen.

Her er et tankekors du kan gruble på: Det er ikke politikernes iherdige innsats, men mildværet i fjor vinter som fikk klimagassutslippene ned.

* Fra 2010 til 2011 gikk utslippene av klimagasser ned med 2,3 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

* Årsaken er at 2011 var varmere enn normalt og at vi fyrte mindre med olje, sier SSB.

- Selvfølgelig er det alltid gode nyheter når utslippene går ned, men dette ser ikke ut til å være noen langsiktig trend, sier politisk rådgiver Kari Elisabeth Kaski i Zero.

- Nedgangen skyldes i hovedsak en mild vinter i fjor og litt lavere produksjon på norsk sokkel. Men med rekordmange nye funn på norsk sokkel, funn som kan bygges ut i løpet av de neste årene, er det stille før stormen. Vi venter ny oppgang igjen i utslippene, mener hun.

Fantastisk oljeår

Etter et skuffende 2010 med «bare» 16 nye funn, ble 2011 et fantastisk år for Statoil. Selskapet sto for verdens største offshore oljefunn i fjor med Aldous Major Sør i Nordsjøen. Kjempefunnene Skrugard og Havis i Barentshavet har ytterligere bidratt til å få stemningen i taket.

Så langt har også 2012 vært et drømmeår for Statoil. Driftsresultatet etter skatt var i første kvartal på 16,8 milliarder kroner, nær 5 milliarder mer enn i samme periode i fjor. Det er gjort funn i åtte av 12 fullførte letebrønner i første kvartal.

- Vi fortsatte å sette nye felt i drift, og vi økte produksjonen fra eksisterende felter. Dette ga rekordhøy produksjon fra vår internasjonale virksomhet, kommenterer konsernsjef Helge Lund overfor NTB.

Varm vinter

Bare timer etter at Statoil i går presenterte sine jubeltall, la SSB fram utslippstallene for 2011. Når SSB skal forklare nedgang på 1,2 millioner tonn CO22 - en reduksjon på 2,3 prosent - er lavere fyringsutslipp det som nevnes først:

* Alle månedene i 2011, bortsett fra februar, var varmere i Norge enn normalt. 2011 er ett av de varmeste årene som er målt her i landet: 1,8 grader over normalen.

* Dette, sammen med lave elektrisitetspriser, gjorde det mer lønnsomt å bruke elektrisitet framfor olje til oppvarming. Dermed gikk fyringsutslippene ned med mer enn en fjerdedel (!) sammenlignet med i 2010.

Men vi kan ikke satse på å løse klimakrisen med milde vintre framover, påpeker Zero.

- Oljeindustrien må kutte i utslippene sine, både fra dagens drift og fra framtidig drift. Hvis vi ikke gjør noe med den største utslippskilden, vil det ikke monne, sier Kaski.

Største utslippskilde

Olje- og gassutvinning har vært den største kilden til klimagassutslipp i Norge siden 2007, ifølge SSB. I fjor sto oljesektoren for 26 prosent av de innenlandske norske klimagassutslippene, mot 16 prosent i 1990.

Fordi utslippene både fra fastlandsindustrien, transportsektoren og husholdningene er på vei ned, vil oljesektorens andel av de totale utslippene trolig bli enda høyere i årene framover.

Men Oljeindustriens Landsforening (OLF) er sterkt uenig med Zero i at bransjen er en versting.

- Miljøbevegelsen har ropt ulv, ulv mange ganger før. Ifølge prognosene i klimameldingen fra regjeringen er det ingen grunn til å tro at utslippene fra olje- og gassvirksomheten skal gå i taket, sier Tom Gederø, informasjonssjef for miljø i OLF.

Han avviser bildet om at utslippene fra oljeindustrien har skutt i været de siste årene og mener utslippene har vært stabile de siste ti årene.

- Kan ikke få slippe unna

Nå håper Zero at nye oljefelt blir elektrifisert fra dag én eller at utbyggingen av feltene stanser. Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom, er av samme oppfatning.

- Flere nye storfunn på norsk sokkel vil bli satt i drift før 2020. Det igjen vil føre til økte utslipp. Den beste måten å få bukt med disse utslippene på, er å elektrifisere eksisterende felt. Her trenger vi langt mer politisk vilje enn vi har i dag, sier Lundberg.

Lars Haltbrekken, leder av Naturvernforbundet, mener det er behov for nye tiltak som kan sørge for utslippskutt.

- Klimameldingen inneholder nesten ingen tiltak som sørger for at utslippene fra oljeindustrien går ned. Norges klimaversting kan ikke lenger få slippe unna. Det må bli dyrere å forurense, og ingen nye områder må tildeles oljeindustrien, sier Haltbrekken.

Beregninger utført av Zero viser at Norge vil få til utslippskutt på 6 til 10 prosent fram mot 2020, hvis klimameldingen oppfylles. FNs klimapanel mener rike land må kutte med 25 til 40 prosent.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Vil bruke sterkere lut

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier til Dagsavisen at han er glad utslippene går ned, men at klimakampen ikke er vunnet.

- For både petroleums- og transportsektoren må vi bryte trenden fra de siste årene for å få utslippene ned, sier han og trekker fram elektrifisering av nye felt på norsk sokkel som avgjørende. Det er ett av målene i klimameldingen.

- Jeg er klar over at det er sterke drivkrefter for økt utslipp, derfor er det behov for sterkere lut i klimapolitikken, sier miljøvernministeren.

Mer fra Dagsavisen