Innenriks

Oljedemonstrasjon utenfor Aps landsmøte

Lørdag lander partiets nye syn på konsekvensutredningen i Lofoten, Vesterålen og Senja, som kan føre til jubel på Youngstorget, hvor flere miljøorganisasjoner holder en storstilt markering for et oljefritt Lofoten.

I går gjorde Ap-leder Jonas Gahr Støre det klart at det ikke blir noen konsekvensutredning av Lofoten i denne perioden, og at han åpner å se bort fra partiprogrammet. AUF og 11 av 15 fylkeslag ønsker at landsmøtet skal gå bort fra oljekompromisset i 2017, som innebærer at det åpnes for å konsekvensutrede en del av det omstridte området Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). At Norge skal fortsette å være en olje- og energinasjon, er et av punktene Støre ramser opp som er viktig for Aps politikk på 2020-tallet.

Les mer om saken: Ap på vei bort fra Lofoten-kompromisset

Miljøorganisasjoner markerer

Lørdag morgen holdt flere miljøorganisasjoner markering på Youngstorget. Det ser ut til at det kan bli stor feiring dersom Ap-landsmøtet vedtar å skrote konsekvensutredningen sør for Lofoten.

Solveig Skaugvoll Foss (22), organisasjonssekretær for Natur og Ungdom, er ikledd bunad for anledningen på Youngstorget.

– Det blir en av de beste dagene noensinne, hvis Arbeiderpartiet endelig bestemmer seg for å ta ansvar for miljø og klima og går inn for å ikke bore etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Tror du at Arbeiderpartiet kommer til å gjøre det?

– Ja, jeg tror ikke de er så dumme at de nok en gang vil bore etter olje i Lofoten, det begynner å bli avleggs.

Les også: Ap sliter i motvind på ny måling

Atomvåpendebatt

Det er ikke bare partiets nye syn på konsekvensutredningen i LoVeSe som skal landes iløpet av lørdagen. Lørdag blir det  også klart om Arbeiderpartiets landsmøte skal stemme for eller mot FNs atomvåpenforbud. AUF arbeider for gjennomslag for sin hjertesak: At Norge skal signere FNs atomvåpenforbud.

Forslaget har fått mye støtte, men partileder Jonas Gahr Støre (Ap) avsluttet fredagens debatt med en tydelig advarsel:

– Landsmøtet bør gi sterk uttrykk for vårt ønske om nedrustning, snakke pent om FN-traktaten, men vi kan ikke stå her i 2019 og si at Norge som eneste NATO-land skal undertegne traktaten, sa Støre.

– I dagens Norge og i dagens Europa, at Norge skulle forlange at Storbritannia, Frankrike og USA ensidig skal bygge ned, når det som skjer er at den andre siden, at Russland, bygger opp – det er ikke klok sikkerhetspolitikk, sa Støre til stor applaus fra salen.

Fikk du med deg denne? Arbeiderparti-topp vil straffe netthets

Norsk Folkehjelp, som er med i kampanjen for et atomvåpenforbud, hevder Støres argumentasjon er oppkonstruert og bygger på gale premisser:

– Hvis Norge undertegner forbudsavtalen er det ingenting som tilsier at vi må si til allierte atomvåpenstater at «vi forventer at de ruster ned ensidig», slik han hevder, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

– Hvis det var tilfelle, ville Norsk Folkehjelp selv ha advart mot denne avtalen. Det Norge derimot bør gjøre hvis vi undertegner, er å forsøke å få USA, Storbritannia og Frankrike og alle andre atomvåpenstater til å erkjenne at kjernefysisk avskrekking er en sikkerhetsstrategi som innebærer større risiko enn fordeler, og at vi forventer at de jobber mye hardere for å starte forhandlinger om gjensidig nedrustning, fortsetter hun.

Flere FN-flyktninger

Landsmøtet starter imidlertid dagen med å stemme over forslag til ny flyktning-, asyl- og integreringspolitikk, et tema som lenge har skapt splid i partiet. Flere i partiet ønsker at Ap skal følge FNs høykommissærs anbefalinger om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. For 2019 det snakk om 5.000. Masud Gharahkhani, som har ledet migrasjonsutvalget, vil også ha flere FN-flyktninger, men ønsker ikke å sette noen tall.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen