Innenriks

Olje til besvær

Er du glad i popkorn, nudler, chilinøtter og taco, er du sannsynligvis med på å spise opp regnskogen i Indonesia og Malaysia. Men forbrukerpress nytter.

Etter at det er blitt mer fokus på at palmeolje fører til avskoging av regnskog og heller ikke er bra for helsa, velger stadig flere matvareprodusenter å fjerne den billige oljen fra produktene sine.

- Vi skal fjerne palmeolje der det lar seg gjøre. Der det ikke lar seg gjøre, skal vi bruke sertifisert olje, sier direktør for mattrygghet i Rieber & Søn, som blant annet har merkene Toro og Mr. Lee.

Maarud, Santa Maria, First Price og Mills er andre matvareprodusenter som jobber med å fjerne palmeolje i produktene sine.

Men det er langt igjen. Da Regnskogfondet og miljøorganisasjonen Grønn Hverdag undersøkte palmeoljeinnholdet i 550 matvarer, fant de at det var palmeolje i hele 340 av dem. Det syns Anja Lyngsmark i Regnskogfondet er overraskende mange.

340 produkter

- Jeg tror det er vanskelig å kutte ut palmeolje i all mat, men i de fleste produkter er det mulig. Mange matvarer inneholder så mye som 20-50 prosent palmeolje. Det går garantert an å bytte ut palmeoljen i flere av dem. Det er viktig at forbruket av den skadelige oljen reduseres, og at mat som inneholder palmeolje merkes tydelig, sier hun.

Foreløpig er matprodusenter nemlig ikke lovpålagt å oppgi bruk av palmeolje i produktenes innholdsdeklarasjon. Det gjør det vanskelig å vite om en matvare inneholder palmeolje eller ikke. Oftest merkes den som vegetabilsk fett eller vegetabilsk olje.

Med Regnskogfondet og Grønn Hverdags Palmeoljeguide kan man se hvilke produkter man bør styre unna om man vil unngå oljen som er årsak til at regnskog ødelegges, urfolk fordrives og arter som orangutangen står i fare for å bli utryddet.

Kjeks, tacoprodukter, snacks og sjokoladepålegg er matvarer som ofte inneholder palmeolje.

Gradvis utfasing

Nesten 15.000 nordmenn har så langt signert Regnskogfondet og Grønn Hverdags kampanje «Ikke spis opp regnskogen» som krever at matvareprodusentene skal bruke mindre palmeolje og bytte den ut med miljøvennlige og sunne alternativer.

Mye tyder på at forbrukerpress nytter. Lista over produkter med palmeolje er allerede blitt kortere.

- Utfasingen begynte lenge før Palmeoljeguiden kom, men guiden har kanskje gjort flere forbrukere oppmerksomme på arbeidet vi gjør. 99,5 prosent av Toro-produktene er nå uten palmeolje, opplyser Ragnar Berger i Rieber & Søn.

I noen varer synes likevel palmeoljen å være uerstattelig.

- Mr. Lee-nudler, Vestlandslefse og sprøstekt løk kommer fortsatt til å inneholde palmeolje en tid framover. Det har rett og slett vært umulig å finne alternativer. Palmeolje har et høyt smeltepunkt og bevarer sprøhet. Alternativet i dag ville vært transfett, men det vil vi ikke bruke, sier Berger.

Palmeoljen de fortsatt bruker kjøper Rieber & Søn fra en RSPO-sertifisert plantasje i Malaysia. Sertifikatet RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) skal sikre arbeidsrettigheter og beskyttelse av regnskogen på plantasjen.

Problemet er, ifølge Anja Lyngsmark i Regnskogfondet, at oljen fra sertifiserte plantasjer uansett blandes med olje fra usertifiserte, og at det ofte er umulig å vite hvilken plantasje palmeoljen man kjøper kommer fra.

Ragnar Berger sier dette ikke gjelder for Rieber & Søn.

- Vi har én leverandør som har styring på hele prosessen, fra dyrking og fram til oss, sier han.

- Rieber & Søn er i så fall helt unike. Ingen av de andre norske matvareprodusentene vet nøyaktig hvilke plantasjer palmeoljen de bruker kommer fra. Mangel på sporbarhet er et kjempeproblem i palmeoljeindustrien, kommenterer Lyngsmark.

Innen 2015

Alle merkene Grønn Hverdag og Regnskogfondet sjekket har noen matvarer med palmeolje. Billigmerket First Price er et av merkene med flest produkter på lista - 18 produkter inneholder mer enn fem prosent palmeolje. Bjart Pedersen i UNIL, som blant annet har merkene First Price og Eldorado, tilbakeviser at det er på grunn av økonomiske årsaker.

- Historisk har palmeolje har vært brukt på grunn av at den har gunstige produksjonstekniske og stabile egenskaper, og ikke på grunn av pris eller mangel på alternativer, sier han.

UNILs jobber også med å fase ut palmeolje i produktene sine.

- Innen 2015 skal alle produkter hvor det fins alternativer være frie for palmeolje. Inntil da skal vi bruke RSPO-sertifisert palmeolje. I en overgangsfase vil vi også kjøpe Green Palm-sertifikater som støtter utvidelse av sertifiserte palmeoljeplantasjer, sier Pedersen.

Grønn Hverdag og Regnskogfondet jobber stadig med å utvide palmeoljeguiden. Nå har de sendt spørreskjema til 22 nye matvareprodusenter for å kartlegge palmeoljebruken i flere produkter. Det planlegges også en app slik at man lettere kan sjekke produkter for palmeolje.

sigrid.moyner.hohle@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen